Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Σωφρονιστικά

Με τον “αποσυμφορητικό νόμο Παπαγγελόπουλου” και τη δικαιολογία ότι οι φυλακές δεν χωρούν άλλους κρατούμενους, ελαττώθηκαν τα όρια εκτίσεως των ποινών. Έτσι η φυλάκιση έως 3 χρόνια μειώθηκε στο 4%, από 3 έως 5 χρόνια στο 1/5, η δε κάθειρξη μέχρι 10 έτη κατέβηκε στα 2/5 και για πάνω από 10 έτη στο 1/3.

Αν δε μιλάμε για 25 χρόνια, που εξαντλείται η ποινή των ισοβίων, ο καταδικασθείς κατά συγκυρίαν και τηρουμένων των αναλογιών, ελευθερώνεται μετά από 100 μήνες.
Ο νόμος ίσχυσε για 2 χρόνια (2016-2017) στο διάστημα του οποίου αφέθησαν ελεύθεροι περί τους 10.500 κρατούμενους. Οπως αναφέρει ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Γιάννης Μαρίνος με άρθρο του σε Αθηναϊκή εφημερίδα, μεταξύ των αποφυλακισθέντων περιλαμβάνονταν 200 άτομα, που είχαν καταδικαστεί για κακουργήματα. Δεν ξέχασαν την εγκληματική τους ιδιότητα, ξανασυλλαμβάνονταν, για να επιστρέψουν στη φυλακή. Μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η αποφυλάκιση κρατουμένου, που έδρασε στα Πετράλωνα με καθαρίστρια πολυκατοικίας.

Για τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, που τροποποιήθηκε πριν τη λήξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ότι θα τον αλλάξει. Αντί τούτου, ή ακόμα και να τον αναστείλλει, για να ισχύει ο προηγούμενος, μέχρι να ψηφισθεί ο καινούργιος χωρίς τα μειονεκτήματα των τροποποιήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπ. Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, ιατρός το επάγγελμα, συνέστησε επιτροπή, να αναδιαρθρώσει νέο Ποινικό Κώδικα, που να θεραπεύει την εγκληματικότητα.

Οσον αφορά το θέμα των ισοβίων στη χώρα μας, δεν “πειράχθηκε”. Υσχύουν τα 25 χρόνια, αλλά βάσει των ευεργετικών διατάξεων ο έγκλειστος μετά 16 χρόνια μπορεί ν’ αποφυλακιστεί. Στον παλαιό Π.Κ. ίσχυε, ότι σε παραβάτες, που έχουν υποπέσει ξανά σε κακούργημα, ο δικαστής κατά την κρίση του μπορούσε, να αποφασίσει “κάθειρξη αορίστου διαρκείας”. Στην Ιταλία ο καταδικασθείς σε ισόβια πεθαίνει στη φυλακή, με εξαίρεση να του χαρισθεί χρόνος, αν συνεργασθεί με τις αρχές για την ανακάλυψη προσώπων προς εξάρθρωση ομάδων έκνομων δραστηριοτήτων.

Οι ασχολούμενοι με τα ποινικά δυσκολεύονται, να αντιληφθούν, σε ποια κατεύθυνση κινούνται οι αλλαγές αναμόρφωσης του νέου Ποινικού Κώδικα, σε ό,τι αφορά τα ειδεχθή εγκλήματα. Πάντως οι προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η απομείωση των ποινών για την κοινωνικοποίηση αυτών, που αποφυλακίζονται, αλλά για τα ισόβια μετά από ευεργετικές διατάξεις, να είναι τα 16 χρόνια, δεν γίνεται λόγος. Δεν υπάρχει σκέψη υπέρμετρης τιμωρίας, αλλά τα γεγονότα της επικαιρότητας (Γλυκά Νερά, βιαστές κ.λπ.) οδηγούν στην ανάγκη κατά τον  υπουργό Δικαιοσύνης «ν’ αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας και να δοθεί η δυνατότητα της επανεργοποίησης του ρόλου του Συμβουλίου, να αποφασίζει, μέσα από τη λογική και με βάση την φύση του εγκλήματος».

«Ο σωφρονισμός προϋποθέτει μεταμέλεια», οι δε αλλαγές στον Π.Κ. να μην γίνονται «κάτω από την ψυχολογία της στιγμής, που προκαλούν την κοινή γνώμη»!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα