Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Σωστή διαχείριση του νερού για να μην “διψάσει” η Κρήτη

■ ∆εν τίθεται θέµα λειψυδρίας για το φετινό καλοκαίρι
■ Επισηµάνσεις σε ηµερίδα στα Χανιά

Μια διαφορετική διαχείριση θα εξασφαλίσει επάρκεια νερού και τα επόµενα χρόνια για την Κρήτη, που για φέτος τουλάχιστον µε βάση τα καταγεγραµµένα στοιχεία παρά τις λιγοστές βροχές και χιονοπτώσεις δεν θα αντιµετωπίσει ζήτηµα λειψυδρίας.

Αυτά µεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στη χθεσινή εσπερίδα για την Παγκόσµια Ηµέρα Νερού που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο της 33ης Γενικής Συνέλευσης της “Ένωσης ∆ηµοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης” που πραγµατοποιείται στο “Μ. Θεοδωράκης” στα Χανιά.

Μιλώντας για τη “διαχείριση των υδατικών πόρων της Κρήτης υπό το πρίσµα της κλιµατικής αλλαγής” ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκος Νικολαϊδης τόνισε πως από άποψης ποσότητας νερού «δεν θα έχουµε πρόβληµα ειδικά στα Χανιά αλλά και σε όλη την Κρήτη» ειδικά αν βρούµε τρόπους « για να προσαρµοστούµε µειώνοντας τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής.»

∆ίνοντας συγκεκριµένα παραδείγµατα ο κ. Νικολαίδης αναφέρθηκε σε τρία ζητήµατα:

• ΣΩΣΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ: «Το 85% του νερού είναι στην αγροτική παραγωγή. Μπορούµε να µειώσουµε τις καταναλώσεις αυτές. Σε πειράµατα που κάναµε στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο αβοκάντο που όλοι θεωρούν ότι είναι υδροφόρο είδαµε πως αν ποτίζεις µόνο την ποσότητα που χρειάζεται το φυτό και δεν χάνεις το νερό τότε θα µειωθεί στο 1/3 το νερό που χρησιµοποιείς! Ποτίζουµε δηλαδή το τριπλάσιο από αυτό που χρειάζεται και στο αβοκάντο και στις τοµάτες».
• ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΥΛΗ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ: «Το πρόβληµα µε τα δικά µας τα χωράφια στην Κρήτη είναι ότι δεν έχουν οργανική ύλη. Αν αυξάναµε την οργανική ύλη (µε αγροοικολογικές πρακτικές) κατά 1-2% θα µπορούσαµε να µετακινήσουµε το ξεκίνηµα της άρδευσης κατά 1-2 µήνες. ∆ηλαδή αντί για τον Απρίλη να ξεκινάµε να ποτίζουµε στις αρχές Ιουνίου».
ΝΕΑ ∆ΙΚΤΥΑ: «Από τα 18 εκ. κυβικά νερού που αντλούνται στο Ηράκλειο τα 9 φτάνουν στην πόλη του Ηρακλείου και τα 4,5 τιµολογούνται! Κάτι δεν πάει καλά ! Όταν έφτιαξε η ∆ΕΥΑΧ τα δίκτυα στην παλιά πόλη των Χανίων το 2005-2006 κέρδισε 3,5 εκ. κυβικά που χάνονταν στην παλιά πόλη λόγω των παλιών δικτύων. Χρειάζονται λογικές λύσεις που θα πρέπει να προχωρήσουµε πρώτα».
Παράλληλα ο κ. Νικολαίδης σηµείωσε πως τα Χανιά είναι τυχερά λόγω του υδροφορέα της Αγιάς που εξασφαλίζει τεράστιες ποσότητες νερού και µε βάση µια µελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτη αποδείχθηκε πως « µπορούµε να πάρουµε επιπλέον νερό αν χρειάζεται, µπορεί να δουλέψουν παραπάνω οι γεωτρήσεις.»
Ερωτηθείς σχετικά από τα “Χ.ν.” ο καθηγητής του Πολυτεχνείου επανάλαβε παλαιότερη αναφορά του πως αντί του πολυδάπανου φράγµατος Βαλσαµιώτη θα µπορούσαν να γίνουν δύο γεωτρήσεις που θα κόστιζαν πολύ λιγότερο χωρίς να παραγνωρίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα µπορούσαν να γίνουν φράγµατα.
Στην παρουσίαση της ∆ΕΥΑΧ ο γεν. ∆ιευθυντής κ. Μανώλης Κασαπάκης µίλησε για τα φετινά αποθέµατα νερού που είναι ανάλογα µε αυτά του 2015 προσθέτοντας πως εξασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξει ζήτηµα λειψυδρίας.

“ΑΦΥ∆ΑΤΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ∆ΕΥΑ”

Από τους αυτοδιοικητικούς έγινε ξεχωριστή αναφορά στο νοµοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το οποίο ο πρόεδρος της Ε∆ΕΥΑ και δήµαρχος Ρεθύµνης κ. Γιώργης Μαρινάκης θα έχει συνάντηση µε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στις 3 Απριλίου. «Αντιµετωπίζουµε µια νοµοθετική πρωτοβουλία, προσπαθούµε συνασπισµένοι όλη η αυτοδιοίκηση, η Ε∆ΕΥΑ µαζί να καταθέσουµε προτάσεις και να δείξουµε ποια είναι η ορθή νοµοθέτηση κατά τη γνώµη µας. ∆εν κλείνουµε τα µάτια µας στην πραγµατικότητα και στα προβλήµατα που υπάρχουν αλλά επιδιώκουµε το διάλογο για να τα λύσουµε σωστά και να µην διαλύσουµε συστήµατα που λειτουργούν και που µετά – αν είναι ατυχή αυτή η νοµοθέτηση -είναι αδύνατον να επανασυσταθούν» είπε ο κ. Μαρινάκης

υπογραµµίζοντας πως αυτή τη στιγµή οι ∆ΕΥΑ είναι “αφυδατωµένες” εξαιτίας της υποστελέχωσης που φτάνει στο 51% και που τις αναγκάζει να δίνουν µέρος των εργασιών τους σε ιδιώτες. Αναφορικά µε την κριτική που δέχονται οι ∆ΕΥΑ για τα ζητήµατα των έργων και της εισπραξιµότητας ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως «οι ∆ΕΥΑ έχουν πραγµατοποιήσει έργα αξίας 20 δις από τότε που συσταθήκαµε. Θα ήθελα να µάθω ποια έργα των ∆ΕΥΑ απεντάχθηκαν επειδή δεν εκτελέστηκαν ή δεν εκτελέστηκαν σωστά! Υπάρχει µια παραπληροφόρηση που ελπίζω ότι δεν είναι έντεχνη και ηθεληµένη αλλά είµαστε έτοιµοι να απαντήσουµε σε κάθε τέτοια αιτίαση. Για την εισπραξιµότητα το υπουργείο προτείνει στη νέα νοµοθέτηση να πάει στην ΑΑ∆Ε. Μα εµείς το είχαµε ζητήσει χρόνια πριν ! Και απάντησαν οι τοπικές εφορίες ότι αδυνατούν, το κράτος δεν µπορούσε να αντεπεξέλθει και τώρα µε ένα απλό νόµο θα κάνει τις υπηρεσίες του επαρκείς να εισπράξουν ; ∆εν νοµίζω ότι αυτή είναι σοβαρή συζήτηση. Και βέβαια να ενισχύσουµε την εισπραξιµότητα µας που δεν είναι κακή είναι σε πιο υψηλά επίπεδα από αυτά του ελληνικού δηµοσίου αλλά θα έλεγα και των ∆ήµων».

Για το ίδιο ζήτηµα ο δήµαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σηµανδηράκης επεσήµανε πως «επιχειρείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος µια µεταρρύθµιση, εντός και εκτός εισαγωγικών, για τον τρόπο µε τον οποίο θα διαχειρίζονται το νερό ύδρευσης οι ∆ΕΥΑ και οι δήµοι. Σε αυτό που έχει διαρρεύσει το Υπουργείο οι ∆ήµοι µέσω της Ε∆ΕΥΑ έχουν απαντήσει µε ένα συνολικό, συγκροτηµένο σχέδιο που αποδεικνύει πως οι ∆ΕΥΑ είναι σε θέση να παράξουν σηµαντικά αποτελέσµατα.»

Ο κ. Σηµανδηράκης υπογράµµισε πως οι αντιδράσεις των ∆ήµων ανέκοψαν τους σχεδιασµούς που υπήρχαν ώστε το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα και εξήρε το ρόλο της ∆ΕΥΑΧ λέγοντας πως αποτελεί µια από τις καλύτερες ∆ΕΥΑ της χώρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα