Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Σώθηκε η γέφυρα του Κερίτη

Κρατήθηκε η ιστορική γέφυρα του Αλικιανού μετά από τιτάνιες προσπάθειες, ωστόσο οι εργασίες συνεχίζονται καθώς θα χρειαστεί να “οχυρωθεί” και το τμήμα της γέφυρας προς το οποίο έγινε η εκτροπή της ροής του ποταμού Κερίτη.

Kάτοικοι της περιοχής επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά το έργο που εκτελείται υπό την επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

«Έχουν ακόμα να γίνουν κάποιες εργασίες αλλά η γέφυρα σώθηκε. Πρέπει να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις για να προστατευτεί το έργο που κάναμε, να κατασκευαστούν κάποιες πλάκες» ανέφερε η διευθύντρια των της τεχνικής υπηρεσίας της Π.Ε. Χανίων κ. Ε. Δοξάκη.

«Η γέφυρα σώθηκε αλλά έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε» σημείωσε ο εργολάβος του έργου Γ. Δρακάκης
«Η γέφυρα σώθηκε αλλά έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε» σημείωσε ο εργολάβος του έργου Γ. Δρακάκης

Αναφορικά με το μέγεθος των εργασιών που έγιναν o εργολάβος κ. Γιάννης Δρακάκης σημείωσε πως «τα θεμέλια είχαν κυριολεκτικά σκαφτεί και ένας κρηπιδότοιχος που υπήρχε για να προστατεύει τα “πόδια” της γέφυρας, το νερό τον έσπασε και κυριολεκτικά τον εξαφάνισε. Το νερό πρέπει να παρέσυρε πάνω από 4.000 κυβικά πέτρες. Θα μαζέψουμε το υλικό πίσω θα κάνουμε ένα νέο πρανές, ένα καινούργιο χαλινό. Μόλις τελειώσει η εργασία στο τμήμα της γέφυρας που κινδύνευε περισσότερο πρέπει να ξανακάνουμε εκτροπή του ποταμού για να κάνουμε παρέμβαση στο υπόλοιπο τμήμα της γέφυρας». Ο κ. Δρακάκης εκτίμησε και αυτό πως η γέφυρα δεν κινδυνεύει πλέον. «Έγινε τεράστια προσπάθεια, περάσαμε μηχάνημα 70 τόννων από νερό βάθους 1,5 μέτρων και μπήκαν σε ρίσκο ανθρώπινες ζωές και η περιουσία μου. Πετύχαμε ευτυχώς να πάνε όλα καλά και να κρατηθεί η γέφυρα» σημείωσε.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

«Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και ελπίζουμε να έχει γίνει σωστό έργο ώστε να κρατηθεί η γέφυρα» λένε κάτοικοι της περιοχής.
«Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και ελπίζουμε να έχει γίνει σωστό έργο ώστε να κρατηθεί η γέφυρα» λένε κάτοικοι της περιοχής.
«Πλημμύρες είχαμε και στο παρελθόν αλλά τόσο ακραία φαινόμενα δεν θυμάμαι ποτέ» ανέφερε ο Θοδωρής Σφιγγάκης
«Πλημμύρες είχαμε και στο παρελθόν αλλά τόσο ακραία φαινόμενα δεν θυμάμαι ποτέ» ανέφερε ο Θοδωρής Σφιγγάκης

«Καλύτερα είναι η πρόληψη από την θεραπεία και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα προλαμβάνουμε. Τουλάχιστον σώθηκε και η γέφυρα και αυτό είναι σημαντικό. Πλημμύρες είχαμε και στο παρελθόν αλλά τόση μεγάλη βροχόπτωση δεν θυμάμαι » τόνισε ο κ. Θ. Σφιγγάκης, ενώ ο Ν. Μαρινάκης επέρριψε ευθύνες στο Δήμο Πλατανιά για το θέμα του καθαρισμού του ποταμού. «Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και ελπίζουμε να έχει γίνει σωστό έργο ώστε να κρατηθεί η γέφυρα» είπαν άλλοι κάτοικοι της περιοχής.

 

Μετ’ εμποδίων η κίνηση στον δρόμο Φουρνέ – Σκινέ

Εν τω μεταξύ, μποτιλιάρισμα, πολλές λακκούβες και νερά συναντούν οι οδηγοί των αυτοκινήτων που προσπαθούν να κινηθούν στον δρόμο Φουρνέ – Σκινέ, το μοναδικό που συνδέει αυτή τη στιγμή τον Αλικιανό, τον Βατόλακκο, τον Σκινέ και το Ανατολικό Σέλινο με τον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί στα Χανιά. Παρότι ο Δ. Πλατανιά έστρωσε τα σημεία που ο δρόμος είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τη συνεχή διέλευση βαρέων οχημάτων και πάλι το οδόστρωμα δεν είναι ικανό να συγκρατήσει τον όγκο της κίνησης. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη μετάβαση τους από το συγκεκριμένο δρόμο.

 

Το έργο με αριθμούς

• Συνολικά εργάστηκαν περισσότερα 40 άτομα από τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα.

• Χρησιμοποιήθηκαν 10 μπετονιέρες, 2 “πρέσες”, τρία ερπυστριοφόρα χωματουργικά, 1 JCB.

• Χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 950 κυβικά τσιμέντο.

• Για επιπλέον εργασίες στο υπόλοιπο της γέφυρας θα απαιτηθούν 3.000 κυβικά μπετόν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα