Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024

Σωτήριες επεμβάσεις στην Α΄Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Πολύτιμο ιατρικό έργο επιτελεί η Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου που επιτελούν γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι, “άνοιξαν την πόρτα” της Κλινικής διαπιστώνοντας την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

“Βαριά” ονόματα έχουν στελεχώσει στο παρελθόν την Α΄ Χειρουργική Κλινική ξεκινώντας από τους αείμνηστους Οδυσσέα Καλλιγιάννη, Γεώργιο Κτιστάκη, και εν συνεχεία τους Κωνσταντίνο Καταλακτάκη, Εμμανουήλ Μπομπολάκη, Εμμανουήλ Πετρόχειλο, Εμμανουήλ Αλιφιέρη, οι οποίοι διακρινόταν για την χειρουργική τους δεινότητα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διαμόρφωση συνειδήσεων των νέων γιατρών.

EKATONTAΔΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

γιατροί και νοσηλευτές της Α' Χειρουργικής του Νοσοκομείου ΧανίωνΕίναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αντιξοότητες και την υποστελέχωση, χάρις στις ακούραστες προσπάθειες του Ιατρικού αλλά και του Νοσηλευτικού προσωπικού την τελευταία δεκαετία η A’ Χειρουργική Κλινική πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων που ξεπεράσανε τις 1200 ετησίως (2017- 2018-2019 ), γεγονός που αποτελεί αριθμό ρεκόρ όλων των εποχών λειτουργίας της. Ενδεικτικά, από το 2001 ο αριθμός χειρουργείων από 250 ετησίως ξεπεράσανε τα 1200, σύμφωνα με τα επίσημα πεπραγμένα του 2021 της κλινικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που επέλεγαν τριτοβάθμια νοσοκομεία Αθηνών ή Ηρακλείου προκειμένου να υποβληθούν σε μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις πλέον αντιμετωπίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με εξίσου άριστα αποτελέσματα.

ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Μάλιστα την περίοδο προ Covid-19 οι γιατροί της κλινικής είχαν καταφέρει να αντιμετωπίσουν πάνω από το 90 % των περιστατικών και το τελευταίο εξάμηνο ενδεχομένως να ξεπερνάνε το 97 %. Σε αυτό συνέβαλε η προσθήκη στο δυναμικό της κλινικής, γενικών χειρουργών και θωρακοχειρουργών οι οποίοι με πρωτοποριακές επεμβάσεις και άριστα αποτελέσματα έχουν βελτιώσει ακόμα περισσότερο την απόδοση της κλινικής κι έχει μειώσει τον αριθμό ασθενών που δεν αντιμετωπίζονται χειρουργικά στον Νομό Χανίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το έτος 2021 πραγματοποιήθηκαν πρωτοποριακές επεμβάσεις για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Χανίων όπως λαπαροσκοπικές γαστρεκτομές – κολεκτομές και παγκρεατεκτομές. Επεμβάσεις που για να πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο παρόλα αυτά είχαν απόλυτη επιτυχία.
Για να συνεχιστεί το σημαντικό αυτό το έργο, κρίνεται απαραίτητη η πλήρη στελέχωση της κλινικής τόσο με ειδικευμένους όσο και με ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος του χειρουργικού έργου, επισημαίνει στα “Χανιώτικα νέα” ο Διευθυντής της Α ́ Χειρουργικής Κλινικής Δρ Μιλτιάδης Καστανάκης .

ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Την τελευταία διετία λόγω της πανδημίας covid-19 έχουν μειωθεί στο 40- 60% ο αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων λόγω της έλλειψης κλινών εξαιτίας των συγχωνεύσεων των δύο κλινικών σε μία. Επίσης λόγω της μείωσης των διαθέσιμων χειρουργικών τραπεζιών και της διαθεσιμότητας κλινών ΜΕΘ για την μετεγχειρητική φροντίδα των ασθενών που υποβάλλονται σε βαριές επεμβάσεις, το γεγονός αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις, τους βαρέως πάσχοντες και τους θωρακοχειρουργικούς ασθενείς. Αναλυτικότερα, όσον αφορά την χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με νόσο covid-19 ο Διευθυντής της Α ́ Χειρουργικής Κλινικής κ. Καστανάκης κάνει λόγο «για μια περίοδο που δυστυχώς βρήκε απροετοίμαστο το σύστημα υγείας, τόσο από ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και από την σκοπιά της οργάνωσης, όπως επίσης και από εξοπλισμό (μονάδες ΜΕΘ – ΜΑΦ ,κλίνες, παροχές οξυγόνου κτλ )». Όπως επισημαίνει, «την συγκεκριμένη περίοδο αναγκαστήκαμε να συγχωνευθούμε με την Β ́ Χειρουργική Κλινική με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη λειτουργίας και πληρότητας όπως επίσης και μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων». Κλινικές οι οποίες παραμένουν συγχωνευμένες αναμένοντας την ύφεση των περιστατικών covid, προκειμένου να επανέλθουν στην προηγούμενη λειτουργία οι δύο κλινικές.
Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε επίσης η νόσηση του προσωπικού που αυτόματα το έθετε υπό αναρρωτική άδεια προκαλώντας σοβαρή δυσλειτουργία των τμημάτων. Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της λίστας αντιμετώπισης τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων.
«Η κάλυψη των εμβολιαστικών τμημάτων με προσωπικό του χειρουργικού τομέα προκειμένου να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας ως είχαμε υποχρέωση, η κάλυψη στα τμήματα covid – 19 λόγω αυξημένων αναγκών προσωπικού τόσο ιατρικού όσο και νοσηλευτικού, η στελέχωση των μονάδων για λήψη PCRtest, οι διακομιδές ασθενών που αναγκαστικά προέκυπταν, οδήγησαν σε σοβαρή δυσλειτουργία των χειρουργικών κλινικών. Εδώ να προσθέσουμε και την χειρουργική αντιμετώπιση πολλών ασθενών με covid – 19 ένα μέρος των οποίων δεν είχε γίνει προεγχειρητική διάγνωση με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψης κινδύνων».

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα πεπραγμένα της Α ́ Χειρουργικής κλινικής, η κλινική έχει 31 κλίνες εκ των οποίων οι 27 ανήκουν στο Τμήμα της Γενικής Χειρουργικής και οι 4 στο Τμήμα Θωρακοχειρουργικής με δυνατότητα να προσαρμόζονται οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν.
•Το 2021 νοσηλεύτηκαν συνολικά και στα δύο τμήματα 1546 ασθενείς. Στο τμήμα της Γενικής Χειρουργικής νοσηλεύτηκαν συνολικά 1341 ασθενείς με πληρότητα 73% και μέση διάρκεια ημερήσιας νοσηλείας 3,6 ημέρες.
•Το χρονικό διάστημα από 1/1/21 έως και 31/12/21 στην Ά Χειρουργική Κλινική πραγματοποιήθηκαν συνολικά 470 επεμβάσεις εκ των οποίων οι 305 αφορούσαν τακτικά περιστατικά και οι 165 έκτακτα.
•Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Α ́ Χειρουργικής Κλινικής Δρ Μ. Καστανάκη, «την τελευταία πενταετία η Α Χειρουργική Κλινική έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση περιστατικών με σοβαρές κακοήθειες του πεπτικού συστήματος. Η εμπειρία μας έχει ήδη ανακοινωθεί σε διεθνή συνέδρια και υπερβαίνει τα 500 περιστατικά με κακοήθειες του πεπτικού συστήματος. Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ανάλογα περιστατικά, όπως επίσης και να εξελιχθούμε στη Χειρουργική Ογκολογία καλύπτοντας το σύνολο της Δυτικής Κρήτης. Για λόγους που έχουν αναφερθεί παραπάνω ο αριθμός των ασθενών που αντιμετωπίσθηκαν χειρουργικά είναι αισθητά μειωμένος από περίπου 1200 περιστατικά ετησίως στα 500 (μείωση 60 % ) ».
*Να σημειωθεί ότι στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής που λειτουργούν τρεις φορές εβδομαδιαία αντιμετωπίστηκαν 2000 περιστατικά το έτος.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΟΣ

Θωρακοσκοπικές επεμβάσεις που συγκρίνονται με ελάχιστα νοσοκομεία του κέντρου και δεν υπάρχουν ανάλογες σε κανένα νοσοκομείο της περιφέρειας, περιλαμβάνονται στα πεπραγμένα της Ειδικής Μονάδας Χειρουργικής Θώρακος του Νοσοκομείου Χανίων, με Διευθυντή τον Δρ Γεώργιο Κουλαξουζίδη. Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί σειρά επεμβάσεων μεγάλης βαρύτητας που καλύπτουν όλο το εύρος της χειρουργικής θώρακος. Στα πεπραγμένα της Μονάδας αναφέρονται εξαιρέσεις όγκων πνεύμονα και μεσοθωρακίου με εκτεταμένες επεμβάσεις εκτομής όπως ενδοπερικαρδιακές πνευμονεκτομές, σύνθετες λοβεκτομές ή διλοβεκτομές με συνδυασμένη εκτομή θωρακικού τοιχώματος, χειρουργική αποκατάσταση καρδιακού τραύματος, την πρώτη στην Κρήτη τοποθέτηση ενδοπρόθεσης αεραγωγών κα. Με βάση τα στοιχεία κατά το 2021 η δραστηριότητά Ειδικής Μονάδας Χειρουργικής Θώρακος, συνοψίζεται ως εξής:
ïΝοσηλεύθηκαν συνολικά 205 ασθενείς εκ των οποίων με τραύματα θώρακος, κατάγματα θωρακικού κλωβού (56), παθήσεις πλευριτικού χώρου (πνευμοθώρακες κ.α) (55), πνευμονικούς όγκους (46) κτλ
•Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 100 χειρουργικές επεμβάσεις,
•Είναι σημαντικό να τονιστεί, το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός ασθενών (43 στους 90, ή 47%) ωφελήθηκαν από τις νεότερες μεθόδους ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής που εφαρμόζονται και υπεβλήθηκε σε θωρακοσκοπικές επεμβάσεις.
• Στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο χειρουργικής θώρακος, που λειτουργεί κάθε Πέμπτη, εξετάστηκαν 478 ασθενείς, που μαζί με του ασθενείς που εξετάστηκαν στο απογευματινό ιατρείο, υπερβαίνουν σημαντικά τους 500.

ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Για την συνέχιση και ανάπτυξη του σημαντικού ιατρικού έργου που επιτελείται ο Διευθυντής της Α ́ Χειρουργικής Κλινικής Δρ Μιλτιάδης Καστανάκης επισημαίνει την ανάγκη προσλήψεων ιατρικού προσωπικού όπως:
• Πρόσληψη 2 νέων Χειρουργών στο βαθμό του Επιμελητή ΕΣΥ Β ή Α με γνωστικά αντικείμενα. Συγκεκριμένα, 1 Χειρουργός Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων, 1 Χειρουργός Ανωτέρου Πεπτικού (Οισοφάγος-Στόμαχος). Οι εξειδικευμένοι αυτοί Χειρουργοί θα αναπτύξουν την διάγνωση και αντιμετώπιση των καλοήθων και κακοήθων παθήσεων και καταστάσεων του αντικειμένου τους και επιπλέον θα αναπτύξουν την Προχωρημένη Ελάχιστα Επεμβατική Αντιμετώπιση στο αντικείμενο τους (Λαπαροσκοπικές ή/και Ρομποτικές επεμβάσεις).
• Πρόσληψη ενός νέου Χειρουργού Θώρακος με το βαθμό του επιμελητού Β’ ή Α’ με γνωστικό αντικείμενο την ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική θωρακοχειρουργική, για την αύξηση της δυναμικότητας του προσωπικού της κλινικής, ώστε αυξηθεί ο αριθμός των επεμβάσεων που διενεργούνται με αυτή την τεχνική στο νοσοκομείο

Ο κ. Καστανάκης επισημαίνει στα “Χ.ν.” την ανάγκη υποστήριξης της κλινικής με νέους ειδικευόμενους γιατρούς οι οποίοι σίγουρα είναι η κινητήριος δύναμη του Ε.Σ.Υ. και είναι απαραίτητη η παρουσία τους για την εύρυθμη λειτουργία οποιασδήποτε κλινικής .«Ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού συστήματος υγείας έχει ανάγκη από στελέχωση με νέους ιατρούς οι οποίοι με τις δυνατότητες που έχουν θα προχωρήσουν και θα φέρουν καινοτόμες ιδέες. Η δυνατότητα απόκτησης εξοπλισμού , σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα , είναι άκρως απαραίτητος προκειμένου να επιτευχθούν οι προαναφερθέντες σκοποί. Η αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού στο 100/ 100 των δυνατοτήτων του προϋποθέτει και τα ανάλογα “ εργαλεία” της Γενικής Χειρουργικής. Ο εκσυγχρονισμός των χειρουργικών αιθουσών και ο συνοδός ανάλογος εξοπλισμός πρέπει να γίνει (εχθές) . Η σύγχρονη Ιατρική και πόσο μάλλον η σύγχρονη Χειρουργική προϋποθέτει και την ανάλογη επένδυση από μεριάς της πολιτείας. Άμα θέλουμε να προχωρήσουμε σίγουρα πρέπει να υποστηριχθούμε προκειμένου να φτάσουμε το επίπεδο της χειρουργικής εκεί που αξίζει στο Νομό μας .
Η στήριξη της κοινωνίας και των φορέων του νομού είναι απαραίτητη και μας δίνει την ανάλογη δύναμη για να προχωρήσουμε μπροστά. Την περίοδο covid-19 στάθηκε κοντά μας η κοινωνία των Χανίων αλλά σίγουρα αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί.Υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης τόσο από δικής μας πλευράς (του ανθρωπίνου δυναμικού ) όπως επίσης και από το ίδιο το σύστημα υγείας γενικά. Το ερώτημα είναι τι θέλουμε για τον Νομό μας. Μια απλή παροχή υγείας και διεκπεραίωση των περιστατικών ή να μπορέσουμε να φτάσουμε το Γενικό Νοσοκομείο στις πρώτες θέσεις Πανελλήνιος και να γίνει πρότυπο Ιδρυμα Παροχής Υγείας ; ».
Τέλος ο ίδιος αναφέρει πως « διαπιστώνοντας την καλή διάθεση της διοίκησης από την μέχρι τώρα συνεργασία μας, προσπαθούμε να βοηθήσουμε το έργο της πάντα γνώμονα το κοινό συμφέρον και την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στον ν. Χανίων».

Ιστορίες που συγκινούν

Ζητάμε από τον διευθυντή της Α Χειρουργικής Κλινικής δρ Καστανάκη, αν μπορεί να θυμηθεί κάποιες ιστορίες ασθενών που πέρασαν από την Α΄Χειρουργική κλινική. Οι ιστορίες είναι εκατοντάδες, μας λέει, τονίζοντας ότι «αυτό που μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε είναι νέα παιδιά που συναντάμε στο δρόμο τα οποία αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά στη κλινική με πολύ βαριές κακώσεις από τροχαία ατυχήματα, κι έτσι σήμερα κυκλοφορούν ανάμεσα μας υγιέστατοι».
Ξεχωρίζει ωστόσο κάποια περιστατικά που τον συγκίνησαν:

• «Χειμώνας του 2017. Στις 4 τα ξημερώματα χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι μου. Σηκώθηκα τρέχοντας στην εθνική να προλάβω να πάω στο Νοσοκομείο. Δεν εφημέρευα αλλά έπρεπε να πάω γιατί έπρεπε να βοηθήσω . Πάω στα ΤΕΠ και βλέπω μια κοπέλα άσπρη “σαν το πανί”. “Γρήγορα στο χειρουργείο” λέω και τρέχουμε όλοι μαζί χειρουργοί, αναισθησιολόγοι νοσηλευτές, τραυματιοφορείς. Έξι ώρα τα ξημερώματα η κοπέλα στην εντατική μετά το χειρουργείο και στις έντεκα στο ΠΑΓΝΗ για περαιτέρω αντιμετώπιση. Στο μεταξύ είχα ενημερώσει την οικογένεια της ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν ήξερα αν θα τα καταφέρει. Ήταν εικοσιπέντε χρονώ παιδί. “Ο θεός να το βοηθήσει σκεφτόμουνα “. Είχε βαριά ενδοκοιλιακή αιμορραγία που όμως αντιμετωπίστηκε. Δύσκολο χειρουργείο. Η αλήθεια είναι ότι ενδιαφερθήκαν οι πάντες άμεσα… Πέρασαν οι μέρες γυρίσαμε στην καθημερινότητα, ήρθαν οι γιορτινές μέρες. Κάποιο πρωί παραμονή Χριστουγέννων χτυπάει η πόρτα του γραφείου μου. Βλέπω ένα κορίτσι και ζητούσε ερευνητικά κάτι.
– “Ήρθα να σας πω χρόνια πολλά, και καλή χρονιά και να σας ευχαριστήσω”.
– “Γνωριζόμαστε;”, της απαντώ.
-” Μάλιστα Γιατρέ”, μου λέει. “Πριν από ένα μήνα με χειρουργήσατε επειγόντως τα ξημερώματα και μετά με στείλατε στο Ηράκλειο και τώρα είμαι καλά. Ήρθα να σας ευχαριστήσω και να σας γνωρίσω. Μου σώσατε τη ζωή και σας ευχαριστώ”.
Συγκινήθηκα, άλλαξα διάθεση, πήρα δύναμη. Ένιωσα τόση χαρά που λέω 1000 φορές να με ξυπνήσουν τέτοια ώρα αξίζει».

• «Ένα Καλοκαίρι μπήκε στο γραφείο μου ζευγάρι Γερμανών που κάποτε είχε έρθει στα Χανια για διακοπές. Στο κατάλυμα που διέμεναν, το παιδί τους 11 χρονών είχε πέσει στην πισίνα και είχε πάθει ενδοκοιλιακή αιμορραγία. Μπήκε χειρουργείο και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς στην κλινική… Δυο χρόνια μετά επέστρεψαν στην Ελλάδα και ήρθαν στο Νοσοκομείο για να ευχαριστήσουν τους γιατρούς και το προσωπικό της κλινικής μαζί με τον γιο τους, ένα συμπαθέστατο και υγιέστατο νεαρό παιδί».

• «Έπειτα η επέμβαση που έγινε σε Αμερικανό πανεπιστημιακό μοναχό από την Μονή Γουβερνέτου. Επρόκειτο για έναν 42χρονο τότε καθηγητή ιστορίας και πρωταθλητή στο μπέιζμπολ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος πάσχει από τη νόσο του κινητικού νευρώνα και επικοινωνεί με την κίνηση των βλεφάρων του, γράφοντας τη σκέψη του στην οθόνη. Αυτός ο αξιαγάπητος άνθρωπος νοσηλεύτηκε και χειρουργήθηκε στην Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων το χειμώνα του 2015 με την πολύτιμη βοήθεια ενός εξαίρετου χειρουργού που ήρθε από την Αμερική προκειμένου να βγει από τον μόνιμο αναπνευστήρα. Όταν έφυγε από την κλινική μου έστειλε ένα γράμμα που πραγματικά με συγκλόνισε.
Δεν έγραφε παράπονα για την κατάστασή του, δεν ζητούσε βοήθεια, δεν γόγγυζε. Έστελνε ευχαριστίες στον θεό γιατί μπορούσε να βλέπει, γιατί μπορούσε να ακούει, γιατί μπορούσε να αντιλαμβάνεται το άρωμα των λουλουδιών, γιατί είχε ανθρώπους δίπλα του, γιατί μπορούσε να ευχαριστεί. Δύναμη και μεγαλείο ψυχής που είχε να μας διδάξει τόσα πολλά. Προσωπικά με βοήθησε ο πατέρας Σωφρόνιος να γίνω καλύτερος άνθρωπος και να αναθεωρήσω πολλά πράγματα για την ζωή γενικά ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

  1. Πρώτα άνθρωποι,μεγαλείο ψυχής όλοι τους εξαίρετοι επιστήμονες αφοσιωμένοι στον άνθρωπο
    Η πληρωμή τους είναι η καθολική αποδοχή τους και η αναγνώριση τους από τον κόσμο
    Λευτερης

  2. Πολυ σημαντική η προσφορα της Α Χειρουργικης Κλινικής στα πλαισια του Νοσοκομείου Χανίων……οπως βέβαια αξιόλογη ειναι κ η προσφορα της Β Χειρουργικής Κλινικής στης οποίας το τιμόνι ήταν για καμποσα χρόνια ο αειμνηστος ιατρος-χειρουργος κυριος Φερδινάνδος Μαρικακης!!!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα