‘Οσκαρ, Καρλ, Ούλοφ είναι τα ονόματα που θα δοθούν στον γιο της πριγκίπισσας διαδόχου του θρόνου της Σουηδίας Βικτώριας, ανακοίνωσε σήμερα ο πατέρας της, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣΤ’ Γουσταύβος.
“Θα ονομάζεται ‘Οσκαρ”, δήλωσε ο βασιλιάς κατά τη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου στα Ανάκτορα της Στοκχόλμης, το οποίο μετέδωσε απευθείας το δίκτυο SR της δημόσιας ραδιοφωνίας.
Το μωρό γεννήθηκε χθες βράδυ και τώρα είναι στο σπίτι με τους γονείς του και την αδελφή του, την 4χρονη πριγκίπισσα Εστέλ.
Ελαφρά γριπωμένος, ο 70χρονος μονάρχης δεν έχει ακόμη δει τον μικρό πρίγκιπα. Αναμένεται να τον δει αργότερα σήμερα “από μακριά, ίσως από την σχισμή της πόρτας”, όπως είπε ο ίδιος περιχαρής.
Δεύτερο παιδί του πριγκιπικού ζεύγους, ο ‘Οσκαρ είναι τρίτος στη σειρά διαδοχής στο θρόνο, μετά τη μητέρα του και την πρωτότοκη αδελφή του.
Είναι το τέταρτο εγγόνι του μονάρχη, ο οποίος βασιλεύει επί 42 χρόνια και της συζύγου του, βασίλισσας Σίλβιας. Η βενιαμίν του βασιλικού ζεύγους, η Μαντλέν, έχει δύο παιδιά, ενώ ο γιος τους Κάρολος Φίλιππος περιμένει τον Απρίλιο τον πρώτο του παιδί.
Η ήδη 38χρονη Βικτώρια παντρεύτηκε τον Ντάνιελ Γουέστλινγκ, έναν πρώην δάσκαλο γυμναστικής στις 19 Ιουνίου του 2010 σε μια γαμήλια τελετή που θύμιζε παραμύθι με προσκεκλημένους στη Στοκχόλμη όλους τους γαλαζοαίματους της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την παράδοση, η χώρα υποδέχτηκε με κανονιοβολισμούς τη γέννηση του μικρού πρίγκιπα και με λειτουργία στο βασιλικό παρεκκλήσι θα τελεστεί αργότερα σήμερα παρουσία μελών της κυβέρνησης και της βασιλικής οικογένειας.
Η δυναστεία Μπερναντότε βασιλεύει στη Σουηδία επί δύο αιώνες. Ιδρύθηκε από τον γάλλο στρατάρχη Ζαν-Μπατίστ Μπερναντότ.
Η σημερινή βασιλική οικογένεια, που κάνει τα πάντα για να δείχνει προσιτή, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια με τους παραμυθένιους γάμους των παιδιών του βασιλικού ζεύγους με κοινούς θνητούς, και τη γέννηση μικρών πριγκιπισσών και πριγκίπων.
Στη Σουηδία ζουν ακόμα στον μεσαίωνα, στον κόσμο των παραμυθιών με τους βασιλείς και τις … Σταχτοπούτες. 15 εκατομμύρια ευρώ είναι ο μισθός του Σουηδού βασιλιά τον χρόνο συν τα υπόλοιπα πληρωμένα έξοδα. Την ίδια ωρα η κοινωνική πρόνοια δίνει επίδομα 300 ευρώ τον μήνα (όσο και η χρεοκοπημένη Ελλάδα) στους φτωχούς σε μια χώρα με τριπλάσια ακρίβεια. Οι μισθοί των συνταξιούχων στην Σουηδία κατέβηκαν και φέτος για έκτη χρονιά