Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται μετά τη δημοσίευση των πρώτων δασικών χαρτών στον νομό Χανίων, καθώς οικισμοί όπως ο Άγιος Ματθαίος και το Σόδυ, εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις. Μέχρι στιγμής πάντως, συνολικά τρεις αντιρρήσεις έχουν υποβληθεί στα Χανιά, με τους πολίτες να υποβάλλουν ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης όπου στελέχη του Διεύθυνσης Δασών Χανίων ενημέρωσαν μηχανικούς για τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Αγλαϊα Σκουμπάκη τόνισε ότι μέσα στον ένα μήνα που έχουν αναρτηθεί οι πρώτοι δασικοί χάρτες πολλοί πολίτες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να ενημερωθούν σχετικά με τον χαρακτήρα κάποιας έκτασης που κατέχουν ή αν εκτάσεις οι οποίες είχαν πάρει χαρακτηρισμούς έχουν καταχωρηθεί στους δασικούς χάρτες.
«Επίσης, κάποιοι άλλοι ζητούν να πληροφορηθούν πως γίνεται η διαδικασία των αντιρρήσεων. Ωστόσο, προς το παρόν υπάρχουν 2 αντιρρήσεις που έχουν γίνει μέσα από το Δασαρχείο ατελώς και 1 ακόμα από έναν πολίτη στην περιοχή των Κουνουπιδιανών με τέλος. Πολύ λίγες δηλαδή προς το παρόν», ανέφερε η κα Σκουμπάκη.
Επεσήμανε, πάντως, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και αιτήματα προς τη Διεύθυνση Δασών Χανίων για την κατηγοριοποίηση της υπόθεσης κάποιων ιδιωτών που δεν είχαν καταχωρηθεί για να πάνε σαν πρόδηλα λάθη ή σαν ατελής υποθέσεις. «Υπάρχουν αρκετά τέτοια αιτήματα τα οποία η Διεύθυνση Δασών και το Τμήμα Χαρτογραφήσεων τα εξετάζουμε και θα τα παραπέμψουμε με κατηγοριοποίηση στην αρμόδια Υπηρεσία ώστε ανάλογα με το αν είναι χωρίς τέλος ή πρόδηλο το σφάλμα να προχωρήσει η σχετική διαδικασία».
Η κα Σκουμπάκη τόνισε ακόμα ότι η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει στις 3 Απριλίου, ενώ υπενθύμισε ότι στη Διεύθυνση Δασών Χανίων λειτουργούν 2 Σημεία Υποστήριξης του Δασικού Χάρτη όπου οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν και να πάρουν οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμούν. Σε ό,τι αφορά δε την ανάρτηση και των υπολοίπων δασικών χαρτών διευκρίνισε ότι έχει πραγματοποιηθεί ο σχετικός διαγωνισμός κι έχουν αναδειχθεί οι εργολάβοι ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάθεσης.
ΤΟ ΤΕΕ-ΤΔΚ
Κι ενώ η διαδικασία των αντιρρήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός επεσήμανε ότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές που έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα καθώς παρότι είναι δομημένες εμφανίζονται στους χάρτες ως δασικές.
«Για παράδειγμα ο Αγ. Ματθαίος και το ΣΟΔΥ. Επίσης, ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ότι θα πρέπει να αντιστοιχηθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που είναι σε διαβούλευση με το Δασολόγιο προκειμένου να αναπροσαρμοστεί σε κάποιες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την επέκταση οικισμών και το σχέδιο πόλης», υπογράμμισε ο κ. Σοφιανός.
Σημείωσε δε ότι το ΤΕΕ-ΤΔΚ έχει συστήσει μια ομάδα μηχανικών που έχει την απαραίτητη επιστημονική εμπειρία προκειμένου να διατυπώσει παρατηρήσεις επί του ΓΠΣ στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά δε το Δασολόγιο ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ επεσήμανε ότι πέρα από τους ιδιώτες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δήμοι καθώς οι δασικοί χάρτες δεν σχετίζονται και δεν επηρεάζουν μόνο ιδιωτικές εκτάσεις αλλά και δημοτικές – δημόσιες.