Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σοβαρές εκρεμμότητες για την αντιπλημμυρική προστασία

Προβληματισμό δημιουργούν οι οριοθετήσεις ρεμάτων για την την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στο Ν. Χανίων όπως διαφάνηκε από τη Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Κατά την συνεδρίαση έγινε εκτενής αναφορά από τον κάθε Φορέα στα αντιπλημμυρικά έργα που έχει υλοποιήσει ή πρόκειται να υλοποιήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και στα προβλήματα και τις δυσκολίες στην υλοποίηση αυτών.
Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καλογερής, η συνάντηση « είχε τον χαρακτήρα μιας επαλήθευσης, μιας επιβεβαίωσης ότι είμαστε έτοιμοι για τον φετινό Χειμώνα, ο οποίος υπό την μορφή βροχών έχει μπει και νωρίτερα. Εμείς έχουμε καθαρίσει πάρα πολλά ρέματα στο Ν. Χανίων, βέβαια εάν δείτε το υδρογραφικό δίκτυο του Νομού είναι τεράστιο, χιλιάδες χιλιόμετρα και δεν είναι τόσο εύκολο να βρίσκονται χρήματα κάθε τόσο για να καθαρίζονται όλα. Τουλάχιστον χαμηλός ρους των ρεμάτων, από τον οποίο κινδυνεύουν περιουσίες και κάποια σπίτια – γιατί έχουμε ρέματα ακόμη και μέσα σε χωριά, οικισμούς- θεωρώ ότι δεν θα έχουμε κάποιο σημαντικό πρόβλημα εκτός απροόπτου. Βέβαια πάντα υπό την προυπόθεση ότι δεν θα έχουμε κανένα φαινόμενο εξαιρετικά ακραίο, το οποίο δεν μπορεί καμία υποδομή από αυτές που υπάρχουν για τις απορροές να το αντέξει».
Ειδικότερα όσον αφορά την κατάσταση για τις διευθετήσεις ρεμάτων ο κ. Καλογερής όταν ρωτήθηκε απάντησε τα εξής: « με εξαίρεση του ποταμού Ταυρωνίτη ο οποίος είχε μελετηθεί από το 2007 για οριοθέτηση- διευθέτηση και επικαιροποιήθηκε αργότερα από το δήμο Πλατανιά και τα έργα διευθέτησης είναι υπό κατασκευή με κόστος που θα υπερβεί τα 10 εκατ., τα υπόλοιπα είναι σε επίπεδο ετοιμασίας μελετών. Πρόκειται για μεγάλες μελέτες. Έχουμε “βγάλει” αυτή τη στιγμή περίπου 6,5 εκατομμύρια για τις μελέτες, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν οριοθετήσεις ρεμάτων: είναι μέσα ο Κερίτης, η βορινή ζώνη του Δήμου Χανίων από Αγ. Μαρίνα μέχρι Καλαμάκι, Πλατανιά, ο τριπλός ποταμός στην Κίσσαμο που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και ο Καμαριανός ποταμός κα. Έχουμε επιλέξει κάποια ρέματα που “μας έχουν δείξει τα δόντια τους” το προηγούμενο διάστημα και πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες για να δούμε τι ακριβώς παρέμβαση θα κάνουμε και πού ακριβώς θα βρούμε τα χρήματα, γιατί αυτές οι επεμβάσεις είναι πολυδάπανες».
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διοίκησης Πυροσβεστικών υπηρεσιών Ν. Χανίων και Διοικητής Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού Χανίων, Αντιπύραρχος Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης τόνισε ότι στο επίκεντρο της υπηρεσίας βρίσκονται περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με πλημμυρικά φαινόμενα. «Ευελπιστούμε ο Χειμώνας που θα έρθει να είναι κάπως ήπιος διότι με βάση τα περυσινά στοιχεία υπήρξαν σε όλο το ν. Χανίων συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες αντιμετώπισαν πρόβλημα. Το πυροσβεστικό σώμα είναι έτοιμο να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα πλημμυρικά φαινόμενα, ήδη το σχέδιο πλημμυρών, το σχέδιο των ΟΤΑ που πρέπει να τα επικαιροποιήσει» σημείωσε.
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε ότι το σύνολο των ποταμών, ρυακιών και όλων των επικίνδυνων σημείων στον Αποκόρωνα, έχουν καθαριστεί « είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, τα όποια καιρικά φαινόμενα. Εκεί που θα υπάρξει πρόβλημα προσβασιμότητας είναι στις περιοχές που υπάρχει κτηνοτροφική δραστηριότητα, εάν υπάρξουν χιονοπτώσεις. Ο Δήμος Αποκορώνου πρόκειται να ζητήσει οικονομική στήριξη από Περιφέρεια και Υπουργείο για μίσθωση μηχανημάτων».
Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Χανίων Μιχάλης Τσουπάκης, σημείωσε ότι ο δήμος Χανίων έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενόψει του Χειμώνα με καθαρισμούς ρεμάτων σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΧ και την Περιφέρεια.
« Έχουμε καθαρίσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος χωραφιών που υπήρχαν κίνδυνοι. Η ΔΕΥΑΧ έχει καθαρίσει υπονόμους και είμαστε έτοιμοι να υποδεκτούμε τον Χειμώνα. Στη περιοχή της Σούδας έχουν γίνει κάποια αντιπλημμυρικά έργα από τη ΔΕΥΑΧ ενώ υπάρχει ένα ακόμη έργο που είναι να γίνει στον ποταμό Μορώνη το οποίο θα προστατέψει την περιοχή των Λειβαδιών. Πιστεύω ότι το έργο θα ξεκινήσει σύντομα» σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και ο τρόπος συνεργασίας των φορέων σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που μπορεί να δημιουργηθούν εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλους τους φορείς, υπηρεσίες και ΟΤΑ που εμπλέκονται στην διαχείριση κρίσεων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν: η δασάρχης Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη, ο Αντιδήμαρχος Δ. Καντάνου-Σελίνου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων Γεώργιος Κουκλινός, εκπρόσωποι άλλων Δήμων της Π.Ε. Χανίων, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, Βρυσών και Κισσάμου, του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δ/νσης Δασών, Εθελοντικών Ομάδων όπως του Ερυθρού Σταυρού Χανίων και Κισσάμου, της Εθελοντικής Ναυαγοσωστικής Μονάδας του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Χανίων, εκπρόσωποι της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Χανίων, κλπ.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ελάτε να δείτε στη πράξη τα ρέματα , ελάτε να δείτε από θα πλημμυρίσουμε ξανά φέτος , και μόνο λόγια και .. ακούμε. Δεν ακούν και δεν κάνουν έργα για αντιπλημμυρική θωράκιση. Γιατί δεν κάνουν όσα λέει το του ΥΠΕΚΑ> ? 2 χρόνια τους παρακαλώ να συναντηθούμε 10 λεπτά για να δουν τα προβλήματα, και με αλληλογραφία, αλλά ..πέρα βρέχει

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα