» Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Μπαλαντίνος μιλά για την ανάγκη διασύνδεσης πρωτογενούς τομέα – επιχειρηματικότητας
Η σύνδεση “επιχειρηματικότητας και πρωτογενούς τομέα” αποτελεί τον στόχο του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με την παράταξη του Σταύρου Αρναουτάκη “Για την Κρήτης μας… Συνεχίζουμε” κ. Σπύρου Μπαλαντίνου που μίλησε στο podcast των “Χ.ν.” και στην ενότητα “Terra Politica” για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.
Mε σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, με δραστηριότητα στο οικογενειακό τυροκομείο αλλά και στον τουρισμό με ξενοδοχειακή μονάδα, ο κ. Μπαλαντίνος δηλώνει πως διαθέτει «την εμπειρία και τις γνώσεις» κάνοντας «έναν τίμιο αγώνα, με καθαρό πρόσωπο, χωρίς αποκλίσεις από τις ηθικές μου αξίες, με χαμηλά το κεφάλι, ταπεινά και χωρίς πολλά λόγια» με στόχο το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Για τους λόγους της συμμετοχής του στην εκλογική διαδικασία εξηγεί ότι «τα τελευταία 3 χρόνια έχω μια ενασχόληση με την Περιφέρεια λόγω του Συλλόγου Τυροκόμων που είμαι πρόεδρος. Αναπτύξαμε μια ιδιαίτερη σχέση με την Περιφέρεια, γιατί υπήρξε όρεξη από μέρους της να βοηθηθούμε σε ζητήματα που εκκρεμούσαν, οπότε κάναμε κάποιες κινήσεις μαζί, ήλθαμε πιο κοντά, ειδικά με την κ. Χουδετσανάκη αντιπεριφερειάρχη του Αγροτικού τομέα και τον κ. Παπαδεράκη αντιπεριφερειάρχη της Επιχειρηματικότητας. Αν με ρωτούσε κάποιος πριν από 4 μήνες αν θα ήμουν υποψήφιος, θα έλεγα αποκλείεται! Πλέον, βλέπω ότι υπάρχει πεδίο ως θεσμικός να προσφέρω, καθώς είναι κάτι πολύ οικείο για μένα. Γενικά θεωρώ ότι οι επιχειρηματίες μπορούμε να είμαστε μέρος αυτής της προσπάθειας με τις γνώσεις μας, τις απόψεις μας, μπορούμε να προσφέρουμε στο σύνολο».
Πόσο όμως γνωρίζει ο πολύς κόσμος το πεδίο δραστηριοτήτων της Περιφέρειας; Οι περισσότεροι, λέμε στον υποψήφιο, το αγνοούν… «Όντως και εγώ ακούω συχνά π.χ. γιατί δεν είναι κλαδεμένα τα δέντρα στην εθνική οδό; Η Περιφέρεια είναι ένας οργανισμός μεγάλης έκτασης, ασχολείται με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, πολλές υποδομές υποστηρίζονται από την Περιφέρεια, δεν είναι μόνο το κλάδεμα των δέντρων. Ως επιχειρηματίας βρήκα ανοικτές πόρτες, ενισχυθήκαμε οι επιχειρηματίες του τουρισμού με 40.000 ευρώ από την Περιφέρεια. Πολλά από τα έργα που πιστώνονται στους Δήμους έχουν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης. Ειδικά η Περιφέρεια Κρήτης έχει άριστη συνεργασία με τους Δήμους και προσφέρει ένα τεράστιο έργο που δεν γνωρίζει ο μέσος πολίτης».
Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Μπαλαντίνος μιλά για την ανάγκη διασύνδεσης πρωτογενούς τομέα – επιχειρηματικότητας
ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Διαβάζαμε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας ότι επιθυμία σας είναι “η διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό”. Μπορείτε να μας περιγράψετε πώς θα γίνει αυτό, καθώς έχουμε το δεδομένο πως ούτε το μέλι, ούτε τα πορτοκάλια, ούτε τα τυροκομικά προϊόντα των Χανίων έχουν την αποδοχή που θα περίμενε κανείς στις ξενοδοχειακές μονάδες. Και τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια γι’ αυτό;
«Κάθε χρόνο γίνονται προσπάθειες. Η Περιφέρεια μέσω της “Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης” κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε κάτι, δεν μπορεί ένας νόμος να επιβάλλει στα ξενοδοχεία να πάρουν πορτοκάλια από την περιοχή τους. Εξάλλου αν όλα τα ξενοδοχεία παίρνουν μόνο τα πορτοκάλια και τα τυριά των Χανίων, δεν θα φτάσουν…».
Ναι, αλλά ας τα παίρνουν, αντιτείνουμε…
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πως όταν μπαίνουν τα κρητικά προϊόντα στον μπουφέ ενός ξενοδοχείου, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν την ανταπόκριση που αναμένουμε. Θα πρέπει να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και στην επιμόρφωση των τουριστών μας με επισκέψεις στους χώρους παραγωγής των προϊόντων και με συγκεκριμένες δράσεις και προωθήσεις εντός των ξενοδοχείων. Εφόσον γίνει αυτό, μπορούμε να βρούμε πως θα προωθήσουμε τα προϊόντα μας στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή οι δράσεις μας είναι “μπερδεμένες”, πρέπει να μπουν σε μια γραμμή και σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι επιχειρηματίες. Ο ρόλος μου είναι να συνδέσω την επιχειρηματική κοινότητα με την Περιφέρεια ώστε να υπάρξει μια σύγκλιση απόψεων».
Είναι ο ίδιος ικανοποιημένος από την “Αγροδιατροφική σύμπραξη” της Περιφέρειας;
«Θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα πράγματα, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι οι επιχειρηματίες, και παράδειγμα είναι το Wines of Crete, οι δράσεις των Οινοποιών του νησιού που, με δική τους οργάνωση και χρηματοδότηση της Περιφέρειας, φτιάχνουν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα το οποίο εμπορικά παίρνει την αξία του. Μια ουσιώδης παράλειψη είναι πως κάθε προϊόν πρέπει να αξιοποιηθεί χωριστά, δεν μπορεί να γίνει η ίδια προώθηση με το τυρί και το μέλι. Μπορεί να ταιριάζουν… γευστικά, αλλά η εμπορική προώθηση τους απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση».
Είστε συνιδιοκτήτης σε μεγάλη μονάδα και πρόεδρος στην Ένωση Τυροκόμων, γιατί να σας ψηφίσει ένας κτηνοτρόφος ο οποίος θέλει να σας πουλήσει σε καλύτερη τιμή το προϊόν του και εσείς θέλετε να το αγοράσετε στην πιο χαμηλή;
«Δεν υπάρχει διαφορά συμφερόντων, πρέπει να δούμε πως θα στηριχθεί η γειτονιά μας. Αν μένεις σε μια γειτονιά και δεν ψωνίζεις από το μπακάλικο, τότε θα κλείσει. Το ότι μπορεί να έρχεται μια εταιρεία από την ηπειρωτική Ελλάδα και να θέλει να αγοράσει γάλα από την Κρήτη, μπορεί να είναι ωφέλιμο για τον κτηνοτρόφο, αλλά αν κλείσουν 2-3 τυροκομεία, οι τιμές για αυτούς θα αρχίσουν να πέφτουν δραματικά! Αυτός είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, δεν τον εφηύρα εγώ. Αν δεν μπορούν να απορροφήσουν τα τυροκομεία το γάλα, θα πέσει η τιμή του. Σέβομαι τη δουλειά και τον κόπο των κτηνοτρόφων ως επιχείρηση και ως άνθρωπος, επομένως δεν ντρέπομαι να πάρω και να ζητήσω την ψήφο τους. Σίγουρα υπάρχει μια επιχειρηματική τριβή δεν είναι όλες οι μέρες ρόδινες, γίνεται όμως σωστή δουλειά και πρέπει να αλληλοστηριχθούμε. Και εμείς οι τυροκόμοι να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους, και αυτοί να σταθούν δίπλα μας, και βέβαια απαραιτήτως ο καταναλωτής πρέπει να προτιμήσει το τοπικό προϊόν και ας είναι λίγο πιο ακριβό».
Ρωτάμε, τέλος, τον υποψήφιο αν εκλεγεί στις 8 Οκτωβρίου, ποιες είναι οι 3 παρεμβάσεις που θα ήθελε να υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο.
«Ως νεοεισερχόμενος είμαι τυχερός, γιατί κάθε μέρα διαπιστώνω πόσο καλή δουλειά έχει γίνει από την απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας, ειδικά στα Χανιά. Όπου πάμε βρίσκουμε ώριμες μελέτες, έργα έτοιμα προς χρηματοδότηση» απαντάει και συμπληρώνει πως μπορεί να δώσει πολλά «στη σύνδεση επιχειρηματικότητας και πρωτογενούς τομέα» καθώς «ο κόσμος που συναναστρέφομαι έχει πολλές απαιτήσεις από την Περιφέρεια».
17χρόνια Αρναουτάκης
• Αν εκλεγεί, όπως είναι αναμενόμενο, ο κ. Αρναουτάκης θα συμπληρώσει 17 χρόνια στη θέση του περιφερειάρχη… Δεν είναι πολλά για έναν άνθρωπο σε μια θέση;
Ο κ. Μπαλαντίνος απαντάει «από τη λίγη τριβή που είχαμε με τον Σταύρο Αρναουτάκη, πιστεύω πως αν δεν υπήρχε το ηλικιακό όριο θα μπορούσε να προσφέρει άλλα τόσα χρόνια. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που μπορεί να ενώσει όλες τις διαφορετικές απόψεις. Σε μια σύσκεψη με την προεδρία του Αρναουτάκη, εκτός του ότι είναι αξιοσέβαστος, έχει το χάρισμα να ενώσει όλους όσοι κάθονται στο τραπέζι! Δεν θεωρώ ότι τα 17 χρόνια είναι βαρίδι και τον τραβάνε πίσω, όπως σε άλλες περιπτώσεις».