Επιδεινώθηκε η σχέση Ζελένσκι – Τραµπ ύστερα από κατηγορία του πρώτου εναντίον του αντιπροέδρου Τζέι ντι Βανς, ότι υπερασπίζεται τη ρωσική προπαγάνδα εναντίον των Ουκρανών. Τούτο εκνεύρισε τον Αµερικανό πρόεδρο, ο οποίος επετέθη µε σκληρές εκφράσεις στον Ουκρανό οµόλογο του.
Ο πραγµατικός, όµως, λόγος είναι ότι ο Ζελένσκι δεν συµφωνεί να συναφθεί αποικιοκρατικού καθεστώτος σύµβαση µεταξύ Ουκρανών και Αµερικανών για την αρπαγή και εκµετάλλευση πλούσιου ουκρανικού εδάφους σε «σπάνιες γαίες» που επιχειρεί να επιβάλει η αµερικανική κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι Αµερικανοί που δεν κατονόµασε, συνεργάτες του Τραµπ «καταπίνουν αµάσητη» τη συστηµατική ρωσική προπαγάνδα να παραποιήσουν τα πραγµατικά αίτια που ξεκίνησε ο πόλεµος.
Τα αίτια εντοπίζονται απ’ τους πολιτικούς παρατηρητές στην επιθυµία του Πούτιν να κατοχυρώσει την κατάληψη των εδαφών στα οποία υπάρχουν οι περίφηµες «σπάνιες γαίες». Πρόκειται για 17 είδη που παρουσιάζονται υπό µορφή µετάλλων. Είναι δε τα Λανθάνιο, ∆ηµήτριο, Πρασεδώνιο, Νεοδύµιο, Προµήθειο, Ευρώπιο, Γοδολίνιο, Τέρβιο, Κέριο, ∆υσπρόσιο, Όλµιο, Ύττριο, Έρβιο, Θούλιο, Υπέρβιο και Λουκέτσιο. Παρά την ονοµασία τους, που δείχνει τη σπανιότητά τους, υπάρχουν εν αφθονία στο φλοιό της γης. Εξαιρετικά σπάνια είναι το Ευρώπιο, το Τέρβιο και το Θούλιο.
Αυτά τα είδη είναι αναγκαία και απαραίτητα για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων, ταµπλετών, διαφόρων µπαταριών, αυξανόµενα τώρα µε την κυκλοφορία υβριδικών αυτοκινήτων κινουµένων µε ηλεκτρική ενέργεια, µην καταναλώνοντας τα γνωστά καύσιµα, αλλά επαναφορτιζόµενες συστοιχίες συσσωρευτών, µπαταρίες.
Χρησιµοποιούνται και για αµυντικά πυραυλικά συστήµατα σε πολεµικά πλοία, σε ραντάρ, σε πλακέτες συστηµάτων ελέγχου πυραύλων, στις ανεµογεννήτριες και γενικά στην εξάπλωση της νέας ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Οι «σπάνιες γαίες» που απαιτούνται για τις ανάγκες της Ε.Ε. κατά 98% προέρχονται από την Κίνα, ενώ οι Αµερικανοί καλύπτουν το 80% των αναγκών τους απ’ αυτή τη χώρα.
Υπολογίζεται ότι σ’ όλη τη γη υπάρχουν 110 εκατοµ. τόνοι «σπάνιων γαιών» καταµεριζόµενες, 44 στην Κίνα, 22 στη Βραζιλία, 21 στο Βιετνάµ, 10 στη Ρωσία, περίπου 7 στην Ινδία και 6 στην Ουκρανία. Στα ανατολικά των συνόρων της µε τη Ρωσία υπάρχουν και ποσότητες λιθίου, τιτανίου, γραφίτη και ουρανίου, που ο Πούτιν δεν θέλει να εγκαταλείψει.
Πάντως για την εξόρυξη των «σπάνιων γαιών» χρησιµοποιούνται χηµικές ουσίες που µετατρέπονται σε τοξικά απόβλητα.
Γι’ αυτό χώρες στις οποίες υπάρχουν τέτοια είδη, επιφυλάσσονται για την παραγωγή τους.