Από τις πλέον δραστήριες και αποδοτικές σπηλαιολογικές οργανώσεις στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε στο Ηράκλειο το 1999 είναι ο ΣΠΟΚ.
Εχει πραγματοποιήσει πολλές εξερευνήσεις σπηλαιοβαράθρων και άλλες, και μάλιστα με κίνδυνο της ζωής μελών του που πριν από χρόνια αποκλείστηκαν για ημέρες από απότομη νεροποντή σε σπηλαιοβάραθρο του Ηρακλείου. Έχει οργανώσει σχολές σπηλαιολογίας, ασκήσεις σπηλαιοδιάσωσης και συνέδρια.
Εξερευνήθηκαν τα υπόγεια ποτάμια της Κρήτης και με έκδοση σε τόμο μνημειώδους έργου για πέντε από αυτά, μέσα στα οποία και το Βρυσί στην περιοχή Λάκκων- Ζούρβας με αφιέρωση σ’ αυτό 28 σελίδων. Μια πολυτελής κι επίσης μοναδική και θαυμαστή έκδοση σε συνεργασία με τη Λαρούς είχε κυκλοφορήσει το 1999. Έκδοση με θαυμαστές φωτογραφίες και τίτλο “ΙΧΩΡ: Ταξίδι στις φλέβες του γίγαντα”.
Από χρόνια εξερευνούν τα μέλη της το σπηλαιοβάραθρο “Στέρνες” στα Λευκά Όρη που διανοίγεται σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων στο νότιο πρανές της ομώνυμης κορυφής των 2.335 μέτρων και σε απόσταση περίπου είκοσι χιλιομέτρων ορεινού δρόμου από την Ανώπολη.
» Ο εκπαιδευτικός με την 20ετή συνδικαλιστική και αυτοδιοικητική παρουσία, αποχαιρετά την πόλη μας και μιλά για την κοινωνία που γνώρισε
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των “Χ.ν.” είναι το 6ο βαθύτερο στην Ελλάδα, με βάθος που υπερβαίνει τα 600 μέτρα και μήκος διαδρομών σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα.
Συγχαρητήρια φίλοι και καλή επιτυχία στις θαυμαστές εξερευνήσεις σας. Νομίζω ότι η παρουσίαση στα Σφακιά θα πρέπει να επαναληφθεί και στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με προσθήκη, ίσως, και κάποιας άλλης έρευνας, όπως στο Βρυσί, για να μάθουν οι απ’ εδώ Χανιώτες τι θησαυρούς κρύβει ο τόπος τους.