Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Σπιτική ιατρική με… μπαχαρικά

Η ιστορία ξεκινάει ως εξής: Πριν από λίγο καιρό, εκεί που μαγείρευα, αφηρημένη έπιασα ένα μεταλλικό καπάκι που βρισκόταν πολύ κοντά στις εστίες αερίου. Όπως ήταν φυσικό κάηκα, και κάηκα άσχημα. Εχοντας προηγούμενη (κακή) πείρα από (ευτυχώς λίγα) καψίματα, άρχισα να τσιρίζω ζητώντας την ειδική κρέμα για τα εγκαύματα. Το χέρι φούσκωνε και πρηζόταν, το είχα βάλει σε παγωμένο νερό, αλλά ήταν φανερό πως την είχα πατήσει άσχημα. Και τότε, ο αδελφός μου, που έτυχε να είναι μαζί μου, πήρε μέλι και κουρκουμά, έκανε μια πηχτή «πάστα» και την έβαλε πάνω στο φουσκαλιασμένο χέρι μου. Το μέλι έτρεχε, η «πάστα» κύλησε αρκετές φορές, εκείνος έβαζε καινούργια, μέχρι που σχηματίστηκε μια κιτρινη κρουστα την οποία και κάλυψα με γάζα. Πήρα ένα ντεπόν (ναι πόναγα πολύ) και άραξα λίγο στον καναπέ για να ξεχάσω τον πόνο μου. Παράλληλα (ως κλασική δύσπιστη δυτική) ψιλογκρίνιαζα στο αδέλφι μου επειδή άφησα να με γιατροπορέψει με ανατολίτικα «ματζούνια» και δεν έτρεξε στο φαρμακείο. Δυο ώρες αργότερα έβγαλα τη γάζα και ξέπλυνα το μίγμα μέλι-κουρκουμά. Κοίταζα το χέρι μου και δεν το πίστευα. Ο πόνος είχε φύγει και μαζί του το φουσκάλιασμα και η έντονη κοκκινίλα. Το πιο εντυπωσιακό ήταν πως δεν υπήρχε καν σημάδι. Καμία ένδειξη πως ένα δίωρο πριν είχα πιάσει αφηρημένη πυρωμένο μέταλλο. Παράλληλα θυμήθηκα την προηγούμενη… πείρα (που έλεγα παραπάνω) και την αντίστοιχη δράση των δυτικών φαρμάκων (κρέμας εν προκειμένω). Λοιπόν σε μικρότερο έγκαυμα οι 3 (!) σταγονίτσες λάδι που πιτσίλισαν το χέρι μου, είναι ακόμα εκεί, σημάδι να μου θυμίζει εκείνο το ένα και μοναδικό σαγανάκι που έκανα στο δεύτερο Lock down!
Με αφορμή τη δική μου μικρή ιστορία, άρχισα λοιπόν να ψάχνω την εναλλακτική ιατρική που χρησιμοποιούν κυρίως στην Ανατολή και ανακάλυψα πως τα μπαχαρικά, εκτός από γεύση και άρωμα, κρύβουν ένα θαυμαστό κόσμο ιατρικών ιδιοτήτων που –υπό προϋποθέσεις- μπορεί και να σας γλιτώσουν από μεγάλες περιπέτειες. Παρακάτω θα δούμε παρέα μερικές μόνο από τις εναλλακτικές χρήσεις των μπαχαρικών και πως μπορούν να λειτουργήσουν ως σπιτικά γιατροσόφια!

Κουρκουμάς, ο θαυματουργός!

Αν υπάρχει ένα μπαχαρικό που συγκεντρώνει πάμπολλες ευεργετικές ιδιότητες, αυτό είναι ο κουρκουμάς. Σχεδόν άγευστος και άοσμος, ο κατακίτρινος κουρκουμάς είναι ο «βασιλιάς» στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Κατά την Ανατολική (σπιτική) ιατρική, και ιδιαίτερα στην Ινδία, χρησιμοποιείται για να σταματήσει τη ροή του αίματος αν κοπείτε ή αν χτυπήσετε. Λειτουργεί αιμοστατικά και απολυμαίνει εξίσου καλά με το οινόπνευμα και το οξυζενέ, επειδή διαθέτει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης, ανακατεμένος με λίγο νερό (ή ακόμα καλύτερα μέλι) σταματά –μέχρι και εξαφανίζει- εγκαύματα. Αρα είναι απαραίτητος στην κουζίνα! Όμως οι ιδιότητές του δεν σταματούν εδώ. Ανακατεμένος με λίγο γιαούρτι είναι εξαιρετική μάσκα ενυδάτωσης προσώπου που παράλληλα εξαλείφει πανάδες και σπυράκια. Μελέτη του 2013 έδειξε πως ο κουρκουμάς είναι εξαιρετικός και για τη λεύκανση των δοντιών. Αρκεί λίγη σκόνη κουρκουμά στην οδοντόβουρτσα και βούρτσισμα για λίγα λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα!
Καταναλώνοντας κουρκουμά καθημερινά με το φαγητο (η σκόνη κουρκουμά μπαίνει άνετα σε όλα τα φαγητά διότι είναι σχεδόν άγευστος και άοσμος) θωρακίζετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από ανάπτυξη βακτηρίων και παρασίτων. Ο κουρκουμάς βοηθά στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης αφού ενισχύει τους θύλακες των τριχών και είναι εξαιρετικός στα κρυολογήματα: βράστε νερό με κουρκουμά, μέλι, τζίντζερ και λεμόνι και έχετε ένα θαυματουργό «τσάι» για όταν ο λαιμός πονάει και αισθάνεστε άρρωστοι τον χειμώνα. Η κουρκουμίνη – συστατικό του κουρκουμά- βοηθά επίσης σε δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και το σκληρόδερμα. Και έχει και συνέχεια: η τακτική κατανάλωση κουρκουμά βοηθά τη μνήμη, την αντιμετώπιση φλεγμονών στις αρθρώσεις, τους πόνους περιόδου και διευκολύνει την πέψη.

Κανέλα, η γλυκιά δύναμη!

Οι Αιγύπτιοι τη θεωρούσαν δώρο των θεών και όχι άδικα. Η κανέλα έχει επιστημονικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Εχει πολυφαινόλες και βρίσκεται ανάμεσα στα Superfoods μαζί με το σκόρδο και τη ρίγανη. Η κανέλα καταπολεμά τις μολύνσεις και τις φλεγμονές, μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και βοηθά τους ασθενείς με διαβήτη 2 αφού μειώνει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Η κανέλα ρίχνει την πίεση, βοηθά στο να μειωθούν οι πόνοι της περιόδου, μειώνει το ζάχαρο και έχει αντιδιαβητική δράση. Βοηθά στη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής, χαρίζει δροσερή αναπνοή και το έλαιο κανέλας μπορεί να βοηθήσει σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και να εμποδίσει ανάπτυξη βακτηρίων όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα. Τέλος, λίγη κανέλα πασπαλισμένη πάνω σε φρούτα, ψωμί με μέλι ή ταχίνι ή στον καφέ σας, μειώνει την επιθυμία για γλυκό. Καθόλου άσχημα, έτσι δεν είναι;

 

Μαύρο πιπέρι, το δυνατό!

Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, το μαυροπίπερο ενισχύει τον μεταβολισμό και θωρακίζει σωματική και ψυχική υγεία. Επίσης βοηθά στην πέψη είναι πλούσιο σε βιταμίνες A,C Και Κ, B2, B9 και ασβέστιο. Το μαύρο πιπέρι προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και βοηθά στην καταπολέμηση της ναυτίας. Αν θέλετε να χάσετε κιλά, βάλτε μαύρο πιπέρι σε ο,τι τρώτε! Τα συστατικά που περιέχει συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού λίπους και επιταχύνουν τον μεταβολισμό.

 

Τζίντζερ, το πικάντικο!

‘Αλλοι το αγαπούν και άλλοι το μισούν. Το τζίντζερ ωστόσο είναι μια πηγή πλούσια σε ψευδάργυρο και κάλλιο που δυναμώνει τον οργανισμό μας και έχει πολλά οφέλη. Η «μαγική» ρίζα που το 80% της αποτελείται από νερό συμβάλλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού, αυξάνει τις καύσεις, περιορίζει το αίσθημα της πείνας, βοηθά στην καύση του λίπους και προλαμβάνει παθήσεις του γαστρεντερικού. Ακόμα είναι «σουπερ» φάρμακο για τη ναυτία (μπορείτε να το βρείτε σε παστίλιες ή ζελεδάκια ή να μασουλήσετε ένα κομμάτι φρέσκου τζίντζερ), βοηθά στο να σταματήσουν οι στομαχόπονοι και οι πονοκέφαλοι, ανακουφίζει από τη γαστρίτιδα, λειτουργεί ως ασπίδα στο E.coli και μειώνει άμεσα τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Εχει αντιμικροβιακή και αντιπυρετική δράση, ανακουφίζει από τις κράμπες (τρίψτε ένα κομμάτι τζίντζερ και ανακατέψτε το με λίγο λάδι. Εφαρμόστε στην πάσχουσα περιοχή) και βοηθά στον πονόδοντο. Ακόμα περιορίζει την κακοσμία της στοματικής κοιλότητας και δρα κατά της ξηροστομίας. Ένα καλό σπιτικό γιατρικό: Βράστε λίγο τζίντζερ σε νερό και εισπνεύστε. Ετσι θα αποσυμφορήσετε τις βουλωμένες μυτούλες των μικρών σας -αλλά και τη δική σας!

Για περισσότερα επισκεφθείτε και τα:
www.onmed.gr/ygeia/story/357285/koyrkoymas-ena-farmako-tis-fysis
www.healthline.com/nutrition/10-healthy-herbs-and-spices#TOC_TITLE_HDR_2

Spices for Health: Amazing Benefits of 5 Common Spices


www.webmd.com/healthy-aging/features/spices-and-herbs-health-benefits#1
https://food.allwomenstalk.com/healthy-spices-and-herbs-and-their-amazing-benefits
www.nutriplanet.org/2017/09/health-benefits-of-herbs-spices/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα