Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σπιζαετοί ξανά στα Θοδωρού!

Η σπορά μη συμβατικών σπόρων για τη βελτίωση του βιοτόπου στη νησίδα Θοδωρού και στην αναδασωτέα επιφάνεια του Ανάβου, για τη διατήρηση και διαχείριση του πληθυσμού του σπιζαετού (στόρι) τον περασμένο χρόνο έχει φέρει ήδη αποτελέσματα, με τα απειλούμενα πτηνά να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στη νησίδα Θοδωρού!

Υπενθυμίζεται ότι η σπορά είχε γίνει στο πλαίσιο του έργου LIFE «Διατήρηση & Διαχείριση του σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο» («Conservation & Management of the Bonelli’s eagle population in east Mediterranean» LIFE17 NAT/GR/000514 – LIFE Bonelli ΕastMed).
Στόχος του έργου είναι να αντιμετωπίσει τις πιο κρίσιμες απειλές για τον σπιζαετό στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω της εφαρμογής δράσεων διατήρησης σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, από το 2018 έως το 2023.

Τα “Χ.ν.” επικοινώνησαν με την κα Ελένη Πατεράκη, υπεύθυνη του προγράμματος στην Π.Ε. Χανίων η οποία ανέφερε ότι «στη νησίδα Θοδωρού έκαναν ξανά την τακτική εμφάνισή τους οι σπιζαετοί χωρίς ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα να έχουμε φωλιές. Ελπίζουμε όμως ότι στο μέλλον θα συμβεί και αυτό».

Οσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος η κα Πατεράκη ανέφερε πως «δυστυχώς φέτος δεν μπορούμε να κάνουμε εκ νέου καλλιέργεια στις δύο περιοχές, ωστόσο θα τοποθετήσουμε ποτίστρες στην περιοχή του Ανάβου».

Ο σπιζαετός έχει χαρακτηριστεί από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ως Τρωτό είδος, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως Κινδυνεύον. Αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος, τόσο σε επίπεδο εθνικής όσο και ενωσιακής νομοθεσίας. Όπως ανέφερε η κα Πατεράκη «οι κυνηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην σκοτώνουν τους σπιζαετούς καθώς είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι για το οικοσύστημα και φυσικά προστατεύονται από την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία κύριες απειλές για το είδος στην Ελλάδα & την Κύπρο είναι:
1) Η θανάτωσή του (λαθροθηρία) από τον άνθρωπο
2) Η θανάτωσή του με χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων
3) Η ηλεκτροπληξία σε στοιχεία του δικτύου μεταφοράς ρεύματος
4) Η έλλειψη τροφής λόγω των αλλαγών χρήσεων γης
5) Η έντονη όχληση τόσο στα ενδιαιτήματα τροφοληψίας όσο και κοντά στις θέσεις αναπαραγωγής από παράγοντες όπως οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, η θήρα, η ανάπτυξη μεγάλων έργων υποδομών, όπως δρόμοι και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά την αναπαραγωγική επιτυχία και ενδέχεται να οδηγούν και σε εγκατάλειψη επικρατειών.
6) Οι δραστηριότητες αναψυχής (αναρρίχηση, αεραθλητισμός, θαλάσσια σπορ) σε θέσεις πολύ κοντά σε φωλιές των Σπιζαετών μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην αναπαραγωγή του είδους

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα «Διατήρηση & Διαχείριση του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο» («Conservation & Management of the Bonelli’s eagle population in east Mediterranean» LIFE17 NAT/GR/000514 – LIFE Bonelli ΕastMed) έχει ως στόχο:΅
1. Τη συμπλήρωση των κενών γνώσης για τον Σπιζαετό.
2. Τη μείωση των αιτιών θνησιμότητας του.
3. Τη βελτίωση της παραγωγικότητας του είδους μέσω της διαχείρισης των ενδιαιτημάτων τροφοληψίας και της μείωσης της ανθρώπινης όχλησης.
4.Τη βελτίωση της τεχνικής και επιχειρησιακής ικανότητας των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και άλλων φορέων που εμπλέκονται στα ζητήματα προστασίας και διαχείρισης του είδους.
5. Την επέκταση της προσέγγισης του έργου μέσω του δικτύου EMBONET σε άλλες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 ή/και για άλλα είδη προτεραιότητας.
Το έργο «Διατήρηση & Διαχείριση του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο» (Ακρωνύμιο: «LIFE Bonelli ΕastMed» – LIFE17 NAT/GR/000514) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Συντονιστής Δικαιούχος), το Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρου, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, και την εταιρεία Περιβαλλοντικών Συμβούλων NCC ΕΠΕ. σε 24 προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα και την Κύπρο, για την περίοδο 2018-2023. Το έργο συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Πληροφορίες και εικόνες για το πρόγραμμα και για τον σπιζαετό από το https://lifebonelli.eu και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα