Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Σπλάντζια: Μια γειτονιά σε εγκατάλειψη

■ Σειρά προβλημάτων τέθηκαν χθες στο Συμβούλιο της Κοινότητας Χανίων
■ Αρνείται συνάντηση με επαγγελματίες της περιοχής ο δήμαρχος

Σειρά προβλημάτων στην πλατεία Σπλάντζιας, όπως ο ανεπαρκής φωτισμός, οι ζημιές στην πλακόστρωση, η ανεξέλεγκτη κίνηση οχημάτων, τέθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Χανίων με αίτημα την επίλυσή τους.

Eπιπλέον, όπως επισημάνθηκε ο ιστορικός πλάτανος της Σπλάντζιας χρειάζεται προστασία καθώς «τα φύλλα του έχουν μαζέψει» ενώ χρήζει αποκατάστασης το καμπαναριό του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου το οποίο είναι ετοιμόρροπο.
Τα προβλήματα περιγράφονται σε επιστολή επιχειρηματιών της πλατείας προς το Συμβούλιο της Κοινότητας Χανίων το οποίο θα μεταβιβάσει τα θέματα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αφορμή για την επιστολή στάθηκε το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες μετά από συνάντησή τους στις 15 Μαΐου, παρουσία του ιερά του Αγίου Νικολάου, ζήτησαν, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, τόσο στις 16 Μαΐου όσο και στις 29 του ίδιου και στις 2 Ιουνίου, ακρόαση από τον δήμαρχο Χανίων κ. Σημανδηράκη χωρίς ανταπόκριση.
Ετσι, αποφάσισαν να στείλουν την επιστολή στην οποία περιγράφουν ως κυριότερα ζητήματα της πλατείας τα εξής:
• Φωτισμός: Αναφέρουν ότι τους χειμερινούς μήνες το τμήμα ηλεκτροδότησης του δήμου Χανίων, για λόγους οικονομίας, απενεργοποιεί τα μισά φωτιστικά της πλατείας με αποτέλεσμα να μειώνεται η επισκεψιμότητα και να ενισχύεται η παραβατικότητα. Ζητούν συντήρηση και αποκατάσταση του υπάρχοντος φωτισμού (καμένες λάμπες), προσθήκη περισσότερων φωτιστικών στην είσοδο και σε επιμέρους σημεία της πλατείας, φωτισμό του Αγίου Νικολάου και των ιστορικών μνημείων της κρήνης και του Αγίου Ρόκκου, φωτισμό και ανάδειξη του ιστορικού πλατάνου.
• Καθαριότητα: Προτείνουν καθημερινή επίσκεψη πεζών οδοκαθαριστών, τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα χρήση του πλυστικού μηχανήματος περιμετρικά της πλατείας και του ναού του Αγίου Νικολάου.
• Κυκλοφορία οχημάτων: Αναφέρουν ότι παρότι υπάρχει ειδική σήμανση και νόμος που απαγορεύει την είσοδο και κυκλοφορία εντός της πλατείας εδώ και αρκετά χρόνια, στη πλατεία συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη διέλευση και στάθμευση Ι.Χ. Τονίζουν «τον κίνδυνο που εγκυμονεί, καθώς την ώρα λειτουργίας των καταστημάτων μας, η πλατεία είναι γεμάτη από κόσμο και μικρά παιδιά». Προτείνουν: Τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και στάθμευσης με έλεγχο και πρόστιμο, προσθήκη ειδικής μπάρας στην είσοδο και έξοδο της πλατείας.
• Πλακόστρωτο: Το πλακόστρωτο περιμετρικά της πλατείας και του ναού σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί η ξεκολλήσει, με αποτέλεσμα τα συχνά ατυχήματα σε πεζούς. Οι επαγγελματίες αναφέρουν ότι «κατόπιν εκκλήσεων και μη ανταπόκρισης για επισκευή αυτών από την αρμόδια υπηρεσία, καταλήγουμε αυτοβούλως και με δικά μας έξοδα στην επιδιόρθωσή τους. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών αυτών, προκαλείται από τη συνεχή διέλευση τροχοφόρων οχημάτων». Ζητούν: Άμεση επισκευή των κατεστραμμένων πλακών, συντήρηση και επίβλεψη του πλακόστρωτου.
• Ιερός ναός Αγίου Νικολάου: Κάνουν λόγο για «επικινδυνότητα που απορρέει από το ετοιμόρροπο και κακά συντηρημένο καμπαναριό που εδώ και τρία χρόνια με τη πρόχειρη υποστύλωσή του, υποβαθμίζει αισθητικά την εκκλησία και την πλατεία γενικότερα με την μόνιμη σκαλωσιά». Προτείνουν: Άμεση συντήρηση και αποκατάσταση του καμπαναριού, απαγόρευση παρκαρίσματος στη πρόσοψη και γύρω από την εκκλησία, βάψιμο και συντήρηση της προαύλιας πρόσοψης της
εκκλησίας, φωταγώγηση του μνημείου.
• Μνημεία: Επισημαίνουν ότι «εκτός από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και του μιναρέ που φιλοξενείται σε αυτή, στη πλατεία της Σπλάντζιας βρίσκονται μνημεία εξίσου σημαντικά όπως ο μεγάλος ιστορικός πλάτανος, η κρήνη, το υδραγωγείο και ο ναός του Αγίου Ρόκκου. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκαταλελειμμένα, ημιτελή από την ανάπλαση που έκανε ο δήμος το 2007-2008 και χωρίς την ανάδειξη που αρμόζει σε αυτά». Ζητούν: Συντήρηση τωνμνημείων, αποπεράτωση των εργασιών στη κρήνη και φωταγώγηση αυτής, φωταγώγηση του ιστορικού πλατάνου.
Τη σχετική εισήγηση έκανε το μέλος του συμβουλίου Νεκτάριος Τζομπανάκης ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην κίνηση των οχημάτων ότι αν στην πλατεία περάσει αυτοκίνητο «και χτυπήσει παιδί συνυπεύθυνοι θα είναι ο Δήμος και η Τροχαία».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «θα χρειαστεί μία μικρή ανάπλαση γιατί η πλατεία έχει υποβαθμιστεί» και τόνισε την ανάγκη, «να φτιαχτούν τα πλακόστρωτα». Ακόμη ανέφερε ότι «ο ιστορικός πλάτανος έχει αρρωστήσει και τα φύλλα του έχουν μαζέψει. Αυτό σημαίνει ότι μας χτυπάει καμπανάκι ο πλάτανος. Κάτι θα πρέπει να γίνει. Κάτι δεν κάνουμε σωστά σαν υπηρεσία πρασίνου».
Επιπλέον ο κ. Τζομπανάκης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής του κανονισμού σύμφωνα με τον οποίο «στην αριστερή πλευρά κατά την κάθοδο στη Δασκαλογιάννη παρκάρουν μόνο κάτοικοι».
Από τους κατοίκους της παλιάς πόλης, ο Παναγιώτης Μπαρμπόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωσε ότι «δεν έχουμε που να παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας. Η αριστερή πλευρά της οδού Δασκαλογιάννη που είναι για τους μόνιμους κατοίκους δεν διαφυλάσσεται από κανέναν. Υπάρχουν κάποιες θέσεις στην πλατεία η οποία αν κλείσει, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα για τους μόνιμους κατοίκους. Θέλουμε να συνεχίσουμε να μένουμε στην παλιά πόλη και δεν έχει κανένας δικαίωμα να μας διώξει επειδή δεν μπορούμε να βρούμε μία θέση να παρκάρουμε. Διεκδικούμε τουλάχιστον μία θέση στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους».
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, π. Δημήτριος, ο οποίος ζήτησε να προχωρήσει η αποκατάσταση του καμπαναριού.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και θαμώνες της πλατείας που τόνισαν την ανάγκη προστασίας του δημόσιου χώρου ενώ επισήμαναν ότι από την περιοχή απομακρύνθηκαν τα καλαθάκια για τα απορρίμματα και τα παγκάκια και ζήτησαν την επαναφορά τους.
Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Καλογριδάκης σημείωσε ότι τα συνεργεία αποκαθιστούν το πλακόστρωτο αλλά με τα αυτοκίνητα προκαλούνται πάλι ζημιές, αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού στον Δήμο ενώ σχετικά με το φωτισμό, είπε πως το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν λάμπες led.
Για τα οχήματα και τη στάθμευση των οχημάτων των μόνιμων κατοίκων, ανέφερε ότι το πρόβλημα θα λυθεί όταν συσταθεί η Δημοτική Αστυνομία με μπάρες που θα τοποθετηθούν.
Ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Τσουπάκης είπε πως εξετάζεται η επαναφορά των καλαθιών απορριμμάτων τα οποία αφαιρέθηκαν γιατί κάποιοι τα χρησιμοποιούσαν ως κάδους και πετούσαν σακούλες σκουπιδιών ενώ για τα παγκάκια είπε ότι εξετάζεται το να τοποθετηθούν πιο μικρά παγκάκια στην πλατεία.
Επίσης, το Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις για χορήγηση άδειας χρήσης μουσικής πέραν του ωραρίου σε καταστήματα (καφέ – μπαρ) της πόλης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα