» Ερώτηση Συντυχάκη στον υπουργό Παιδείας
«Ανυπέρβλητο εµπόδιο για τις σπουδές των φοιτητών αποτελεί η κατάσταση µε την αναζήτηση και το κόστος της φοιτητικής στέγης στα πανεπιστήµια της Κρήτης που έχει γίνει ανεξέλεγκτη, µε χιλιάδες φοιτητές είτε να έρχονται αντιµέτωποι µε πανάκριβα ενοίκια για σπίτια “τρύπες” και ερείπια, είτε να µην βρίσκουν καν δωµάτιο, λόγω της τουριστικής αξιοποίησης».
Αυτό επισηµαίενι ο βουλευτής Ηρακλείου του Κ.Κ.Ε. Μανώλης Συντυχάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας.
Ο κ. Συντυχάκης σχολιάζει πως «την ίδια στιγµή, οι φοιτητικές εστίες είναι ελάχιστες και, µε βάση τα στοιχεία, καλύπτουν λιγότερο από το 7% όσων σπουδάζουν µακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Σαν να µη φτάνει αυτό, όσοι από τους νεοεισερχόµενους φοιτητές δικαιούνται δωµάτιο, βρίσκονται «στον αέρα» για τους πρώτους µήνες, λόγω των αργών διαδικασιών αίτησης».
Αναφορικά µε τα Χανιά, σηµειώνει πως «στο Πολυτεχνείο Κρήτης, η πρυτανική αρχή εφαρµόζει επιπλέον και κριτήρια – «κόφτες» (ακαδηµαϊκά, όρια ηλικίας κλπ), τα οποία δεν επιτρέπουν σε πολλούς φοιτητές να κάνουν καν αίτηση για στέγαση. Είναι χαρακτηριστικό πως σε σύνολο 304 θέσεων, για δευτεροετείς φοιτητές και πάνω, µόνο 172 φοιτητές -από τους 240 που έκαναν αίτηση στέγασης- θα µπουν στην εστία. Αντίστοιχα, για τους πρωτοετείς, οι θέσεις που δίνονται είναι µόλις 62».
Καταλήγοντας επισηµαίνει πως «είναι φανερό ότι οι φοιτητές έχουν αφεθεί έρµαια της αγοράς ακινήτων και το «δικαίωµα στις σπουδές» γίνεται άπιαστο όνειρο, αφού η φοιτητική στέγη αποτελεί ένα πανάκριβο εµπόρευµα και η αναζήτηση και εξεύρεσή της ατοµική υπόθεση των φοιτητών» και ρωτά τον υπουργό τι µέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
– «Την άµεση έναρξη και την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις φοιτητικές εστίες και την εξασφάλιση δωµατίων µε ευθύνη του κράτους και των Ιδρυµάτων για όσους δεν έχουν την οικονοµική δυνατότητα να σπουδάσουν, µε ταυτόχρονη γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόµατος και απόδοσή του από την αρχή της ακαδηµαϊκής χρονιάς σε περισσότερους δικαιούχους, µε βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια.
– Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και των γεωτεµαχίων των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων και κτιρίων του κράτους για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς Σ∆ΙΤ και ενοίκια και την άµεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, µε ποιοτικές υπηρεσίες, επαρκή κρατική χρηµατοδότηση και µόνιµο προσωπικό, χωρίς εργολάβους».
ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ
Εν τω µεταξύ, οι εκλεγµένοι µε την Πανσπουδαστική στις εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτηςµ καταγγέλλουν πως «οι εστιακοί φοιτητές αναγκαζόµαστε να περάσουµε το σαββατοκύριακο µας χωρίς νερό, αφού από την Παρασκευή 15/11 η υδροδότηση έχει κοπεί λόγω “βλάβης στο σύστηµα πίεσης”, το οποίο ανέκαθεν ήταν προβληµατικό».
Στην ανακοίνωσή τους σχολιάζουν: «∆εν πέφτουµε από τα σύννεφα! Έτσι κι αλλιώς οι εστιακοί φοιτητές είµαστε συνηθισµένοι σε ανάλογα “µεµονωµένα περιστατικά” που αφορούν την λειτουργία υλικοτεχνικού εξοπλισµού και καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσής µας. Όπως αντίστοιχα έγινε τον Γενάρη που πέρασε, όταν και οι δύο λέβητες των καινούργιων εστιών τρύπησαν, µε αποτέλεσµα να πληµµυρίσουν τα υπόγεια και οι εστιακοί να µείνουµε χωρίς ζεστό νερό για εβδοµάδες. Όπως είναι οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύµατος που έχουν γίνει κανονικότητα, είτε επειδή… κόβονται κατά λάθος υπόγεια καλώδια στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις νέες εστίες, είτε επειδή µπορεί να σκάσει ο µετασχηµατιστής των εστιών, όπως έγινε το 2021 µε αποτέλεσµα οι εστιακοί φοιτητές να µείνουµε για 3 µέρες µέσα στην καρδιά του χειµώνα και εν µέσω εξεταστικής χωρίς ρεύµα αλλά και χωρίς νερό, επειδή η παροχή του νερού εξασφαλίζεται µέσω γεννήτριας(!). Όπως είναι επίσης οι πληµµύρες των δωµατίων µας µε την πρώτη ψιχάλα του χειµώνα λόγω της ελλιπής συντήρησης των εστιών, µε τον κατάλογο των «µεµονωµένων» περιστατικών να είναι µακρύς…».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΣΤΟ Σ∆ΙΤ FORUM
Την ίδια ώρα, οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστηµίου Κρήτης που συµβασιοποιούνται εντός των επόµενων ηµερών, είναι ένα έργο που θα αναδειχθεί ιδιαίτερα και θα τιµηθεί στο πλαίσιο εργασιών του 5ου Σ∆ΙΤ Forum ως κοινωνικό έργο που άνοιξε το δρόµο σε µια σειρά σηµαντικών αντίστοιχων έργων στα περιφερειακά Πανεπιστήµια όλης της χώρας.
Το 5ο Σ∆ΙΤ Forum, που πραγµατοποιείται σήµερα στην Αθήνα µε τη συµµετοχή 37 διακεκριµένων οµιλητών, στοχεύει στην κατάθεση πρακτικής και πρωτότυπης πληροφόρησης σχετικά µε τους απαιτητικούς όρους ωρίµανσης, συµβασιοποίησης, χρηµατοδότησης και κατασκευής των έργων Σ∆ΙΤ, καθώς επίσης στην καταγραφή των απόψεων/προτάσεων των ενδιαφερόµενων µερών.
Η εκδήλωση, πραγµατοποιείται µε την ενεργό συµµετοχή των συναρµόδιων υπουργείων, των αρχών των έργων Σ∆ΙΤ, των επενδυτών και την καθολική συµµετοχή του κατασκευαστικού και περιβαλλοντικού κλάδου.
Τουριστική-κτηματομεσιτικη Μπανανια εχουμε γινει δεν το εχετε συνειδητοποίησει ακομη…….ζητω το Νεοφιλελευθερατο που θα μου ελεγε κ ένας φιλος CEO……..