Με σημαία της ζωής του τη φράση του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη «φτάσε όπου δεν μπορείς παιδί μου», πάλεψε με τις δυσκολίες του, πείσμωσε κι έμαθε να προσπαθεί για το ακατόρθωτο. Ο μικρός τότε Σπύρος Πετρουλάκης δεν φανταζόταν ποτέ την επιτυχία που θα ερχόταν σαν μεγάλωνε.
Με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο “Η κληρονομιά”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Μίνωας”, και η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο, στις 20:00 στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος”, ο συγγραφέας του best seller με άρωμα Κρήτης “Σασμός”, μιλά στις “διαδρομές” για το νέο του μυθιστόρημα για προσωπικά βιώματα κι εικόνες που τον καθόρισαν, τον… σασμό και την παράδοση.
-“Η κληρονομιά” είναι το δέκατο μυθιστόρημά σας, με την οποία μεταφερόμαστε στην Πελοπόννησο του ’35 αλλά και στις σημερινές δικαστικές αίθουσες. Ποια η αφορμή για να γράψετε αυτό το δικαστικό θρίλερ; Τα προσωπικά βιώματα έχουν παίξει κάποιο ρόλο;
Η Πελοπόννησος είναι ένας πανέμορφος τόπους που έχω επισκεφτεί πολλές φορές και μου θυμίζει πολύ την Κρήτη. Ουσιαστικά έμαθα την ιστορία της σταφιδικής εξέγερσης, η οποία δεν είχε γραφτεί πολύ σε βιβλία, παρά μόνο σε ιστορικές αναφορές, επομένως ήθελα να προκαλέσω τον κόσμο να μάθει και να διαβάσει για αυτά τα σπουδαία γεγονότα. Προσωπικά βιώματα φανερά δεν υπάρχουν στο βιβλίο αλλά σίγουρα κρυφά ναι, γιατί ένας συγγραφέας πάντα βγάζει κομμάτια από την ψυχή του και καταστάσεις που έχει ζήσει, στους ήρωές του. Τα δικαστικά θέματα που περιγράφονται στο βιβλίο είναι εντελώς εμπειρικά κι επειδή δεν είχα γνώση των διαδικασιών ζήτησα από μια καλή μου φίλη δικαστικό να μου δικάσει τον ήρωα, να τον καταδικάσει ή να τον αθωώσει, ενώ διάβασα πολύ πριν το γράψω για να μην κάνω κάποιο λάθος. Η ιστορία της “Κληρονομιάς” πραγματεύεται όπως είπαμε την εξέγερση των σταφιδοπαραγωγών αλλά και θέματα διαχρονικά όπως την αγωνία των γονέων να σώσουν το παιδί τους. Μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας γονέας για να σώσει το παιδί του; Επιτρέπονται όλα; Τρομερά ηθικά διλήμματα που πιστεύω θα δώσουν το έναυσμα για να σκεφτεί ο αναγνώστης και να γίνει συμμέτοχος ή συνένοχος.
-Το νέο σας βιβλίο κυκλοφορεί και σε audiobooks. Είναι αυτή η νέα σελίδα-εποχή στα βιβλία;
Η γοητεία του βιβλίου, η μυρωδιά του χαρτιού, ακόμη και το άκουσμα αλλά και το άγγιγμα αυτού, δεν μπορούν να ξεπεραστούν με τίποτα. Οπότε είτε είναι audiobook είτε e-book αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει τη μαγεία του έντυπου βιβλίου… ή ίσως είμαι εγώ πολύ ρομαντικός. Οι εναλλακτικοί τρόποι κυκλοφορίας κι ανάγνωσης ενός βιβλίου αποτελούν βέβαια βάλσαμο για ανθρώπους που δεν μπορούν να διαβάσουν την παραδοσιακή μορφή.
-Ως παιδί έχετε πει ότι είχατε μαθησιακές δυσκολίες. Χρόνια μετά είστε συγγραφέας best sellers. Ο 10χρονος Σπύρος θα το φανταζόταν ποτέ αυτό; Είναι αυτό ένα μήνυμα για τα παιδιά που δεν πιστεύουν στις δυνατότητές τους;
Με τίποτα, ως παιδί, δεν φανταζόμουν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Είχα δυσλεξία, διάσπαση προσοχής, η οποία μάλιστα με ακολουθεί ακόμη. Οπότε δεν μπόρεσα ποτέ να γίνω καλός μαθητής στο σχολείο. Διάβασα ωστόσο πολλή λογοτεχνία μεγαλώνοντας, στην αρχή, βέβαια, με κούραση καθώς ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Τελικά τα κατάφερα κι αυτό είναι ένα σπουδαίο “μάθημα” αλλά και μήνυμα για όλους τους ανθρώπους που έχουν δυσκολίες: πάλεψε με τον εαυτό σου, για τον εαυτό σου, κι όλα θα γίνουν καλύτερα. Το λέω στα παιδιά γενικά αλλά και στα δικά μου να προσπαθούν για το ακατόρθωτο και να φτάσουν όπου δεν μπορούν. Χωρίς να ξέρω αυτό το ρητό του Καζαντζάκη, ήταν η σημαία της ζωής μου.
-Είστε συγγραφέας, μουσικός, προπονητής τάε κβον ντο και πολλά άλλα. Τι αποκομίζετε από την κάθε ιδιότητα; Βοηθάει η μία την άλλη με κάποιον τρόπο;
Τα βιώματά κι οι ασχολίες μας μάς δίνουν το έναυσμα για να πάμε παρακάτω. Πρακτικά μιλώντας, όπου χρειάζεται εμπλέκω την μία τέχνη ή ασχολία στην άλλη. Για παράδειγμα τα βιβλία μου έχουν μουσικότητα μέσα και αυτή παίζει κάποιον ρόλο σε αυτά. Η μουσική με βοηθά να τονίσω το συναίσθημα στα έργα μου γιατί αυτό είναι που κάνει η μουσική, γεννά συναισθηματικές αντιδράσεις.
-Παράδοση, ιστορικά στοιχεία, εικόνες και μελωδίες του τόπου σας φαίνεται πως επιμένουν στα έργα σας. Τι είναι για εσάς η παράδοση; Πώς επιβιώνει στις μέρες μας;
Άνθρωπος που δεν κρατά τις παραδόσεις του και δεν τιμά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος. Η παράδοση χωράει στο σήμερα και το διαπιστώνω αυτό μέσα από τα βιβλία μου, όπου περιλαμβάνω στοιχεία, όπως ο σασμός που είναι κομμάτι της παράδοσής μας, με τον κόσμο, από τους μικρότερους μέχρι τους μεγαλύτερους, να αντιδρά πολύ θετικά.
-Το βιβλίο “Σασμός” μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη κι έκανε -και συνεχίζει να κάνει- τεράστια επιτυχία. Πλέον όμως έχει αποκτήσει την δική της υπόσταση η σειρά. Αυτό πάει ένα βήμα παραπέρα τη δική σας δουλειά;
Πάντα οι ιστορίες περιέχουν κι άλλες κρυμμένες ιστορίες, οπότε και μπορούν να γεννήσουν νέες δράσεις. Συνεπώς οι σεναριογράφοι της σειράς, εμπνευσμένοι από το δικό μου έργο, αναγέννησαν τις ιστορίες του “Σασμού” και το πήγαν όλο ένα βήμα παρακάτω. Κι αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα.
Η βιβλιοπαρουσίαση
“Η Κληρονομιά”, το νέο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο 6 Μαΐου στις 20:00 στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος”. Στην εκδήλωση που διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο “Βιβλιοεμπορική” και οι εκδόσεις “Μίνωας”, θα μιλήσουν οι Γιάννα Παπαγιαννάκη (δικηγόρος) και Νάντια Αμπού – Σανάμη (φιλόλογος).
Το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη κυκλοφορεί σε απλή έκδοση με μαλακό εξώφυλλο αλλά και σε συλλεκτικό κουτί που περιλαμβάνει τη σκληρόδετη αριθμημένη έκδοση του βιβλίου, τη συλλεκτική τσάντα και τον σελιδοδείκτη, ενώ ταυτόχρονα κυκλοφορεί και σε audio book από τη JukeBooks.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Πάρις, επιτυχημένος δικηγόρος, ζει ανέμελα με τη γυναίκα του και τις κόρες τους. Εντελώς απρόσμενα όμως ένας παλιός δαίμονας, μια βαριά κληρονομιά, «η κατάρα του ’35», ξυπνάει για να πάρει εκδίκηση. Το ανάθεμα από το παρελθόν απαιτεί τα παλιά χρωστούμενα με τον πιο βαρύ τόκο: τη ζωή της μίας του κόρης. Η ασθένειά της θα τον οδηγήσει στην πιο απρόβλεπτη απόφαση. Έχοντας αντίπαλο τον χρόνο, αναμετριέται με τον πιο επικίνδυνο εχθρό δίχως συμμάχους και καλείται να αποφασίσει ποιο παιδί του θα θυσιάσει. Ο δρόμος που θα πάρει αντιστρατεύεται νόρμες και δεδομένα.
Με φόντο τη σταφιδική εξέγερση του 1935 στην Πελοπόννησο και τις δικαστικές αίθουσες της Αθήνας του σήμερα, δικαστές, ένορκοι και γονείς πρέπει να βγάλουν μια δίκαιη ετυμηγορία για ένα έγκλημα που σχεδιάζεται και εκτελείται με χειρουργική ακρίβεια. Ή μήπως δεν είναι έτσι;
Σε αυτό το δικαστικό θρίλερ οι αναγνώστες καλούνται να διαλέξουν πλευρά, επιστρατεύοντας τη λογική κι όχι την καρδιά.
Εσείς τι θα αποφασίζατε αν βρισκόσασταν στη θέση του Πάρι;
Ποια θα ήταν η ετυμηγορία σας αν ήσασταν στη θέση των δικαστών;