Την ανάγκη της κινητοποίησης των πολιτών που είναι εκτός πολιτικής ώστε να δράσουν και πολιτικά απέναντι στον λαϊκισμό, επεσήμανε το μεσημέρι, σε ομιλία του σε φόρουμ για την οικονομία που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης.
«Πρέπει να υπάρξει φροντίδα για τα πορτοφόλια των ανθρώπων. Να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους νέους κυρίως ανθρώπους. Ίδιες ελπίδες για όλους. Επενδύσεις και καινοτομία. Αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά, αν οι πολίτες δε νιώσουν ασφαλείς, αν δεν ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτούς που «πρωταγωνιστούν», ο ίδιος ο πολιτισμός μας κινδυνεύει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνικού Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής το οποίο πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρόνια στα Χανιά. Το διήμερο συνέδριο διοργάνωσαν Έλληνες ακαδημαϊκοί που διδάσκουν σε βρετανικά πανεπιστήμια.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
«Η μαύρη τρύπα της Κρίσης , που κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια την έκτασή της – πυροδοτεί συνεχώς την κουβέντα για «το τέλος της πολιτικής» και εννοούν κυρίως «το τέλος της δικής μας πολιτικής». Αν δηλαδή πίσω από την Κρίση βρίσκεται κυρίως η αδυναμία μας να προβλέψουμε, να διαχειριστούμε, να λύσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε:
« Γιατί όμως οι αριστεροί και δεξιοί λαϊκιστές, φτάνουν μέχρι την καρδιά των πολιτών και εμείς δεν μπορούμε ούτε να ξεβουλώσουμε τα αυτιά τους; Στα κόμματα της λογικής πρωταγωνιστούν όλο και λιγότεροι ανεξάρτητοι δημιουργικοί πολίτες. Άλλωστε αρκετοί από αυτούς έχουν μεταναστεύσει μόνιμα στο twitter και το Facebook.
Γιατί, για να είσαι ενεργός τη δεκαετία του ‘80 επιβαλλόταν να «συνομιλείς» σε μια καπνισμένη αίθουσα τώρα αρκεί να πατήσεις αριστερό κλικ για την ολοκλήρωση της ανάρτησής σου».
Παράλληλα ο επικεφαλής του Ποταμιού, σημείωσε πως «πολλοί φόβοι, έχουν την πηγή τους στις αδυναμίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: απρόσωπη ευρωπαϊκή γραφειοκρατία , οριζόντιες συμβουλές πολιτικής, άγνοια του πραγματικού πεδίου».
«Κάτι πρέπει να κάνουμε λοιπόν στην Ευρώπη»τόνισε ο κ. Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι χρειάζεται « να ξαναδούμε τα πράγματα χωρίς τις παλιές βεβαιότητες», με «νέες μορφές αντιπροσωπευτικότητας , νέες μορφές εκπροσώπησης, με νέους ανθρώπους, κινητικότητα, νέα όρια στις εξουσίες και νέες εξουσίες, διαφάνεια και λογοδοσία».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο επικεφαλής επεσήμανε ότι «η άλλη πηγή φόβου είναι απευθείας η… τσέπη.
Τα τελευταία δέκα χρόνια οι άνθρωποι στις 25 πιο δυνατές οικονομίες έγιναν σε ποσοστό 60 με 70 % φτωχότεροι από τους γονείς τους. Το εισόδημα τους συρρικνώνεται και οι ίδιοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους
στην πολιτική αλλά και στην επιχειρηματική και διοικητική τάξη πολλές φορές και στην μιντιακή τάξη».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, ότι «πρέπει να υπάρξει φροντίδα για τα πορτοφόλια των ανθρώπων
Πρέπει να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή των πλουσίων και των πολυεθνικών κολοσσών που χρόνο με τον χρόνο αυξάνει.Πρέπει να υπάρξει σταδιακή αναδιανομή του πλούτου. Να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό.
Πρέπει να ξαναδούμε τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους νέους κυρίως ανθρώπους. Ίδιες ελπίδες για όλους. Επενδύσεις και καινοτομία. Αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά αν οι πολίτες δε νιώσουν ασφαλείς, αν δεν ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτούς που «πρωταγωνιστούν», ο ίδιος ο πολιτισμός μας κινδυνεύει. Αν ο ορθολογισμός συνεχίσει να μην συγκινεί συνεχίσει να αποτυγχάνει τότε θα εξαφανιστεί».
ΠΕΡΙ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «μεγάλη ευθύνη για την υποχώρηση της λογικής φέρει η Τηλεόραση, τα νέα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας, το διαδίκτυο και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Η έγκυρη, η επιβεβαιωμένη ειδησεογραφία αντικαθίσταται πολλές φορές από ένα τσουνάμι πληροφοριών, φημών. Ο καταιγισμός πληροφοριών και μαρτυριών,νανουρίζουν τον πολίτη – χρήστη».
«Ίσως το μεγαλύτερο λάθος των δυνάμεων της λογικής, είναι ότι υποτίμησαν το βάθος του λαϊκισμού.
Και εγώ τον υποτίμησα» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, συμπληρώνοντας ότι «η συνωμοσία του καλού , η συνωμοσία της λογικής που προσπαθήσαμε να κάνουμε δεν καρποφόρησε. Η συμμαχία των λαϊκιστών όμως είναι συνεχής και αθόρυβη.
Σήμερα συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες που είναι εκτός πολιτικής, να δράσουν και πολιτικά. Αυτό ήταν το δικό μου σχέδιο. Να μπω εγώ – να μπεις εσύ – να μπει ο άλλος να φέρουμε νέες ιδέες γειωμένες στην κοινωνία.Οι φθαρμένες ηγεσίες – ακόμη και της λογικής όταν αναμετρούνται με τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς πάντα θα χάνουν. Δεν υπάρχει άλλη λύση, λοιπόν από την συμμετοχή των δημιουργών αυτών που παράγουν στην πολιτική. Αν δεν το κάνουν αν δεν τους πείσουμε να το κάνουν δεν υπάρχει ελπίδα ούτε για μας, ούτε για τη χώρα, ούτε για την Ευρώπη. Όπως αντιλαμβάνεσθε όταν λέω «προσπαθούμε» δεν έχω στο μυαλό μου το Ποτάμι αλλά τα Ποτάμια, τα ρυάκια, τους χειμάρρους, τους ποταμούς, της λογικής, της καινοτομίας, της εξέλιξης».
ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην οικονομία και το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι: « Η χώρα θα δυσκολεύεται και η κοινωνία θα υποφέρει όσο δεν το παίρνουμε απόφαση ότι η λύση είναι οι μεγάλες αλλαγές. Απλώς το να εφαρμόζουμε τα μνημόνια κούτσα – κούτσα, σιγά – σιγά με μικρές αναβολές, ανακυκλώνουμε ουσιαστικά την κρίση. Θα πρέπει να το τολμήσουμε και αυτό είχε πει εξ αρχής το Ποτάμι, να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Επιγραμματικά: Λιγότερο δημόσιο, λιγότερο κράτος, λιγότερες δαπάνες, λιγότεροι φόροι. Αν καταργήσουμε το κομματικό κράτος θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ανεξαρτησία της χώρας από τα μνημόνια.
…..Θεωρώ δηλαδή ότι η χώρα είναι πάντα στην διακεκαυμένη ζώνη. Και αν δεν υπάρξουν γρήγορες αποφάσεις, για να μιλάμε συγκεκριμένα τώρα. Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα με την Ευρώπη και δεν προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση της χώρας. Δηλαδή εάν δεν ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα σαν χώρα. Σας θυμίζω ότι στην αρχή του νέου έτους, θα έχουμε την καινούργια πολιτική ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν η χώρα δεν ενταχθεί, εάν κατορθώσουμε να πείσουμε ότι είμαστε άξιοι να ενταχθούμε σε αυτές τις νέες ρυθμίσεις, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας».
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι « δεν έχει την προτεραιότητα που θα έπρεπε να έχει. Αντί δηλαδή να έχει ως προτεραιότητα, να λύσει τα μέτωπα, να απαντήσει σε μεγάλα προβλήματα της χώρας, ενδιαφέρεται κυρίως για ρυθμίσεις προς όφελος του κομματικού της κράτους. Για συμβιβασμούς, για δευτερεύουσες αλλαγές, που όχι μόνο δεν πάνε τη χώρα μπροστά, αλλά νομίζω ότι σιγά σιγά την πάνε προς τα πίσω».
Σχετικά με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό τόνισε ότι «είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας και θα πρέπει να υπάρχει εδώ μια συνευθύνη. Και όταν λέω συνευθύνη δεν εννοώ μερικά λεφτά προς τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και πρέπει το έχουμε πει από την αρχή, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που φτάνουν στην Ελλάδα να είναι μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη. Αυτό αφορά κάθε περιοχή της χώρας, αφορά όλους τους νομούς, αφορά και όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν θα πρέπει δηλαδή οι Ευρωπαίοι να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω, σ’ ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η μετανάστευση και η προσφυγιά»
Τέλος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ανέφερε ότι « τσαλαβουτάει και στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό. Ο υπουργός Μετανάστευσης προσπαθεί, αλλά προφανώς χρειάζεται μια συνολικότερη κυβερνητική προσπάθεια. Γιατί όλοι οι στόχοι που έχουμε βάλει, έχουν πέσει έξω. Και βλέπετε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και στα νησιά. Πολλά προβλήματα στους χώρους υποδοχής, στους χώρους φιλοξενίας, στα hot spots των νησιών. Και αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως από την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ότι τίποτα απ’ αυτά που λέει στους τοπικούς πληθυσμούς, στους μετανάστες στους πρόσφυγες, στις δομές, στις ΜΚΟ, στην Ευρώπη, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ολοκληρώνεται».