Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Στα 40ήμερα Διακάκη Νικολάου, Δασκάλου

Οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, των χρονικών περιόδων στα κατοχικά χρόνια και μετέπειτα αυτών, είχαν πραγματικά να αντιμετωπίζουν εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για να επιτελέσουν το σημαντικό έργο τους, της διδασκαλίας, κυρίως στα χωριά της υπαίθρου.
Με ελάχιστες σχολικές υποδομές, με αποστάσεις που θα έπρεπε να διανύουν καθημερινά χωρίς, ορισμένες φορές, να έχουν μέσα μεταφοράς, με προβλήματα προσαρμογής των οικογενειών τους στις κατά τόπους μεταθέσεις των εκπαιδευτικών πατεράδων ή μητέρων.
Αντιμέτωποι ορισμένες φορές με ιδιαίτερες νοοτροπίες γονέων αλλά και με ευχάριστες στιγμές από την απλόχερη φιλοξενία των κατοίκων και την διάθεση οικίας για την διαμονή τους.
Ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές με τις συνεργασίες των κατοίκων για να κτίσουν νέες αίθουσες σχολίων, να τις εξοπλίσουν με εκπαιδευτικά όργανα και όπου δεν έφταναν τα χρήματα του κράτους διέθεταν από τους μισθούς τους και τις συνεισφορές των κατοίκων για να αποδώσουν καλύτερους λειτουργικούς χώρους.
Ένας των πολλών ηρωϊκών δασκάλων της παλαιάς εποχής ήταν και ο αείμνηστος Νικόλαος Διακάκης του Γεωργίου, ένας από τους δάσκαλους των μαθητικών μου χρόνων που η άψογη διδασκαλία του βοήθησε στο «ευ ζην» της συνέχειας του βίου μου.
Ενδεικτικά θα δημοσιεύσω το βιογραφικό σημείωμά του, που περίπου όμοιες ή λίγο διαφορετικές ήταν οι βιωματικές εμπειρίες όλων των εκπαιδευτικών της παλαιάς εποχής στις δεκαετίες 1950, 1960, 1970 και στη συνέχεια των επόμενων χρόνων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΙΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ημερομηνία γέννησης 4 Μαΐου 1930 στον Κρεββατά Βιάννου.
Εκπαίδευση 1941 Ενδεικτικό Δημοτικού Σχολείου Κρεββατά Βιάννου 1950.
Απολυτήριο Οκτατάξιου Μικτού Γυμνασίου Άνω Βιάννου 1952.
Πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης 1959.
Πτυχίο Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (εκπαίδευση δύο τριμήνων).
1960 Πτυχίο Ψυχικής Υγιεινής της Σχολής Στελεχών Κοινωνικού Έργου, της Εθνικής Εταιρείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης (πρόγραμμα εξάμηνης διάρκειας)
1960 Πτυχίο Μετεκπαιδεύσεως Δημοδιδασκάλων (διετούς διάρκειας) του Πανεπιστημίου Αθηνών (εισαγωγή κατόπιν πανελλήνιου διαγωνισμού, στον οποίο ήρθε 2ος κατά σειρά επιτυχίας)
2015 Πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν. 4036/2012 (Α΄8) της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θέσεις εργασίας.
1955 Πρώτος διορισμός ως δάσκαλος στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου (Κολοκάσια) Σφακίων (όπου επισκεύασε και εξόπλισε το εγκαταλελειμμένο σχολικό κτίριο)
1960 Μετάθεση στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Προβάρματος Αποκορώνου (όπου με τη αρωγή των κατοίκων πρωτοστάτησε στην ανέγερση νέου κτιρίου για να στεγαστεί το σχολείο)
1964 Μετάθεση στο Δημοτικό Σχολείο Βατολάκκου Χανίων ως Διευθυντής (όπου με την αρωγή των κατοίκων επισκευάστηκε το σχολικό κτίριο και ανεγέρθη εστία μαθητικών συσσιτίων, ιδρύθηκε Κοινοτική Βιβλιοθήκη, Μορφωτικός Σύλλογος και Σχολικός Συνεταιρισμός και πραγματοποιήθηκε προμήθεια ομιλούντα σχολικού κινηματογράφου – το 1970 συνεκλήθη στο σχολείο το 1ο Παιδαγωγικό Συνέδριο της Περιφέρειας)
1970 Απόσπαση στο Γραφείο Επιθεωρήσεως Δημοτικής Εκπαίδευσης Β’ Περιφέρειας Χανίων, τη Διεύθυνση του οποίου ανέλαβε το 1972 1974
Τοποθέτηση στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων στη θέση του Υποδιευθυντή 1
1977 Μετάθεση στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
1978 Προαγωγή σε Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κισσάμου Χανίων (κατόπιν προσφυγής κατά της αρχικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας να μην τον διορίσει, παρά την επιτυχία του στον επιθεωρητικό διαγωνισμό του 1973 και μάλιστα στην 5η κατά σειρά επιτυχίας θέση)
1981 Προσωρινή τοποθέτηση στο Γραφείο Επιθεωρήσεως Δημοτικής Εκπαίδευσης Β’ Περιφέρειας Χανίων και εν συνεχεία στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
1982 Τοποθέτηση στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων ως Διευθυντής
1984 Τοποθέτηση στο 15ο Δημοτικό Σχολείου Χανίων ως Διευθυντής
1986 Συνταξιοδότηση Ενδεικτικές δημοσιεύσεις
1. Το πρόβλημα της αριστεροχειρίας, Γενική Επιθεώρηση Δημοτικής Εκπαίδευσης Κρήτης, Ραδιοφωνικό Τέταρτο Αγωγής, 1970
2. Ο Ακάθιστος Ύμνος, Περιοδικό Σχολείο & Ζωή, αρ. 4/1970

Ενδεικτικές πραγματείες

1. Το ψυχογράφημα του μαθητή (Θέματα Μετεκπαιδευομένων, 1959) 2. Διδασκαλία της Αναγνώσεως και του Ποιήματος (Θέματα Μετεκπαιδευομένων, 1959) 3. Η μελισσοκομία και ο Δάσκαλος (Θέματα Μετεκπαιδευομένων, 1959) 4. Το κοινωνιογράφημα του χωριού μου (Θέματα Μετεκπαιδευομένων, 1959) 5. Μαθήματα Γεωλογίας (Θέματα Μετεκπαιδευομένων, 1960) 6. Το μάθημα της αναγνώσεως στις μεγάλες τάξεις (Ειδική Διδακτική Μετεκπαιδευομένων, 1960) 7. Ψυχικές ανωμαλίες του παιδιού από την κόπωση (Πραγματεία σε πτυχιακές εξετάσεις Ψυχικής Υγιεινής, 1960)

Ενδεικτικές διαλέξεις

1. Επαγγελματικός προσανατολισμός (Διάλεξη στους κατοίκους της Κοινότητας Βατολάκκου, 1968) 2. Ο κινηματογράφος του χωριού μας (Διάλεξη στους κατοίκους της Κοινότητας Βατολάκκου, 1969) 3. Ο Ακάθιστος Ύμνος (Διάλεξη στους κατοίκους της Κοινότητας Βατολάκκου, 1969) 4. Κοινοτική ανάπτυξη “Ομαδικές δραστηριότητες, Κοινοτική βιβλιοθήκη, Σχολικός Κινηματογράφος (Εισήγηση στο Γενικό Παιδαγωγικό Συνέδριο της Β’ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Χανίων, 1972) 5. Η Κοινοτική ανάπτυξη και ο Δάσκαλος (Εισήγηση στο Γενικό Παιδαγωγικό Συνέδριο της Β’ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Χανίων, 1972) 6. Η Δημοκρατία λείπει από το σπίτι –λείπει από το Σχολείο (Διάλεξη σε γονείς και διδακτικό προσωπικό του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, 1974) 7. Η οικογένεια και τα δικαιώματα του παιδιού ( Διάλεξη σε γονείς και διδακτικό προσωπικό του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, 1975) 8. Η σχολική αποτυχία των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου ( Διάλεξη σε γονείς και διδακτικό προσωπικό του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, 1975)
Ενδεικτικές διακρίσεις-ευαρέσκειες-συγχαρητήρια
1. Ευχαριστίες του Εθνικού Ιδρύματος για τη συνεργασία σε ομιλίες και συζητήσεις της Εθνικής Εστίας (21.08.1956) 2. Τιμητικά διπλώματα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για επιβράβευση της συμβολής του 2 Δημοτικού Σχολείου Βατολάκκου, στη διάδοση των ιδεωδών του 3. Πρόταση απονομής ηθικής αμοιβής ΠΥΣΔΕ Ν. Χανίων, Πράξη 13/69 για το εκπολιτιστικό έργο στον Βατόλακκο 4. Ευαρέσκεια Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης Β’ Περιφέρειας Χανίων στις 31.12.1970, για (α) την επιτυχή διοργάνωση του 1ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Σχολείο Βατολάκκου Χανίων την 16η Μαΐου 1970 (στο οποίο ανέλαβε τη διδασκαλία μαθήματος Φυσικής Πειραματικής, την κατασκευή εποπτικών οργάνων και την επίδειξη πειραμάτων φυσικής και χημείας) και (β) την επιτυχή επίδειξη οργάνων και πειραμάτων κατά το 2ο Παιδαγωγικό Συνέδριο, που έλαβε χώρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων την 27η Μαΐου 1970 5. Δημοσίευμα στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα με τίτλο “Χωριό και Δάσκαλος”, στις 22.05.1970, στο οποίο επαινείται το έργο του Δασκάλου Ν. Διακάκη και προτείνεται για μίμηση 6. Βράβευση από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος για τη δραστηριότητα του Σχολικού Συνεταιρισμού του Βατολάκκου (23.05.1970) 7. Βράβευση από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών για τη δραστηριότητα του Σχολικού Συνεταιρισμού του Βατολάκκου (23.09.1970) 8. Πρόταση Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης Β’ Περιφέρειας Χανίων στο Ν.Υ.Σ.Δ.Ε. Ν. Χανίων, για έκφραση ευαρέσκειας, για το έργο του Ν. Διακάκη ως Διευθυντή Γραφείου (31.01.1974) 9. Συγχαρητήρια Διεύθυνσης Γεωργίας Ν. Χανίων για τη συμβολή του στην επιτυχία του προγράμματος Γεωργικής Εκπαίδευσης (15.02.1971) 10. Έκφραση ευχαριστιών Γενικού Επιθεωρητή της Διεύθυνσης των Εγκληματικών Φυλακών Καλαμίου (Κρήτης) για ομιλίες στους κρατούμενους (18.12.1970) 11. Ευχαριστήριο Διδασκάλων και Νηπιαγωγών Δ’ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Χανίων κατά την αποχώρηση από τη θέση του Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης (18.04.81) 12. Ανακοίνωση-Διαμαρτυρία Διδασκαλικού Συλλόγου Χανίων για τον υποβιβασμό από τη θέση του Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης (11.04.1981) 13. Απονομή “Ευγνωμοσύνης Ευχαριστώ” της Ένωσης Απανταχού Νεαχωριτών Αθήνας, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου, 6ου και 14ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και της Ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Χανίων, για την προσφορά έργου στη μάθηση και γνώση των παιδιών της συνοικίας Νέας Χώρας Χανίων (Οκτώβριος 1996) 14. Απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατολάκκου “Αναγέννηση”, για την ανεκτίμητη προσφορά του στην ίδρυση του Μορφωτικού Συλλόγου Βατολάκκου (21.01.2000)

Άλλες πληροφορίες

• Στρατεύθηκε το 1953 και υπηρέτησε, κατόπιν 6μηνης εκπαίδευσης στη Σχολή Πυροβολικού, σε Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Απολύθηκε το 1955 και εκλήθη ξανά το 1960 για εκπαίδευση, μετά την οποία έλαβε τον βαθμό του Υπολοχαγού Πυροβολικού.

• Ήταν ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου “Κρητική Ανατολή”

• Αρθρογραφούσε στα Χανιώτικα Νέα, τα Βιαννίτικα Νέα και την Ηχώ της Βιάννου, με το ψευδώνυμο Νίκος Κρεβατάς

• Συνέλεγε φύλλα εφημερίδων, περιοδικά και βιβλία, τα οποία κατέθετε στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης ή/και δώριζε σε βιβλιοθήκες

• Μελετούσε ιστορία και ψυχολογία

• Έπαιζε βιολί και έψελνε

• Από τη συνταξιοδότησή του και μετά ασχολήθηκε συστηματικά με αγροτικές εργασίες


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα