Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Στα… αζήτητα και το άγαλμα του Πρίγκιπα-Αρμοστή Γεωργίου

Πεταμένο και εγκαταλελειμμένο σε μια γωνιά των Νεωρίων βρίσκεται ο ανδριάντας του πρίγκιπα-αρμοστή Γεωργίου που στο παρελθόν βρισκόταν στην πλατεία της Σούδας.
Ο φωτογραφικός φακός των “Χ.Ν.” αποτύπωσε πως είναι ο ανδριάντας σήμερα. Μπορεί ο θεσμός της βασιλείας να είναι ξεπερασμένος και “ανεπιθύμητος” στην Ελλάδα, καθώς συνδέθηκε με τις πιο “μαύρες” εποχές, ωστόσο το άγαλμα έχει δεδομένη καλλιτεχνική και ιστορική αξία και είναι κρίμα να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα.
Όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμα του στα “Χ.Ν.” ο ζωγράφος Γιώργος Αυγέρος το άγαλμα είχε φιλοτεχνηθεί από τον σπουδαίο Κρητικό γλύπτη Γιάννη Κανακάκη που είχε δημιουργήσει και τους ανδριάντες των ηρώων που φιλοξενούνται στην πλατεία 1866.
Αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 1958 στην πλατεία της Σούδας και αποκαθηλώθηκε το 1984 με απόφαση της κοινότητας.
Πριν από έξι χρόνια υπήρξε μια πρόταση για την επανατοποθέτηση του στην πλατεία που όμως είχε απορριφθεί κατά πλειοψηφία από το τοπικό συμβούλιο Σούδας.
Στο τοπικό συμβούλιο είχε γίνει πρόταση από τον τότε πρόεδρο Κώστα Φωκά ο ανδριάντας να τοποθετηθεί σε κάποιο μουσείο ή κτήριο που να είναι συνδεδεμένο με την Κρητική πολιτεία και τα γεγονότα της εποχής της αυτονομίας, μια πρόταση που θα ήταν καλό να επανεξεταστεί στα πλαίσια της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

7 Comments

  1. Σωστά ο θεσμός της Βασιλείας είναι θεσμός ξεπερασμενος στην Ελλάδα κ δη στη Κρήτη……θα μπορούσε όμως να υπάρχει τοποθετημένο το άγαλμα του Υπατου Αρμοστη Κρήτης κάπου σε μια γωνιά της πολης κ συγκεκριμένα θα προτεινα εγώ στη περιοχη της Χαλέπας ώστε να θυμίζει την ιστορική περιοδο όπου αποτελεσε το αρχικό στάδιο της απελευθέρωσης της Κρήτης από τους Οθωμανούς Τουρκους κ την ενσωμάτωση της στην Ελλαδα……μετα την Σύμβαση της Χαλέπας τεθηκαν οι βάσεις για την δημιουργία της Κρητικης Πολιτείας κ την έλευση του Πριγκιπα Γεωργίου ως Υπάτου Αρμοστή Κρήτης εν συνεχεία με την Επανάσταση του Θερισου αντικαταστάθηκε από τον Ζαΐμη κ με τους Βαλκανικους Πολέμους κ τον Ελ.Βενιζέλο ενσωματωθηκε η Κρήτη…..οπως καλό θα ήταν να αναστηλωθεί κ το λεγόμενο Παλάτι του Υπάτου Αρμοστή δίπλα στην Οικεία-Μουσειο του Ελ.Βενιζέλου ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που κ αυτό εξιστορεί στιγμές της Κρητικής ιστορίας είτε συμφωνουμε είτε όχι……ετσι συνέβει κ με το άγαλμα της Ελευθερίας στους τάφους των Βενιζελων που με απόφαση της Χούντας κατακερματιστηκε γιατί ενοχλουσε τότε……γενικά δεν πρεπει να είμαστε ως κοινωνία δυσανεκτικη με την ιστορία……ας αφήσουμε τα μνημεία να μιλάνε μόνα τους κι ας βγάζει ο επισκέπτης μόνος του συμπερασματα…….αυτός είναι ο ρόλος της όσο το δυνατόν αντικειμενικης αποτυπωσης της ιστορίας!!!!!!!!!!

  2. όπως πεταμένο το άγαλμα που τηταν στους ταφους του Βενιζέλου, Γιατί δεν τα μαζεύουν τα διαφορά πετaμενa και να κάνουν ένα μικρό μουσείο με τα νεότερα μνημεία των Χανίων .

  3. συμφωνω κι εγω με τον προγραφοντα, καλο θα ειναι να τιμουμε την ιστορια του τοπου με ενθυμηματα τετοιου ειδους. Δεν σημαινει οτι επειδη θα επανατοποθετηθει το αγαλμα, ή οποιοδηποτε αγαλμα, οτι ειμαστε φιλοβασιλικοι ή δεξιοι, σημαινει οτι ξερουμε την ιστορια μας. Οσο για το που πρεπει να τοποθετηθει, αυτο σαφως ειναι ο περιβολος του σπιτιου του αρμοστη στη Χαλεπα, διπλα στο σπιτι του Βενιζελου, αρκει βεβαια να αναστηλωθει κι αυτο και να γινει μουσειο συγχρονης κρητικης ιστοριας και να μαζευτουν εκει ολα αυτα τα διασπαρτα και σημαντικα κομματια της ιστοριας μας.

  4. Θα συμφωνήσω και εγώ ότι το Παλάτι πρέπει να φτιαχτεί και να μπει το άγαλμα εκεί. Άσχετα με την Βασιλεία, θα δείξει και το μέγεθος της σύγκρουσης του Βενιζέλου με τον Γεώργιο, οι δύο άντρες μπορούσαν να δουν ο ένας τον άλλον από το μπαλκόνι τους. (Αν και αν δεν κάνω λάθος μετά την επανάσταση στο Θέρισο ο Βενιζέλος ενοικιασε το σπίτι της Χαλεπας και έμεινε ο ίδιος στο παλιό λιμάνι).
    Όπως και να έχει, πρέπει κάποια στιγμή να αναδείξουμε την ιστορία της Χαλεπας η οποία έπαιζε καίριο ρόλο στις αρχές του 20ου αιώνα, και τα περισσότερα κτήρια της μαραζουν.

  5. Τ’ αγάλματα κι οι αδριάντες , είναι για όσους ωφέλησαν την πατρίδα μας . Ιστορικά , η συγκεκριμένη βασιλική δυναστεία , έχει αρνητικότατο πρόσημο . Δε θα χαρίσουμε τη λήθη , είμαστε υποχρεωμένοι να ενθυμούμεθα τα έργα και τις ημέρες της . Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία και σ’ όσους βρέθηκαν με το τουφέκι στο χέρι , τις μεγάλες εκείνες στιγμές . Η θέση του αγάλματος , είναι και πρέπει να είναι , στο σκότος , παρέα με ό,τι συμβολίζει !

    • Τι λες ρε φίλε πλάκα μας κάνεις ο μαζί τα φάγαμε ο άλλος οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι ευχαριστούμε που μας σωσανε .

  6. Τ’ αγάλματα κι οι αδριάντες , είναι για όσους ωφέλησαν την πατρίδα μας . Ιστορικά , η συγκεκριμένη βασιλική δυναστεία , έχει αρνητικότατο πρόσημο . Δε θα χαρίσουμε τη λήθη , είμαστε υποχρεωμένοι να ενθυμούμεθα τα έργα και τις ημέρες της . Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία και σ’ όσους βρέθηκαν με το τουφέκι στο χέρι , τις μεγάλες εκείνες στιγμές . Η θέση του αγάλματος , όμως , είναι και πρέπει να είναι , στο σκότος , παρέα με ό,τι συμβολίζει !

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα