Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Στα αζήτητα το χανιώτικο μέλι

Στα αζήτητα έχει μείνει για φέτος το χανιώτικο μέλι αφού οι αθρόες εισαγωγές από το εξωτερικό έχουν ξεπεράσει κάθε όριο! Την ίδια ώρα η τοπική τουριστική αγορά δεν απορροφά παρά ελάχιστο από το ντόπιο μέλι που κατά γενική ομολογία είναι άριστα ποιοτικά και με πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά!

Oι μελισσοκόμοι των Χανίων είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την κατάσταση αυτή να συνεχιστεί και μιλώντας στα “Χ.Ν.” ανακοινώνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες για να διασώσουν το προϊόν τους αλλά και τις ίδιες της οικογένειες τους. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μέλια παραγωγής του 2018 που βρίσκονται στις αποθήκες μας και δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε! » μας επισημαίνει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Χανίων “Η Μέλισσα” κ. Θοδωρής Βίγλης που εξηγεί πως έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση. «Αυτή τη στιγμή τίθεται θέμα επιβίωση μας. Γιατί; Γιατί οι εισαγωγείς αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές Κινέζικα κυρίως αλλά και Αργεντίνικα, Βουλγάρικα, Ταυλανδέζικα μέλια τα αναμειγνύουν με λίγο δικό μας και το ρίχνουν στην ελληνική αγορά.

Δεν τους ενδιαφέρει η ποιότητα του μελιού απλά θέλουν να αγοράζουν φτηνό μέλι και να το ρίχνουν στην αγορά. Παρότι η ελληνική αγορά καταναλώνει περισσότερο μέλι από αυτό που παράγει τα δικά μας μέλια ακόμα και αυτά του 2018 μένουν απούλητα, ενώ και αυτά που πουλιούνται δίνονται σε τιμές κάτω του κόστους. Πρόκειται επί της ουσίας για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος μας γιατί οι συσκευασίες του εισαγόμενου μελιού δεν γράφουν ότι είναι μέλι Αργεντινής ή Βουλγαρίας ή Κίνας. Απλά αναφέρουν ότι πρόκειται για μέλι από άλλες χώρες της Ε.Ε. ή εκτός Ε.Ε. »

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας του Συλλόγου κ. Μιχάλης Μπλεμπλιδάκης. «Στα ψιλά γράμματα αναφέρουν ότι συσκευάζεται στην Ελλάδα μείγμα μελιών από την Ε.Ε. με χώρες εκτός Ε.Ε. χωρίς να αναφέρει από που. Σε αυτό βοηθάει και Ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει διάφορα “παραθυράκια” αλλά πρέπει να δούμε τι θα κάνει και το Ελληνικό κράτος. Δεν μπορεί οι συσκευασίες του μελιού στη Γαλλία να αναγράφουν υπογραμμισμένα τη χώρα από όπου προέρχεται το προϊόν και εμείς εδώ να έχουμε τα “ψιλά γράμματα” και επί της ουσίας να παραπλανάται ο καταναλωτής» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στόχος του συλλόγου το επόμενο διάστημα είναι να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες:

• Ενημέρωση των καταναλωτών με ανακοινώσεις, βίντεο κτλπ.

• Πίεση στην Περιφέρεια να πραγματοποιήσει ελέγχους.

• Πίεση στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης (για το σκοπό αυτό θα υπάρξει και συνάντηση με τον Υπουργό τις επόμενες ημέρες).

• Διαμαρτυρίες στις αρχές. «Καλούμε τους καταναλωτές να εμπιστεύονται τα ντόπια μέλια από τους τοπικούς μελισσοκόμους.

Να εμπιστεύονται τα μέλια στα super market που έχουν την ετικέτα του παραγωγού και είναι ελεγμένα, όχι αυτά κάποιων τυποποιητών ή κάποιων δήθεν συνεταιρισμών που κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται και ποια είναι η διατροφική τους αξίας» λένε οι Χανιώτες μελισσοκόμοι. «Ζητάμε ποιοτικούς ελέγχους και ελέγχους και σε εμάς, δεν βγάζουμε τους εαυτούς μας απέξω! Από την Κρήτη θα γίνει μια αρχή! Δεν δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την κατάσταση να συνεχιστεί έτσι» λέει για το ίδιο θέμα ο κ. Βίγλης.

 

ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ

Την ίδια στιγμή παρά την τεράστια αύξηση του αριθμού των τουριστών ακόμα και τα χρόνια της κρίσης η απορρόφηση ντόπιου μελιού είναι σχεδόν μηδενική στις ξενοδοχειακές μονάδες. «Λένε ότι είναι θέμα κόστους. Προτιμάνε δηλαδή να αγοράζουν γλυκαντικές ουσίες σε τιμές κάτω των 2 ευρώ και να τις πουλάνε ως μέλι , αντί να αγοράζουν στην τιμή των 6 ευρώ που θα το δώσει σήμερα ο μελισσοκόμος το ντόπιο πευκοθυμαρόμελο; Και δεν αναφέρομαι στα ξενοδοχεία που έχουν all inclusive που έχουν πελάτες με μικρές οικονομικές δυνατότητες αλλά στα 5στερα ξενοδοχεία που υπάρχουν πολλά στα Χανιά. Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα ζητήσουμε μια συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων και να συζητήσουμε μαζί τους για το πόσο και αν είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν πραγματικά. Δεν μπορεί τα ξενοδοχεία π.χ. στην Αυστρία να σου βγάζουν στο πρωινό ολόκληρη κηρήθρα με το τοπικό τους μέλι και σε εμάς εδώ να βγάζουν γλυκαντικές ουσίες» λέει ο κ. Βίγλης, συμπληρώνοντας πως «οι πρακτικές που ακολουθούν πολλοί ξενοδόχοι μας δυσφημούν. Γιατί σερβίρουν τη γλυκαντική ουσία ως μέλι ο καταναλωτής έχει την εντύπωση ότι είναι ντόπιο και όταν το δει σε κάποιο super market στη χώρα του δεν θα το πάρει, δεν θα το αγοράσει!». Για το ίδιο θέμα ο κ. Μπεμπλιδάκης σημειώνει πως «είχε κάνει μια συνάντηση η “Αγροδιατροφική Κρήτης” με τους ξενοδόχους του νησιού αλλά το αποτέλεσμα μηδενικό. Οι ξενοδόχοι δεν λένε όχι στο να συνεργαστούμε, αλλά όταν πρέπει να γίνει πράξη αυτή η συνεργασία δεν βλέπουμε κανένα αποτέλεσμα!». Παράλληλα ο τοπικός σύλλογος συνεχίζει την προσπάθεια ώστε τα μέλη του να πιστοποιηθούν για το ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο, να αναγνωριστεί ως αμιγή ποικιλία μελιού το μέλι καλοκοιμητιάς (μέλι μαλοτίρας) και παράλληλα επισημαίνουν την ανάγκη συνεργασίας και συμπόρευσης όλων των τοπικών μελισσοκόμων για το καλό του ελληνικού μελιού. «Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες και θέλουμε τη συνεργασία και τη στήριξη, τις ιδέες και τις απόψεις όλων των συναδέλφων» καταλήγει ο κ. Μπλεμπλιδάκης. Σημειώνεται πως την ίδια στιγμή με βάση νεότερες έρευνες από το ΑΠΘ σε πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικών μελιών (θυμαριού, πεύκου, καστανιάς, πορτοκαλιάς κα.) διαπιστώνεται η ποιότητα του. Επίσης η πολύ μεγάλη αντιοξειδωτική του δράση!

 

Η μελισσοκομία στα Χανιά

2✓ Υπολογίζονται ότι είναι 1050 οι κωδικοί μελισσοκομίας

✓ Από αυτούς οι ενεργοί είναι 700.

✓ Οι 300 αφορούν επαγγελματίες μελισσοκόμους.

✓ Στο Νομό παράγονται περίπου 1000 τόνοι θυμάρι και 600 τόνοι πευκοθυμαρόμελο.

✓ Πριν από δύο χρόνια αναγνωρίσθηκε το ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο μια εξέλιξη που εκτιμάτε ότι θα ενισχύει την τοπική παραγωγή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

  1. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι και μαγαζατορες στα Χανιά (πλην λίγων σημαντικών εξαιρέσεων) είναι πατριώτες, μόνο σε ότι αφορά την τσέπη τους. Δεν υποστηρίζουν τους τοπικούς παραγωγούς, ταιζουν σκουπίδια τους επισκέπτες και είναι μόνο για την αρπαχτη. Με αυτή την νοοτροπία, ο τουρισμός που θα έχουμε στα Χανιά, θα είναι ανάλογης ποιότητας, με τις υπηρεσίες που του προσφέρονται. Μετά μας φταίνε οι κατατρεγμένοι του κόσμου, που δεν έχουμε προκοπή.

    • Λευτέρη Παναγιωτάκη, δεν σας φταίνε οι ξενοδόχοι ή οι μαγαζάτορες. Έχουν θέματα επιβίωσης κι αυτοί. Αλλά 6 ευρώ το κιλό το μέλι πρώτη φορά το ακούω. Συνήθως το ντόπιο πουλιέται στα καταστήματα τροφίμων γύρω στα 13 ευρώ το κιλό. Καλό θα είναι να οργανωθείτε σε ένα συνεταιρισμό που θα έχει τις επαφές με τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα, κι όχι ο καθένας μόνος του. Τα σκουπίδια που αναφέρεστε, οι ίδιοι οι τουρίστες τα διαλέγουν, με την έννοια ότι θέλουν να είναι με βραχιολάκι, γιατί νομίζουν ότι έτσι εξοικονομούν χρήματα. Ξέρουν πολύ καλά τι διαλέγουν οι τουρίστες, μην τους θεωρείτε ζώα. Πανέξυπνοι είναι.

  2. Θα ήθελα να μάθω που και πως διαφήμισαν το προϊόν τους οι μελισσοκόμοι ; 2) ποιος επαγγελματίας πουλάει το μέλι του με 6 ευρώ το κιλό , εμένα στην επιχείρηση μου δεν έχει έρθει κανείς 3) πόσοι από αυτούς έχουν χημικές ανάλυσης του προϊόντος που πουλάνε – παράγουν 4) πόσοι έχουν άδειες Συσκευασιας ; Και πόσοι κόβουν τιμολόγια . 5) γιατί ποτέ η ποιότητα του προϊόν δεν είναι σταθερή ακόμα και στην ίδια παρτίδα ..
    Ελπίζω να μην κούρασα , ελπίζω οι παραγωγοί – μελισσοκόμοι να σκεφτούν τη θησαυρό έχουν στα χέρια του και να πράξουν ανάλογα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα