Ο υπερμαραθωνοδρόμος αθλητής από την Τρίπολη Γιάννης Κούρος με σειρά διακρίσεων στο μη Ολυμπιακό άθλημα του υπερμαραθωνίου δρόμου έρχεται στα Χανιά μαζί με το πολυσυζητημένο βιβλίο του με τίτλο «Το εξαήμερο του αιώνα» (φωτ. δεξιά), το οποίο θα παρουσιαστεί το Σάββατο στις 10.30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα 08.00 το πρωί θα τρέξει από τα Σφακιά στα Χανιά με τερματισμό στο Εθνικό Στάδιο Χανίων. Στα ενδιάμεσα χωριά θα υπάρχει θερμή υποδοχή, κέρασμα και πολλά παιδιά αλλά και μεγάλοι θα συντρέξουν μαζί του για κάποια απόσταση.
Οπως έγινε γνωστό στα πλαίσια των εκδηλώσεων το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποκορώνου αποφάσισε να τιμήσει τον Μεγάλο υπεραθλητή ανακηρύσοντάς τον επίτιμο δημότη σε τελετή που θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο στις Βρύσες. Ενώ πολλοί δημότες και μαθητές από τα σχολεία του Δήμου Αποκορώνου θα τρέξουν μαζί του την Κυριακή στη μεγάλη διαδρομή Χώρα Σφακίων – Χανιά.
Σήμερα εξάλλου θα παραχωρηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συνέντευξη Τύπου για την τριήμερη παρουσία του Γ. Κούρου στα Χανιά και την σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα (φωτ. κορυφή η αφίσα).
Το βιογραφικό του μεγάλου υπεραθλητή που γεννήθηκε το 1956 στην Τρίπολη Αρκαδίας έχει ενδιαφέροντα σημεία καθόσον εκτός από τις εξαίρετες αθλητικές επιδόσεις του είναι και ποιητής έχοντας αρχίσει να δείχνει το ταλέντο του αυτό από την ηλικία των δώδεκα ετών. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο γυμνάσιο έκανε μαθήματα στη βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική. Από δεκαέξι ετών ξεκίνησε τον αθλητισμό και μέχρι σήμερα έχει καταρρίψει δεκάδες παγκόσμια ρεκόρ. Ασχολήθηκε ακόμα με τη μουσική, τη λογοτεχνία, την ποίηση και το τραγούδι με δικές του συνθέσεις τις οποίες ερμηνεύει ο ίδιος.
Το 1990 μετανάστευσε στην Αυστραλία και τρία χρόνια μετά απόκτησε αυστραλιανή υπηκοότητα. Το Μάρτιο του 1993 στο Antipodes Festival της Μελβούρνης κέρδισε το πρώτο βραβείο στίχου για το ποίημα “Χρώμα, ποιό χρώμα;”.
Δέκα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1983 συμμετέχει στο 1ο Σπάρταθλον όπου τερματίζει σε χρόνο 3 ώρες και 15 λεπτά, μπροστά από το δεύτερο δρομέα. Το 2000 το νομαρχιακό διαμέρισμα της Αττικής σε μια τελετή τον έχρισε ως πρεσβευτή του ελληνισμού. Έχει κερδίσει το Σπάρταθλον συνολικά τέσσερις φορές (1983, 1984, 1986, 1990), επιδόσεις οι οποίες τον καθιστούν μοναδικό διεθνώς.
Το 2005 και το 2011 πραγματοποίησε τον Φειδιππίδειο Άθλο, δηλαδή διέσχισε τη διαδρομή του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη: “Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα”.