Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Στα Χανιά τα πρώτα… βήματα του ανθρώπου

2Τα παλαιότερα ίχνη βάδισης βρίσκονται στα Χανιά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Καστελίου σύμφωνα με μελέτη  η οποία δημοσιεύτηκε  από περιοδικό του οίκου Elsevier  και την οποία υπογράφουν εξειδικευμένοι επιστήμονες.

Στην ερευνητική ομάδα, η οποία συστάθηκε  από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο  Gerard Gierlinski, συμμετείχαν και δύο Έλληνες ερευνητές ο Υπεύθυνος του Τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ Γεωλόγος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χαράλαμπος Φασουλάς και ο έφορος Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας κ. Αθανάσιος Αθανάσιου

Όπως ανέφερε στα «Χ.ν» ο κ. Χαράλαμπος Φασουλάς  η συγκεκριμένη ανακάλυψη αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και θέτει νέες βάσεις όσον αφορά τους πρόγονους του ανθρώπου. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα ξεκίνησαν… τυχαία το 2002 χάρη στην παρατηρητικότητα του Πολωνού Παλαιοντολόγου ο οποίος βρέθηκε στα Χανιά για διακοπές.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φασουλάς  «τα ίχνη βρέθηκαν τυχαία από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο  Gerard Gierlinskiτο 2002. Το 2010 ο ίδιος βρέθηκε ξανά στην περιοχή μαζί με έναν φοιτητή του, τον Grzegorz Niedzwiedzki και έκαναν πιο επισταμένη μελέτη. Τότε για πρώτη φορά διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα ίχνη μάλλον προέρχονται από κάποιο πρόγονο του ανθρώπου ή πίθηκο  καθώς φαίνονταν ότι ήταν από κάποιο δίποδο ζώο. Συστάθηκε λοιπόν τότε, το 2010, μία επιστημονική ομάδα με σκοπό να μελετήσει την θέση και τα αποτυπώματα».
Από την έρευνα των επιστημόνων προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα ίχνη υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας…. 5,7 εκατομμυρίων χρόνων!
«Κάναμε διάφορες μελέτες και παρατηρήσεις όσον αφορά την θέση που βρέθηκαν τα ίχνη αλλά και τα ίδια τα αποτυπώματα, συγκρίναμε με ίχνη από την Αφρική και ίχνη διαφόρων άλλων ζώων και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πιο κοντινό είδος που θα μπορούσε να δημιουργήσει τέτοια αποτυπώματα είναι κάποιος πρόγονος του ανθρώπου» επεσήμανε ο κ. Φασουλάς.
Όπως είναι φυσικό η νέα ανακάλυψη αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα και θέτει καινούργιες βάσεις στην έρευνα για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους «μέχρι τώρα η άποψη η οποία είχαμε ήταν ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε πριν από 5,5 με 6 εκ. χρόνια στην Αφρική. Εξελίχθηκε στην Αφρική και πολύ πιο πρόσφατα έφυγε από την Αφρική και μεταφέρθηκε στις άλλες ηπείρους. Αυτή η ανακάλυψη αμφισβητεί την συγκεκριμένη θεωρία καθώς φαίνεται ότι ταυτόχρονα με την εμφάνιση στην Αφρική θα πρέπει να υπήρχαν και σε άλλες περιοχές πρόγονοι του ανθρώπου. Επίσης αυτό που είναι σημαντικό έρχεται σε συνέχεια μίας δημοσίευσης που έγινε πριν δύο μήνες και αφορά τον graecopithecus, ο οποίος τοποθετείται στους πρόγονους του ανθρώπου και όχι του πιθήκου».
Σχετικά με τους λόγους που καθυστέρησε να δημοσιευτεί η έρευνα και τα συμπεράσματά της ο κ. Φασουλάς τόνισε πως «συναντήσαμε κάποιες αντιδράσεις από μέλη της επιστημονικής κοινότητας που έχει δουλέψει στην υπόθεση της εξέλιξης του ανθρώπου από την Αφρική και δεν μπορούσε να δημοσιευθεί το άρθρο για αρκετά χρόνια».
Όσον αφορά το μέλλον; Σύμφωνα με τον κ. Φασουλά ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βρεθεί χρηματοδότηση και η ερευνητική ομάδα να συνεχίσει την έρευνα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Κρήτης. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Δυτική Κρήτη στο παρελθόν είχαν βρεθεί  και άλλα απολιθώματα ζώων, όπως ύαινας νότια του Καστελίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα