Ξεφυλλίζοντας την φιλόξενη Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου, την αθηναϊκή εφημερίδα “Αθηνά” του έτους 1859, βρήκα δύο “ειδήσεις” αναφερόμενες στον Ισραηλίτη διερμηνέα του Ελληνικού Προξενείου της Κρήτης, Ισαάκ Σεζάνα. Ο Ισραηλίτης διερμηνέας χαρακτηρίζεται ως ένας ιδιαιτέρως ικανός, αφοσιωμένος πλήρως στα ελληνικά συμφέροντα.
Έτσι, όταν επεχειρήθη, προφανώς από τον Έλληνα υπουργό των Εξωτερικών, η αντικατάστασή του, προεκάλεσε την καθολική αντίδραση των Κρητών, οι οποίοι ετάχθησαν υπέρ της παραμονής του ικανού και αξίου διερμηνέως στο ελληνικό Προξενείο, όπερ και τελικώς επέτυχον.
Έτσι, οι Κρήτες του τόσο μακρινού έτους του 1859, με την συμπεριφορά τους, παραδίδουν στους σημερινούς πολιτικούς, ένα μάθημα αξιοκρατίας και τους καλούν από το απώτερο παρελθόν, να εγκαταλείψουν την πελατειακή αντίληψη που ακόμα τους διακρίνει και να πορευτούν με γνώμονα την αξιοκρατία.
Αθηνά, 30.3.1859 – Μετ’ απορίας ου μικράς εμάθομεν τον παρά τω εν Κρήτη Ελληνικώ, Προξενείω διορισμόν του κ. Γ. Παγκάλου ως διερμηνέως α’ τάξεως· τοιαύτη ανάγκη τοιούτου διορισμού νομίζομεν δεν υπήρχεν, υπάρχοντος ετέρου, του Ισαάκ Σεζάνα Ισραηλίτου, λίαν ικανού και μετ’ απαραδειγματίστου ζήλου και αφοσιώσεως υπερασπίζοντος προς 22 ετών τα ελληνικά συμφέροντα, προθύμως δε και αόκνως εκτελούντος τα εαυτού καθήκοντα παρά τω ιδίω Ελλ. Προξενείω, και τούτου άνευ μισθού […]
Αθηνά, 7.4.1859 – Μετά πολλής ευχαριστήσεως εμάθομεν τον διορισμόν του κ. Ισαάκ Σεζάνα Ισραηλίτου ως διερμηνέως α’ τάξεως παρά τω εν Κρήτη Ελληνικώ Προξενείω […]
Άπαντες οι ενταύθα παρεπιδημούντες Κρήτες, οι γινώσκοντες καλώς τας πολυετείς αμίσθους και πολυμόχθους υπηρεσίας του εν τω αυτώ Προξενείω, ως και την μετ’ αόκνου ζήλου εκτέλεσιν των καθηκόντων του επ’ ωφελεία των υπηκόων Ελλήνων, ευχαριστήθησαν επί τω διορισμώ τούτου ως δικαίω και νομίμω.