Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Στα χνάρια του Μιχαήλ Δέφνερ

Στα χνάρια του περιηγητή Μιχαήλ Δέφνερ βρέθηκαν όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης. Παράλληλα, μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΤΕΕ-ΤΔΚ με το Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, αναδείχθηκε η διαχρονική γοητεία των Λευκών Ορέων αλλά και ο μακραίωνος πολιτισμός των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στα βουνά των Χανίων.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Λευτέρης Κοπάσης.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Λευτέρης Κοπάσης αναφέρθηκε στη γλαφυρότητα της γραφής του Μιχαήλ Δέφνερ, ο οποίος διέσχισε τα Λευκά Όρη το 1918, αποτυπώνοντας συγχρόνως τα όσα είδε στο βιβλίο “Οδοιπορικαί εντυπώσεις από την Δυτικήν Κρήτην”.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Κοπάσης, το βιβλίο συνδέεται άρρηκτα με το σήμερα, καθώς θίγει ζητήματα που μας απασχολούν ακόμα και στις μέρες μας, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι χρήσεις των βουνών που ακουμπάνε στο θέμα του κτηματολογίου, των δασικών εκτάσεων κ.λπ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι Νικολέτα και Νίκη Κοπάση διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΣ Χανίων Σταύρος Μπαδογιάννης ταξίδεψε το κοινό στα μονοπάτια των Λευκών Ορέων.
«Το βιβλίο αυτό είναι σαν να έχει γραφτεί σήμερα ενώ έχει γραφτεί πριν από 104 χρόνια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο 71χρονος το 1918 Δέφνερ ξεκίνησε το οδοιπορικό του με άμαξα από τα Χανιά, έφτασε στη Γεωργιούπολη κι από συνέχισε με τα πόδια και με άλογα για τα Σφακιά.
«Στο ταξίδι του φωτογράφησε όπως μπορούσε εκείνη την εποχή και ταυτόχρονα κράτησε το ημερολόγιό που έγινε βιβλίο», τόνισε ο κ. Μπαδογιάννης και πρόσθεσε ότι το εντυπωσιακό στο βιβλίο του Δέφνερ είναι ότι απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν για την παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική και οδοποιία, μέχρι ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την κρητική κουζίνα κι άλλους που είναι φυσιολάτρες και θέλουν να γνωρίσουν την κρητική φύση.

Ο ιστορικός ερευνητής Μανόλης Μανούσακας μίλησε για τα Χανιά των αρχών του 20ου αιώνα και τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την εποχή: την αποχώρηση των μουσουλμάνων και την εγκατάσταση των προσφύγων, την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την έλευση του ηλεκτροφωτισμού κ.ά.
Ο κ. Μανούσακας επεσήμανε ακόμα ότι ο Δέφνερ έμεινε στα Χανιά μια μεγάλη περίοδο πριν το οδοιπορικό του και προσφέρει στους σύγχρονους μελετητές σημαντικές πληροφορίες για την εποχή και την πόλη.

Στην εκδήλωση για τον Δέφνερ και το έργο του, μίλησαν ακόμα οι Βασίλης Μαροπάκης (δικηγόρος – ερευνητής), Γιώργος Πατρουδάκης (εκδότης, δημοσιογράφος), Κατερίνα Μπικάκη (τηλεοπτική παραγωγός), Δημήτρης Μιχελογιάννης (ειδικός σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης), Ευτύχιος Κοπασάκης (τέως πρόεδρος Ενωσης Σφακιανών Χανίων) και Δημήτρης Βιριράκης (πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Χανίων).
Τέλος, να σημειώσουμε ότι για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί πεζοπορία από τα Γλυκά Νερά στο Λουτρό και τα Μάρμαρα Ε4. Εκκίνηση από τον Ορειβατικό στην οδό Τζανακάκη, σύμφωνα με το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.eoshanion.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα