Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Στα δικαστήρια για το Λαφονήσι

» Προσφυγή στο ΣτΕ για τους κανόνες προστασίας και για την µπάρα απαγόρευσης οχηµάτων 

Προσφυγή και για την τοποθέτηση απαγορευτικής µπάρας στο Λαφονήσι που δεν επιτρέπει την είσοδο οχηµάτων στην ευαίσθητη περιβαλλοντικά ζώνη από την εταιρεία “Ελαφόνησος Α.Ε.”!

Η εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια 610 στρεµµάτων εντός της προστατευόµενης περιοχής, εκτός από την προσφυγή σε βάρος της Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τους κανόνες προστασίας της περιοχής και η οποία θα συζητηθεί 6 Νοεµβρίου του 2024, έχει προσφύγει και για την τοποθέτηση της µπάρας µε το ΣτΕ να δικάζει την υπόθεση στις 13 Νοεµβρίου του 2024.

Η προσφυγή στρέφεται σε βάρος αποφάσεων των ∆ήµων Κισσάµου και Καντάνου Σελίνου να τοποθετήσουν µπάρα καθώς, σύµφωνα µε την εταιρεία: ∆εν είναι αρµόδιοι για την  επιβολή κυκλοφοριακών ρυθµίσεων, για παραβιάσεις της νοµοθεσίας Εθνικής και Κοινοτικής και για προσβολή των ατοµικών δικαιωµάτων.

ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Σηµειώνεται πως στην εγκεκριµένη, από το 2018, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Λαφοφησιού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σηµειώνεται η περιβαλλοντική αξία της περιοχής η οποία για χρόνια λειτουργούσε ως χώρος στάθµευσης αυτοκινήτων.

«…Ο οικότοπος προτεραιότητας των θινών µε άρκευθους (κέδρους), θεωρείται από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς για τις παραλιακές αµµώδεις περιοχές της χώρας και της Μεσογείου. Επίσης, τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα της περιοχής µελέτης µπορούν να χαρακτηρισθούν αντιπροσωπευτικές των παραλιακών και νησιωτικών οικοσυστηµάτων της χώρας. Συµπερασµατικά, η περιοχή µελέτης διαθέτει αρκετά, υψηλής αντιπροσωπευτικότητας στοιχεία, χαρακτηριστικά της Κρήτης και της Μεσογείου, κατάσταση που επιβάλλει τη λήψη µέτρων διαχείρισης για τη διατήρηση και προστασία τους από υφιστάµενες ή δυνητικές απειλές…

Η νήσος Ελαφόνησος και η απέναντι ακτή χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή τοπιακή αξία, συνδυάζοντας την παρουσία πολλών διαφορετικών µορφολογικών και φυσικών χαρακτηριστικών. Το µωσαϊκό οικοτόπων, µορφών βλάστησης, τοπίων, προσδίδουν στο νησί υψηλή αξία σε ότι αφορά το τοπίο και την αισθητική του αξία. Συνολικά, η περιοχή µελέτης χαρακτηρίζεται από την παρουσία τοπίων υψηλής αισθητικής αξίας, τα οποία επιβάλλεται να προστατευθούν από ενδεχόµενες αλλοιώσεις ή καταστροφές…

…Η περιοχή µελέτης διακρίνεται επίσης για το αρχαιολογικό της ενδιαφέρον δεδοµένου ότι στην νήσο υπάρχουν ενδείξεις ρωµαϊκής εγκατάστασης και αποτελεί ιστορικό χώρο λόγω της σφαγής του 1824. Το νησί και η απέναντι ακτή προστατεύονται (ΦΕΚ 1242/Β73) ως ιστορικός χώρος, αρχαιολογικός χώρος και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Με παλιότερη Υπουργική απόφαση η νήσος είχε χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος (ΦΕΚ 519/Β/72)…».

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙ∆Η

Η Μονάδα ∆ιατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ, σε δική της έκθεση τονίζει για την περιοχή του Λαφονησιού και της Παραλίας  στα ανατολικά του ότι « εντοπίζονται 30 σηµαντικά  φυτά σύµφωνα µε το Ν. 3937/2011. Αναλυτικά µεταξύ αυτών περιλαµβάνονται 21 ενδηµικά είδη χλωρίδας εκ των οποίων 9 είναι ενδηµικά Κρήτης. Επίσης από τον παραπάνω κατάλογο, 11 περιλαµβάνονται στο Π∆ 67/81 και προστατεύονται και 1 στην συνθήκη της Βέρνης. Τα είδη Androcymbium rechingeri, καθώς και το είδος Crepis pussila αναφέρονται στα παραρτήµατα ΙΙ και IV της Οδηγίας των Οικοτόπων το πρώτο ως είδος προτεραιότητας. Τέλος, 11 φυτά θεωρούνται σπάνια και απειλούµενα και έχουν καταγραφεί σε Κόκκινους Καταλόγους Απειλούµενων ειδών».

Για να αποφευχθεί η συνεχιζόµενη υποβάθµιση του περιβάλλοντος και η καταστροφή των σπάνιων και προστατευόµενων φυτών οι δύο ∆ήµοι συναποφάσισαν την τοποθέτηση µπάρας που δεν επιτρέπει την κάθοδο οχηµάτων (µπορούν να σταθµεύουν σε πάρκινγκ εκτός της προστατευµένης ζώνης), ενώ εξαίρεση αποτελούν τα οχήµατα για Άτοµα µε Αναπηρίες, ηλικιωµένους κ.α.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟ∆ΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Σηµειώνεται πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος από 20ετίας είχε ζητήσει «τη λήψη άµεσων µέτρων απαγόρευσης της διέλευσης των οχηµάτων στην παραλία του Λαφονησιού µε πράξη της ∆ιοίκησης µε την τοποθέτηση κατάλληλων εµποδίων και πινακίδων σήµανσης».

Οι δύο ∆ήµοι δικαιολογώντας επίσης τις αποφάσεις τους τόνιζαν ότι «οι διαπιστώσεις της ανεξέλεγκτης κίνησης και στάθµευσης µεγάλου αριθµού οχηµάτων των επισκεπτών της παραλίας του Λαφονησιού, έχουν επισηµανθεί επανειληµµένα από το Τµήµα Περιβάλλοντος και Υδροοικονοµίας Π.Ε. Χανίων προς τους ∆ήµους Κισσάµου και Καντάνου – Σελίνου, την Αστυνοµική ∆νση Χανίων, την Περιφερειακή ∆/νση ∆ηµόσιας Περιουσίας, τη ∆νση ∆ασών Χανίων και το Τµήµα Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα από αυτοψίες που πραγµατοποιήθηκαν στην περιοχή κατά τους θερινούς µήνες που παρουσιάζεται µεγάλη επισκεψιµότητα και έχει ζητηθεί από την Υπηρεσία η λήψη µέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχηµάτων προς την παραλία του Λαφονησιού και ο έλεγχος της εφαρµογής της τήρησης τους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα