Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

Εκθεση Ν. Βαλσαμάκη: Στα ίχνη της ελληνικής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα

Με την παρουσίαση του αρχιτεκτονικού έργου του διακεκριμένου Έλληνα αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη συνεχίζεται η σειρά αρχιτεκτονικών εκθέσεων που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή και θα παραμείνει στο Κ.Α.Μ. μέχρι τις 14 Μαρτίου, με σκοπό τη δημιουργία αρχιτεκτονικών ερεθισμάτων όχι μόνο για τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής αλλά και για το ευρύτερο κοινό των Χανίων.
Οπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ Γιάννης Γιαννακάκης, «είναι ξεχωριστή χαρά ότι η ομάδα της αρχιτεκτονικής επιτροπής του ΚΑΜ είναι τόσο ενεργή και αναπτύσσει ενδιαφέρουσες συνεργασίες, όπως αυτή με το Μουσείο Μπενάκη, με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τη Σχολή Αρχιτεκτονικής. Αυτή είναι η δεύτερη έκθεση της σειράς αφιερωμάτων σε διακεκριμένους Έλληνες Αρχιτέκτονες που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και θα ακολουθήσουν και άλλες. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολυεπίπεδη έκθεση, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν και εκπαιδευτικά προγράμματα, οπότε θα έχουμε όλοι ερεθίσματα να την επισκεφθούμε πολλές φορές».
Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση, από την κα Αμαλία Κωτσάκη, Δρ. Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία παρουσίασε στο κοινό την πορεία και τις ιδιαιτερότητες του έργου του Νίκου Βαλσαμάκη.

Οπως χαρακτηριστικά ανάφερε η κ. Κωτσάκη, «Αμέσως μετά το πτυχίο μου, είχα τη μεγάλη τύχη να δουλέψω για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Νίκου Βαλσαμάκη, οπότε έτσι γνώρισα και το έργο και τον ίδιο τον δημιουργό. Στη συνέχεια για αρκετά χρόνια εργαζόμουν για την προβολή του αρχείου του οπότε είχα την δυνατότητα να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτεται και αντιμετωπίζει την αρχιτεκτονική. Και δεν κρύβω ότι είμαι λίγο συγκινημένη γιατί έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε και το θεωρώ ως ένα δικό μου ηθικό χρέος να μεταφέρω όσο γίνεται και όσο μπορώ κάτι από αυτόν στα Χανιά, που πλέον συνδεόμαστε και λόγω της αρχιτεκτονικής σχολής».
Η έκθεση αυτή καταλαμβάνει μεγάλη έκταση γιατί το έργο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα είναι μεγάλο, καθώς, όπως τόνισε η κ. Κωτσάκη, «ο Νίκος Βαλσαμάκης δουλεύει ασταμάτητα από το 1953 μέχρι σήμερα, σε ηλικία πλέον 98 ετών».
Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της έκθεσης, καθώς και η επιλογή των έργων που παρουσιάζονται έχουν γίνει από τον ίδιο τον Νίκο Βαλσαμάκη και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2007, το τελευταίο μέρος ωστόσο, που παρουσιάζεται στο δίλοβο του ΚΑΜ, αφορά πιο πρόσφατα έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Την επιμέλεια της έκθεσης στα Χανιά ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Γιώργος Δασκαλάκης και Ξανθή Μπαλαδήμα, μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου Ixnos Architects, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).
«Ολο αυτό είναι μία προσπάθεια να ανοίξουν τα μουσεία και οι εκθέσεις να μετακινούνται και να παρουσιάζονται σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα και αυτή η συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη είναι μία πολύ καλή κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση» αναφέρουν στα Χ.Ν. ο Γιώργος Δασκαλάκης και η Ξανθή Μπαλαδήμα. «Ιδίως για τα Χανιά», τονίζουν, «που έχουν τη σχολή αρχιτεκτονικής οι εκθέσεις αυτές έχουν μεγάλη σημασία και ενδιαφέρον για τους φοιτητές, οπότε είναι εξασφαλισμένη σε μεγάλο βαθμό η επισκεψιμότητά τους. Πέρα από αυτό όμως, αυτές οι αρχιτεκτονικές εκθέσεις συμβάλλουν στη δημιουργία μιας γενικότερης αρχιτεκτονικής κουλτούρας για το κοινό της πόλης, δημιουργούν ερεθίσματα και προκαλούν συζητήσεις στο ευρύτερο κοινό και φέρνουν την αρχιτεκτονική στην παιδεία του πολίτη. Ζούμε σε μία πόλη με τεράστια αρχιτεκτονική ιστορία και πολλοί δεν το γνωρίζουν. Η προσπάθεια αυτή θα έχει συνέχεια καθώς προγραμματίζουμε ήδη μία έκθεση για τον δημόσιο χώρο, που θα φιλοξενηθεί στην πλατεία Κατεχάκη».
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, τα οποία περιλαμβάνουν εργαστήρια που εστιάζουν στην καλλιέργεια της αρχιτεκτονικής σκέψης και παιδείας, κάτι που λείπει από τα σχολεία», όπως επισημαίνουν οι συνομιλητές μας. Στα προγράμματα αυτά που επιμελείται η κ. Αννα Νεμπαυλάκη, ειδική σύμβουλος σε θέματα Παιδείας στο Δήμο Χανίων, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, το πιο σημαντικό για τα παιδιά είναι να αποκτήσουν μία σωστή αίσθηση του χώρου και να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα