Παρακολουθήστε τον δρόμο που ακολουθούν διάφορες πολικές αρκούδες, σε πραγματικό χρόνο, από την ζεστασιά του καναπέ σας, με μια πρωτότυπη interactive δυνατότητα που έχετε κλικάροντας στον χάρτη που θα βρείτε εδώ.
Μέσα από τον χάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε κάθε αρκούδα χωριστά και να δείτε που την οδηγούν τα βήματά της από την μέρα που οι επιστήμονες της πέρασαν πομπό, μέχρι και την παρούσα στιγμή.
Ακόμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην μεγαλοπρέπειά του το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με μια ματιά στο πόσο συρρικνώθηκαν οι παγωμένες εκτάσεις τα τελευταία 30 χρόνια, αφού, κατά τους επιστήμονες η θερμοκρασία των νερών αυξήθηκε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της daily mail, η πορεία των πολικών αρκούδων ήταν ανέκαθεν ενδεικτική για την μελέτη του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πλέον, με το νέο αυτό ηλεκτρονικό εργαλείο, μπορούμε όλοι να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια πως οι αρκούδες αφήνουν τα …σπίτια τους και διασχίζουν περιοχές του Καναδά.
Τον εξαιρετικά ενδιαφέρων χάρτη, δημιούργησε η Polar Bears International και σύμφωνα με τον Kevin Middel, της ομάδας των επιστημόνων που επιμελούνται την όλη μελέτη, “ανακαλύψαμε μερικά εντυπωσιακά δεδομένα σχετικά με τον τρόπο που κινούνται οι πολικές αρκούδες στον πάγο. Συγκεκριμένα, μια μόνο θηλυκιά μπορεί να ταξιδέψει περισσότερα από 4.000 χιλιόμετρα τη σεζόν” αναφέρει.
Αρκετοί οικολόγοι φοβούνται πως το μέλλον των πολικών αρκούδων είναι αβέβαιο, αφού χρειάζονται τον πάγο για να κυνηγήσουν. Ωστόσο, με τους πάγους να λιώνουν οι αρκούδες περνούν ολοένα και μεγαλύτερα διαστήματα χωρίς τροφή, η υγεία τους και οι δυνάμεις τους μειώνονται κάτι που σημαίνει πως αναπαράγονται λιγότερο απ’ ότι στο παρελθόν.
Με το μέλλον να προδιαγράφεται μαύρο για τα συμπαθή αυτά ζώα, οι επιστήμονες επιμένουν πως δεν είναι ακόμα αργά για να σωθούν οι αρκούδες, που αποτελούν το κλειδί της κατανόησης των αλλαγών που γίνονται στην Αρκτική.
Ο Οργανισμός αναφέρει πως παρακολουθώντας τα βήματα κάθε αρκούδας, ουσιαστικά γνωρίζει την πορεία του είδους.
Κάθε άνοιξη οι επιστήμονες αλλάζουν τα κολάρα παρακολούθησης σε μικρό αριθμό αρκούδων προκειμένου να έχουν ακριβή πληροφόρηση για τις κινήσεις τους, το περιβάλλον τους και τον βαθμό θνησιμότητας των μικρών τους.
Τα κολάρα είναι σχεδιασμένα να “πέφτουν” αυτόματα κάθε 14 μήνες. “Για μένα η χρήση της τεχνολογίας δεν είναι ενδιαφέρουσα μόνο για την μελέτη που κάνουμε τώρα, αλλά και για όλα όσα θα ανακαλύψουμε στο μέλλον” λέει ο Middel.
(Πηγή: DAILY MAIL)