Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Στα “ύψη” τα κόκκινα δάνεια

Στα 142 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα εκ των οποίων 50-60 δισ. αφορούν επιχειρηματίες. Πάντως, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τρόπο που να μπορούν να τα εξυπηρετήσουν, αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας τραπεζικών διαμεσολαβητών, διαπιστευμένων από την Τράπεζα της Ελλάδος, V.P Negotiations, Χρήστος Γαλλιάκης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα “Κόκκινα δάνεια – Δάνεια – Τράπεζες: τρόποι προστασίας ρύθμισης και εναλλακτικές λύσεις”, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ΕΒΕ Χανίων, ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται και θα πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος.
“Το ευρωπαϊκό τραπεζικό δίκαιο και ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ο εφαρμοστικός 4243, ορίζει σαφώς και λέει ότι: εφόσον δεν έχουν καταγγελθεί τα δάνειά σου έως τις 30 Ιουνίου του 2010 και σήμερα δεν υπάρχει επίσχεση εργασίας από υπαλλήλους, μαζικές διαταγές πληρωμής από προμηθευτές και έχεις την εφορία σου ρυθμισμένη, τότε δεν κινδυνεύεις καθόλου από την τράπεζα. Αντίθετα η τράπεζα οφείλει να βοηθήσει τον δανειολήπτη να ξεπεράσει τους οικονομικούς σκοπέλους”, υπογράμμισε σχετικά.
Τόνισε, ωστόσο, ότι δυστυχώς στην πράξη με το ξέσπασμα της κρίσης οι τράπεζες δεν αντιμετώπισαν τους δανειολήπτες ως συνεργάτες στα κέρδη και τις ζημιές αλλά ως συνεταίρους μόνο στα κέρδη. “Βλέπουμε δηλαδή ότι από τη μία υπάρχει έκρηξη των κόκκινων δανείων διότι δεν δίνουν μόνιμες και βιώσιμες λύσεις που να βασίζονται σε χαμηλά επιτόκια και δόσεις που να μπορεί να αντέξει ο δανειολήπτης, αλλά απλά δίνουν λύσεις που μεταφέρουν τη θηλιά στον λαιμό λίγους μήνες αργότερα”, τόνισε ο κ. Γαλλιάκης.
Επεσήμανε ακόμα ότι εφόσον ένας δανειολήπτης, ιδιώτης ή επιχειρηματίας, δεχθεί κώδικα δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδας οφείλει να πάει στην τράπεζα και να καταθέσει τα οικονομικά του στοιχεία ώστε να μηνβ χαρακτηριστεί μη συνεργάσιμος. “Πρέπει να πάει και να γνωρίζει ότι όταν καταθέσει τα οικονομικά του στοιχεία δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχθεί και τη ρύθμιση που του προτείνει η τράπεζα, αλλά έχει τη δυνατότητα αντιπρότασης και να διεκδικήσει να πάρει μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του”, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι δανειολήπτες πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν δικαιώματα, ότι έχουν πολλές δυνατότητες ρύθμισης και δεν χρειάζεται να φοβούνται τις τράπεζες.
Επεσήμανε δε -καταλήγοντας- ότι το μυστικό μιας καλής ρύθμισης είναι “δόσεις εκεί που μπορεί να πληρώσει ο δανειολήπτης και χαμηλά επιτόκια”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα