Την έντονη αντίδρασή τους στην ιδιωτικοποίηση του περιφερειακού αεροδρομίου Κέρκυρας, εξέφρασαν σήμερα υπάλληλοι του Σωματείου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τοπικοί φορείς, με αφορμή την επίσκεψη της FRAPORT – COPELOUZOS στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.
Το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υπαλλήλων έδωσε και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, που εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ επεσήμανε ότι άμεσα η Περιφερειακή Ενότητα Ιονίων Νήσων θα προβεί στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα που είχε προαναγγείλει.
«Είμαστε παρόντες σε αυτή την κινητοποίηση για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στο αγώνα των εργαζομένων του αεροδρομίου της Κέρκυρας, για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση. Είμαστε παρόντες ως θεσμός, ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οφείλουμε να διατρανώσουμε ακόμη μία φορά τη δική μας πρόθεση να συνεισφέρουμε ουσιαστικά σε μία εναλλακτική διαχείριση του αεροδρομίου της Κέρκυρας και του Ιονίου με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και ταυτόχρονα της συμμετοχής της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων της τοπικής οικονομίας» υποστήριξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαλατσιάτος και πρόσθεσε: «το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι διπλό, ένα προς τους ίδιους του Γερμανούς επενδυτές που λέει ότι είναι ανεπιθύμητοι γιατί δεν έρχονται εδώ σαν φίλοι ή σαν πραγματικοί επενδυτές αλλά έρχονται σαν εκμεταλλευτές της υπεραξίας των Ελλήνων εργαζομένων και επίσης έρχονται ως εκμεταλλευτές της κοινωνικής συμπραξίας που έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες εργαζόμενοι και η τοπική οικονομία στο σύνολό της. Το δεύτερο μήνυμα είναι προς της ελληνική κυβέρνηση που λέει ότι αυτό που έρχονται να κάνουν οι Γερμανοί , μπορεί να το κάνει με τον ίδιο τρόπο η ελληνική πλευρά, ο δημόσιος χαρακτήρας, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικοί φορείς με ένα πολύ μεγάλο κέρδος, τη διατήρηση στα ελληνικά χέρια μιας δημόσιας περιουσίας ως κοινόχρηστου πράγματος,όπως είναι τα ελληνικά αεροδρόμια».
Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως αναμένεται άμεσα η διεξαγωγή του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος για τα περιφερειακά αεροδρόμια του Ιονίου, αλλά και η προσφυγή στα δικαστήρια. «Άμεσα θα προβούμε στη διεξαγωγή του ηλεκτρονικό δημοψηφίσματος αλλά και στην προσφυγή τη δικαστική, την οποία ετοιμάζουν οι νομικοί μας ώστε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου» ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο δήμος θα αντισταθεί με όλα τα μέσα προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Κέρκυρας.
«Είμαστε εδώ, να εκφράσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην εκποίηση του αεροδρομίου της Κέρκυρας και των άλλων περιφερειακών αεροδρομίων. Είναι εργαλεία στα οποία υπολογίζουμε και θα πρέπει και το κράτος να στηρίξει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα σχέδια της FRAPORT, ή των οποιονδήποτε γερμανικών επεκτατικών εργαλείων και να μετατραπούμε σε ένα προτεκτοράτο της Γερμανίας. Θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα, και θα κινηθούμε με κάθε δυνατό μέσο να αποτρέψουμε την εκποίηση του αεροδρομίου» υποστήριξε ο κ. Νικολούζος.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Υπαλλήλων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Κέρκυρας, συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Βασίλης Αλεβιζόπουλος.
«Η σύμβαση, η συγκεκριμένη της παραχώρησης των αεροδρομίων δεν είναι τίποτε άλλο παρά εκβιαστική, ένας σκληρός εκβιασμός του κ. Σόιμπλε απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση για να παραδώσουμε τον τουρισμό της χώρας μας στα χέρια της γερμανικής αυτοκρατορίας. Θεωρούμε ότι το τίμημα είναι πάρα πολύ φθηνό. Θεωρούμε ότι δεν πάμε στην ανάπτυξη, αλλά στην υποβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων» ανέφερε ο κ. Αλεβιζόπουλος και συμπλήρωσε: «καταθέτουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τους δικηγορικούς Συλλόγους Κέρκυρας και Χανίων, συμπληρωματικά ένα νομικό αιτιολόγημα και προσπαθούμε, μέσα από συγκεκριμένες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και της ελληνικής και του Συντάγματος, να ακυρώσουμε αυτή τη διαδικασία, ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα παραδώσουμε κατάσταση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δεσπόζουσα θέση των 14 αεροδρομίων και το μονοπώλιο που στήνεται από τη γερμανική εταιρεία και τη γερμανική κυβέρνηση, όπως, επίσης, και έναν ογκώδη φάκελο για τη μη συμφέρουσα συμφωνία η οποία γίνεται. Θα παραστούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αιτιολογήσουμε τη μεγάλη ζημιά της χώρας μας, που θα είναι περίπου δύο δισ. γιατί δεν είναι μόνο ότι θα παραδώσουμε τα αεροδρόμια, αλλά θα πληρώσουμε και δύο δισ. Αυτό δεν θα περάσει και είναι ένα εθνικό θέμα που θα πρέπει να ξεσηκώσει όλο τον ελληνικό λαό».
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προσπάθησαν να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης του αεροδρομίου της Κέρκυρας, την ώρα της προγραμματισμένης επίσκεψης του τεχνικού κλιμακίου της Fraport, αλλά εμποδίστηκαν από άνδρες της ΕΜΑΚ και αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν στο αεροδρόμιο, ενώ τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του αεροδρομίου στήριξαν και μέλη του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Ενότητας της Κέρκυρας.