Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Στα “κόκκινα” τα αποθέματα νερού για την άρδευση καλλιεργειών στα Χανιά

» Προβληματισμός στους Τ.Ο.Ε.Β.

Στα όρια των δυνατοτήτων τους βρίσκονται οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων που τροφοδοτούν με νερό τους παραγωγούς των Χανίων. Οι περιορισμένες βροχές του χειμώνα, οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ο μεγάλος αριθμός νέων καλλιεργειών αβοκάντο που χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς ΤΟΕΒ.

Για την ώρα η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη, με μεγάλες δυσκολίες από τους περισσότερους, ωστόσο αν συνεχιστεί η κατάσταση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη τα προβλήματα θα μεγαλώσουν

ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

«Γενικά η παροχή από τις πηγές φαίνεται να έχει μια πτώση που εμάς δεν μας έχει επηρεάσει ακόμα σημαντικά σε ότι αφορά τα υδατικά μας αποθέματα» δήλωσε ο κ. Αποστόλης Βουλγαράκης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου που αρδεύει χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο των Χανίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο το δεκαπενθήμερο που πέρασε «η κατανάλωση ήταν πολύ μεγάλη, τώρα η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται. Αν οι παραγωγοί τηρήσουν τις οδηγίες των ΤΟΕΒ νομίζω ότι θα εξελιχθεί καλά η αρδευτική σεζόν. Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην έχουμε υπερκατανάλωση».
Μέχρι στιγμής ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου δεν έχει βάλει κάποια όρια στην κατανάλωση αφού διαπιστώνει ότι “δεν έχει κτυπήσει το καμπανάκι”, ωστόσο η κατάσταση «δεν είναι η καλύτερη, είμαστε στο όριο. Αν ο χειμώνα ςπου θα έλθει θα είναι χωρίς βροχές, άνομβρος όπως λέμε, τότε το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε τεράστιο ζήτημα».
Ανάλογη είναι η εικόνα που μας δίνει και ο Γιώργος Γωνιωτάκης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σταλού, Αγ. Μαρίνας, Πλατανιά.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο θέμα, αλλά εξαιτίας του καύσωνα η κατάσταση άρχισε να “ζορίζει” γιατί αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση νερού. Προς το παρών γίνεται δουλειά, για το μέλλον όμως δεν ξέρουμε» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ΤΟΕΒ καλύπτει καλλιέργειες ελιας, αμπελιών, αβοκάντο, κηπευτικά και φυτώρια. «Έχουμε δικές μας πηγές από τον ποταμό “Ιάρδανο” και ένα τμήμα του Σταλού προς το Γαλατά παίρνει νερό από τον ΟΑΚ. Σε γενικές γραμμές είναι αντιμετωπίσιμη η κατάσταση αν όμως δεν βρέξει στις αρχές φθινοπώρου και έχουμε ένα ήπιο χειμώνα του χρόνου θα δυσκολευτούμε ακόμα περισσότερο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Aντίθετα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη στα Μεσκλά και στο Φουρνέ. «Σε εμάς οι πηγές έχουν πέσει πολύ στα “Κεφαλοβρύσια” και στην “Παναγιά”. Χρειάζονται πολλές αντλήσεις για να μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε κομμάτι- κομμάτι το δίκτυο» σημειώνει ο κ. Μιχάλης Βουλγαράκης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσκλών. Για να μπορέσει να αρδεύσει ο ΤΟΕΒ Μεσκλών έχει μειώσει τις ώρες ποτίσματος. Τα Μεσκλά έχουν λίγες ποτιστικές ελιές, οι περισσότερες είναι άνυδρες, ωστόσο υπάρχουν πολλά αβοκάντο και εσπεριδοειδή. «Ειδικά αβοκάντο έχουν φυτευτεί πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια . Αυτό θα μας δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον γιατί στα χωράφια υπάρχουν “διπλές καλλιέργιες” στις υπάρχουσες δηλαδή πορτοκαλιές, φυτεύουν ανάμεσα άλλα τόσα αβοκάντο, άρα και οι ποσότητες νερού που απαιτούνται είναι διπλάσιες! Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός ο καθένας ξεπατώνει ένα χωράφι, βάζει δέντρα και ζητάει νερό αλλά πως θα τους καλύψεις; Υπάρχει ένα χάος στο τι και πως φυτεύει ο καθένας! Ειδικά το αβοκάντο θέλει κάθε 2-3 ημέρες οπωσδήποτε πότισμα και αυτό δεν σου αφήνει περιθώριο ούτε μια μέρα να πάθεις ζημιά» καταλήγει ο κ. Μιχάλης Βουλγαράκης.
Το ίδιο ζήτημα αντιμετωπίζει και ο ΤΟΕΒ Φουρνέ, με τον πρόεδρο του κ. Μπάμπη Γιαννακάκη να μας ενημερώνει πως γεώτρηση που έδινε 200 κυβικά έχει πέσει στα 120 κυβικά κάτι που δείχνει την έλλειψη νερού. «Έχουν αλλάξει οι καλλιέργειες, οι παραγωγοί έχουν βάλει αβοκάντο που απαιτεί πολύ περισσότερο νερό και το σύστημα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτές. Δεν έχουμε βάλει όριο προς το παρών στο πότισμα, δύο γεωτρήσεις, δύο πηγάδια που διαθέτουμε δουλεύουν 24ώρες το 24ωρο και ελπίζουμε ότι θα αντέξουμε να βγάλουμε τη σεζόν. Την Πέμπτη έχουμε ένα ραντεβού με τον ΟΑΚ για να δούμε αν μπορεί να μας δώσει νερό από αυτό που μαζεύετε στο φράγμα Βαλσαμιώτη. Φέτος δεν έβρεξε, οι πηγές δεν έχουν πολλά νερά αν αναγκαστούμε όπως και πέρυσι να ποτίζουμε μέχρι και τον Οκτώβριο δεν ξέρω πως θα αντέξουμε! Εν τω μεταξύ ο Φουρνές έχει και περιοχές με υψόμετρο που πρέπει να στείλεις και εκεί νερό. Προς το παρών καλύπτουμε τις ανάγκες αυτές αλλά με μεγάλα “ζόρια”» σημειώνει.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

Αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Αποκόρωνα ο κ. Γιάννης Σπανουδάκης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Δυτ. Αποκόρωνα τονίζει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, πλην ενός ζητήματος που έχει προκύψει με τη νέα δεξαμενή στο Στύλο για το πότισμα των αβοκάντο διαπιστώσαμε ότι δεν καλύπτει υψομετρικά τη γειτονιά “Φαράγγι” του Στύλου. Όταν έγινε η μελέτη μας είχαν διαβεβαιώσει ότι καλύπτεται η περιοχή αυτή όμως είδαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι, όχι πολλοί- λίγοι που δεν μπορούν να ποτίσουν αλλά δεν μπορούμε να τους αφήσουμε».
Ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με την ποσότητα ο κ. Σπανουδάκης λέει πως «καλυπτόμαστε για την ώρα αλλά οριακά. Αυτήν την εποχή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νερό, είχαμε και τον μεγάλο καύσωνα τις περασμένες ημέρες αλλά αν συνεχιστεί θα έχουμε θέμα. Για την ώρα αντιμετωπίζεται η κατάσταση».

ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ

Αναφορικά με την περιοχή του Λαφονησιού, Χρυσοσκαλίτισσας που έχει μεγάλη ανάγκη σε νερό λόγω των θερμοκηπιακών καλλιεργειών φέτος δεν υπάρχει θέμα επάρκειας. «Χάρη στην ενεργοποίηση μιας νέας γεώτρησης καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Από την Περιφέρεια γίνονται εργασίες για τον αγωγό που θα φέρνει νερό από υδρομαστεύσεις σε Περβόλια – Πλοκαμιανά στο Στόμιο, επίσης φέτος είναι χρονιά χωρίς “βεντέμα” και οι παραγωγοί δεν ποτίζουν πολύ. Φανταστείτε ότι έχουμε τις δεξαμενές γεμάτες με νερό και για την πυρόσβεση» αναφέρει ο κ. Γιάννης Μπατσάκης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας.

Οξυμένα τα προβλήματα σε Κουντούρα – Παλαιόχωρα

«Σε ότι αφορά την δική μας περιοχή την κατάσταση θα την περιέγραφα με μια λέξη…δράμα!» είναι τα λόγια του κ. Αγγελή Μανουσάκη προέδρου του ΤΟΕΒ Κουντούρας. Αυτήν την εποχή ποτίζονται ελιές και υπάρχει προετοιμασία για τις μεγάλες θερμοκηπιακές καλλιέργειες της περιοχής. «Έχουμε σοβαρά προβλήματα, έχουμε περιορίσει την παροχή του νερού σε 1 ώρα για πότισμα κάθε δύο ημέρες! Γιατί η έλλειψη είναι μεγάλη. Κάνουμε προσπάθεια να αποθηκεύσουμε νερό στην λιμνοδεξαμενή για να ξεκινήσουν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες μετά τις 20 Αυγούστου γιατί διαφορετικά πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορούν να φυτέψουν. Ο ποταμός Πελεκανιώτης έχει παροχή 30 κυβικά την ώρα, έχουμε δύο γεωτρήσεις και προσδοκούμε από εκεί να κάνουμε ότι μπορούμε αλλά με 150 κυβικά την ώρα πάλι δεν υπάρχει επάρκεια. Η λιμνοδεξαμενή που έχουμε βάζει 370.000 κυβικά αλλά είναι μισοάδεια. Αν δε βρέξει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο δεν τα βλέπω καθόλου καλά τα πράγματα γιατί τον Σεπτέμβριο γίνονται οι φυτέψεις και οι ανάγκες μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο» λέει ο κ. Μανουσάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Στον Αποκορωνα συγκεκριμμενα το’χουμε αφθονο να τρεχει σε δρομους απο σπασμενες σωληνωσεις και επισης να γεμιζουμε τις πισινες!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα