Το Σχολείο μας υλοποιεί κατά το τρέχον σχολικό έτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Περπατώ και εξερευνώ τα δημιουργήματα της φύσης και του πολιτισμού των ανθρώπων”.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυριακάτικες αποδράσεις στη φύση και στα μονοπάτια του πολιτισμού, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ο απαραίτητος αναστοχασμός στην τάξη για όσα βιώσαμε και ανακαλύψαμε.
Στο πλαίσιο του προγράμματος βρεθήκαμε από τις 2 έως τις 6-3-2019 στη Φωκίδα καλεσμένοι του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Άμφισσας. Εκεί φιλοξενηθήκαμε από την Παιδαγωγική ομάδα του κέντρου σε ένα πεντακάθαρο , σύγχρονο και φιλόξενο ξενώνα που ανήκει στο Δήμο Άμφισσας. Παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα του κέντρου και αποδράσαμε στα μονοπάτια της φύσης και της Ιστορίας της περιοχής.
Στο δρόμο προς τη Φωκίδα σταματήσαμε στο μαρτυρικό χωριό Δίστομο, όπου ανατριχιάσαμε με τη σκέψη ότι από τα 223 θύματα που έσφαξαν οι Ναζί τα 53 ήταν παιδιά μέχρι 16 ετών. Στη συνέχεια σταματήσαμε στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά , όπου θαυμάσαμε την κρύπτη και τις εξαίρετες τοιχογραφίες του. Δίκαια το μοναστήρι αυτό ,που το αποκαλούν <<Αγία Σοφιά της Ρούμελης>> ,θεωρείται το μεγαλύτερο και ταυτόχρονα καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα του 110υ αιώνα στη χώρα μας .Καιρός τώρα για την κοσμοπολίτικη Αράχοβα , όπου ανηφορίσαμε στον Άη-Γιώργη θαυμάζοντας την πόλη από ψηλά, ενώ φέραμε στη μνήμη μας το ιστορικό βάρος της πόλης αυτής στην πορεία της επανάστασης των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων με την εμβληματική φυσιογνωμία του Καραϊσκάκη και την περίφημη μάχη της Αράχοβας.
Η διαδρομή στον Παρνασσό στη συνέχεια χαρακτηριζόταν από την έντονη ανυπομονησία όλων να φτάσομε επιτέλους στο χιονοδρομικό κέντρο και να απολαύσομε το χιόνι που η φύση είχε γενναιόδωρα σκορπίσει ολόγυρα. Καθώς φτάσαμε αργά το απόγευμα στο ΚΠΕ ,<<Άμφισσας>> μας υποδέχτηκαν και μας εξήγησαν ότι την επομένη θα βαδίζαμε μέρος του μονοπατιού που ακολουθούσαν οι προσκυνητές για να φτάσουν στο μαντείο των Δελφών .Η ξενάγηση στο μουσείο και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο με την περιβαλλοντική οπτική που τη διέκρινε σε σχέση με τις γεωλογικές μεταβολές που έχουν συμβεί στην περιοχή από την αρχαιότητα έως σήμερα ήταν καταπληκτική.
Καθώς αποχωρούσαμε από τους Δελφούς, τον ομφαλό –κέντρο της γης σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, για να κατευθυνθούμε στο Γαλαξίδι σκεφτόμασταν ότι τελικά ίσως αυτός ο μύθος να περικλείει ιδανικότερα από κάθε άλλη περιγραφή την τεράστια σημασία αυτού του τόπου για τον αρχαίο κόσμο.
Περπατώντας και εξερευνώντας τα σοκάκια του Γαλαξιδιού θαυμάσαμε τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά του , ενώ καθώς προχωρούσαμε για την Ιτέα θυμηθήκαμε την προσφορά των καπεταναίων του στην ελληνική επανάσταση. Νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας ανεβήκαμε με τα πόδια στο κάστρο της Ωριάς για να κατηφορίσομε στη συνέχεια προς τα παλιά Νταμπάκικα ακούγοντας την παράδοση για το στοιχειό της Χάρμαινας ,που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε χρόνο των αποκριάτικων εκδηλώσεων που γίνονται στην πόλη. Το τριήμερο που μείναμε στην φιλόξενη πόλη της Άμφισσας αφουγκραστήκαμε την ιστορία της ,ζήσαμε τους θρύλους της , γευτήκαμε τις μυρωδιές της ,περιεργαστήκαμε τα παλιά νεοκλασικά της και ξαποστάσαμε στα ιστορικά καφενεία της.
Αποχαιρετήσαμε τους εκπαιδευτικούς του φιλόξενου περιβαλλοντικού κέντρου της πόλης γεμάτοι με ανεξίτηλες εντυπώσεις ,αρώματα, χρώματα και ανυπομονησία για τον επόμενο σταθμό μας , την ιστορική Λειβαδιά πριν φτάσομε στο λιμάνι του Πειραιά για να πάρομε το καράβι της επιστροφής μας στο λιμάνι της Σούδας.
Γενικά αυτή η περιβαλλοντική εκδρομή θα μας μείνει αξέχαστη. Συμμετείχαμε 22 μαθητές και μας συνόδεψαν, η δ/ντρια του σχολείου μας και η καθηγήτρια Λαμπρινάκη Νεκταρία.
Η περιβαλλοντική ομάδα του ΓΕΛ Σούδας.