Τους μοναδικούς πληθυσμούς του Εpilobium Dodonaei εντόπισε ένα μέλος του Ορειβατικού και φίλος της φωτογραφίας ο Γιώργος Παλιμετάκης σε υψόμετρο 1400 μ. στην αποκορωνιώτικη Μαδάρα.
Το συγκεκριμένο φυτό, που είναι αλπικό και απαντιέται σε ορεινές ηπειρωτικές περιοχές δεν είχε βρεθεί στην Κρήτη ή σε άλλο ελληνικό νησί και η καταγραφή του επιβεβαιώθηκε από τον κορυφαίο βοτανολόγο Nicholas Turland στον οποίο ο Γιώργος Παλιμετάκης έστειλε τις φωτογραφίες.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο κ. Παλιμετάκης σημείωσε πως εντόπισε το φυτό την περασμένη Κυριακή. «Πηγαίνω συχνά στα ορεινά αναζητώντας φυτά! Είναι μια δραστηριότητα που κάνω τα τελευταία τρία χρόνια και πραγματικά εκπλήσσομαι από όλα αυτά που βρίσκω» αναφέρει.
Το Εpilobium Dodonaei εντοπίστηκε σε ένα γκρεμό. «Ήταν σε ένα πολύ δύσκολο σημείο, μετά από σκαρφάλωμα κατάφερα να πιάσω ένα λουλουδάκι και να βγάλω κάποιες φωτογραφίες από κοντά. Στην αρχή θεώρησα ότι είναι “γκάουρα” ένα κοινό λουλούδι. Όμως, όταν έστειλα τις φωτογραφίες στον Nicholas, μου απάντησε πως είναι Εpilobium Dodonaei και ότι αυτό το φυτό δεν το έχουμε ξαναδεί στην Κρήτηœ σταματάει στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Κάναμε κάποιες αναρτήσεις στο “flowers of Crete” και στην ιστοσελίδα “cretan flora” και πραγματικά άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ περισσότερα πράγματα από μένα εντυπωσιάστηκαν», τονίζει ο συνομιλητής μας.
Η ύπαρξη του συγκεκριμένου λουλουδιού αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον τεράστιο βοτανικό πλούτο της Κρήτης. «Προσωπικά όταν έμαθα πριν από μερικά χρόνια ότι στην Κρήτη έχουμε πάνω από 200 ενδημικά φυτά -που μαζί με τα υποείδη φτάνουν 220- φυτά δηλαδή που δεν βγαίνουν πουθενά αλλού, είχα εντυπωσιαστεί, δεν το πίστευα. Βλέποντας τις φωτογραφίες του Φώτη Σαμαρειτάκη, Μανώλη Αβραμάκη ξεκίνησα και εγώ να ψάχνω τα φυτά.
Ευχαριστώ τον Ορειβατικό που με έμαθε να αγαπάω τα βουνά και όλους εκείνους που μας έμαθαν να κοιτάμε όχι μόνο τη θέα αλλά και το τι υπάρχει πάνω στις πλαγιές, στις χαράδρες, τις κορυφές», καταλήγει ο κ. Παλιμετάκης.
*Οι φωτογραφίες είναι του Γ. Παλιμετάκη