Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΚΑΡΑΒΙΣΙΑ” τα “πεταχτά” που διαβάζετε σήμερα, καθώς τα έχω γράψει χθες το πρωί ταξιδεύοντας με το πλοίο Highspeed 5 της Helenic Seaways από Ηράκλειο για Σαντορίνη, από όπου και με φαξ τα έχω στείλει. Η παρουσίαση της θεατρικής παράστασης “Με λένε Ελπίδα”, διασκευή απ’ το ομότιτλο βιβλίο της Ευδοκίας απ’ τους μαθητές της Στ’ τάξης του Δημ. Σχ. Εμπορείου Θήρας, χθες το βράδυ, ο λόγος του απρόσμενου αυτού ταξιδιού. Το “παίζω” ενίοτε και… σύζυγος συγγραφέα!
ΟΧΙ δεν έχω ξαναπάει στη Σαντορίνη που είναι αποδεδειγμένα ο δημοφιλέστερος ελληνικός τουριστικός προορισμός και για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν στις προθέσεις μου να πάω. Να που προέκυψε, όμως, και “αγωνιώ”, τρόπος του λέγειν να την γνωρίσω. Αυτό δα έλειπε!
«ΒΓΗΚΕΣ απ’ τα σωθικά βροντής/ Ανατριχιάζοντας μεσ’ στα μετανιωμένα σύννεφα/ Πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη»… Και το ποίημα “Ωδή στη Σαντορίνη”, μ’ ένα απόσπασμα του οποίου κλείνω τη στήλη, του Οδυσσέα Ελύτη, μαζί με άλλα σχετικά περί Σαντορίνης στοιχεία, χάρτες και χαρτιά, έχω μπροστά μου, γράφοντας. Συν το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας και κάποιες σημειώσεις μου. Όπως πάντα…
ΕΝΑ ΠΕΤΑΛΟ, με το στόμιό του στραμμένο δυτικά, μοιάζει να είναι η Θήρα, διαβάζω κάπου. Έτσι την βλέπω κι εγώ στον χάρτη. Με το άνοιγμά του, μέσα στο οποίο “κολυμπούν” το Ασπρονήσι και οι δύο Καμένες (η Παλιά και η Νέα), να φράσσεται από τη Θηρασία. Με την Ιο προς Βορρά και ανατολικά την Ανάφη…
ΩΣΤΟΣΟ ακόμα ταξιδεύουμε, πρέπει να ’χουμε μάλλον περάσει το Κρητικό πέλαγος και να είμαστε στο Αιγαίο. Στις γεωλογικές μεταβολές των προϊστορικών χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων ανέπτυξε σημαντικότατο πολιτισμό, κατά τη Μεσοκυκλαδική Εποχή (μετά το 2000 π.Χ.) οφείλει τον σχηματισμό του το νησί, διαβάζω, κάπου αλλού. Προϊόν απανωτών εκρήξεων του ηφαιστείου του, δηλαδή…
ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΕΛΑΦΡΟ κυματισμό του,/ ένα νησί λικνίζει τον ερχομό… Και οι στίχοι αυτοί, πάλι του Οδυσσέα Ελύτη, απ’ το ποίημά του “Του Αιγαίου” αυτήν την φορά στον νου μου. “Ένα νησί λικνίζει τον ερχομό”. Η Σαντορίνη που σε μισή περίπου ώρα, θα τη δούμε να προβάλει στον ορίζοντα…
ΑΛΛΑΞΑΝΕ τους υπουργούς μα όχι την ουσία/ στης χώρας τα προβλήματα ποιος δίνει σημασία! Άσχετη, βέβαια με το ταξίδι μου στη Σαντορίνη η σημερινή μαντινάδα, που μου έστειλε η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη και βρέθηκε στις σημειώσεις μου. Να μην πάει χαμένη, σκέφτομαι…
ΚΛΕΙΝΟΥΝ και τα σχολεία σήμερα, να ευχηθώ λοιπόν “καλές διακοπές” σε μαθητές και δασκάλους! Χείμαρρος οι αναμνήσεις απ’ αυτήν την ημέρα. Τριάντα έξι χρόνια “έκανα” τον δάσκαλο. Επί τριάντα έξι χρόνια προσπαθούσα να κάνω, όσο μπορούσα πιο σωστά τις τέσσερις πράξεις της Αριθμητικής, δουλεύοντας με τα παιδιά. Να προσθέτω χαρά, ν’ αφαιρώ τη λύπη, να πολλαπλασιάζω τον ενθουσιασμό και να διαιρώ την ευθύνη. Κι αν έχω ζήσει χωρισμούς!
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ της Φοινίκης Αγήνορας (γιος του Θεού Προσειδώνα και της όμορφης Λιβύης) απέκτησε την Ευρώπη και πέντε γιους ανάμεσα στους οποίους και ο Κάδμος. Ο Δίας έκλεψε την Ευρώπη κι ο Αγήνορας έστειλε τους γιους του να τη βρουν. Οι τρεις δεν πήγαν πολύ μακριά. Ο Κάδμος, όπως ο Δαναός πέρασε από τη Ρόδο και έπλευσε δυτικά. Ένα πανέμορφο νησί τον μάγεψε και στάθηκε για λίγο. Ήταν η Θήρα, που τη βάφτισε Καλλίστη (Ωραιότατη). Ο Κάδμος ήταν εγγονός της Λιβύης και του Ποσειδώνα κι ίδρυσε αποικία στο νησί, όπου άφησε αρχηγό τον συγγενή του Μελβίαρο, αναγκασμένος ο ίδιος να συνεχίσει. (Πηγή: www.edettergreece.com)
«Βγήκες από τα σωθικά βροντής/ Ανατριχιάζοντας μεσ’ στα μετανιωμένα σύννεφα/ Πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη/ Ζήτησες πρωτομάρτυρα τον ήλιο/ Για ν’ ακρίσετε μαζί τη ριψοκίνδυνη αίγλη/ Ν’ ανοιχτείτε με μια σταυροφόρο ηχώ στο πέλαγος/ Θαλασσοξυπνημένη, αγέρωχη/ Όρθωσες ένα στήθος βράχου/ Κατάστιχτου απ’ την έμπνευση της όστριας,/ Για να χαράξει εκεί τα σπλάχνα της η ελπίδα/ Με φωτιά με λάβα με καπνούς/ Με λόγια που προσηλυτίζουν το άπειρο/ Γέννησες τη φωνή της μέρας/ Έστησες ψηλά/ στην πράσινη και ρόδινη αιθεροβασία/ Τις καμπάνες που χτυπάει ο ψηλορείτης νους/ Δοξολογώντας τα πουλιά στο φως του μεσαυγούστου”
Από το ποίημα “Ωδή στη Σαντορίνη” του Οδυσσέα Ελύτη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)