Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Στα ζάλα των προγόνων

Στη σημερινή εποχή της αμφισβήτησης και διαστρέβλωσης  κάθε έννοιας θεσμών,  ηθών, παράδοσης και πατριωτισμού και επικράτησης κάθε μορφής υποκουλτούρας, κάποιοι άνθρωποι επιμένουν να παραμένουν πιστοί στις πατροπαράδοτες αξίες,  χωρίς να υπολογίζουν την ετικέτα του οπισθοδρομικού, του συντηρητικού, του ακραίου, που ορισμένοι  επιχειρούν  χλευαστικά να προσάψουν σ’ αυτούς.
Ένας απ’ αυτούς τους ρομαντικούς είναι και ο Θανάσης Πατεράκης.
Γεννημένος, μεγαλωμένος και μόνιμος κάτοικος Χανίων, γόνος μεγάλης γνωστής οικογένειας της Κρήτης, ανατράφηκε ακούγοντας από τα χείλη του περιβάλλοντός του την  πασίγνωστη μαντινάδα:
«Στο μετερίζι τσ’ αθρωπιάς και σ’ τση τιμής το χρέος
εκειά θα στέκω να πατώ κι ας είμαι ο τελευταίος»
τα μηνύματα της οποίας βαθειά ενστερνιζόμενος, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να  εφαρμόζει απαρέγκλιτα.
Χαρακτηριστικά  στη ρίμα του με τίτλο «ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» διαβάζουμε :
…πως εγεννήθης Κρητικός να μη βαρυγκομήσεις
το δέντρο τση παράδοσης πρέπει να το ποτίσεις.
Τα χνάρια των προγόνων σου  αυτά’ ναι οδηγοί σου
γι αυτό να μη ξεχνάς ποτέ ποια’ ν η καταγωγή σου…
Αποδεικνύοντας έμπρακτα τη λατρεία του για την παράδοση της Κρήτης,  ασχολήθηκε από μικρός με κάθε μορφή  της.
Πρωτοχορευτής και χοροδιδάσκαλος κρητικών χορών, Λυράρης, ερμηνευτής ριζίτικων τραγουδιών κ.λπ.  δεν  άργησε να ξεδιπλώσει και το ταλέντο του στην στιχουργική και την ποίηση. Σήμερα καταξιωμένος μαντιναδολόγος, στιχουργός και ποιητής έχει να μας επιδείξει ένα πλουσιότατο έργο.
Πολυβραβευμένος σε διαγωνισμούς ποίησης, μαντινάδας αλλά και από διάφορους άλλους φορείς, είναι πρόεδρος του Συλλόγου Στιχουργών Νομού Χανίων, πλαισιούμενος από άξιους μαντιναδολόγους και στιχουργούς.
Όλα τα βιβλία του άριστα επιμελημένα αναδίδουν το άρωμα της Κρήτης την οποία λατρεύει και εξυμνεί, όπως και τους ανθρώπους της, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος θεμάτων.
Γράφει στο  παρόν βιβλίο
«Μια’ ναι τση Κρήτης η ψυχή, μια’ ναι κι η λεβεδιά τζη
μια περηφάνια έχουνε  στον κόσμο τα παιδιά τζη» .
Και σε άλλο σημείο
«Τέσσερα πράματα θα βρεις ξένε στην Κρήτη μέσα
φιλοξενία ανθρωπιά φιλότιμο και μπέσα».
Στα περιεχόμενα του βιβλίου θα συναντήσουμε  (6)  ενότητες.
Το πρώτο μέρος, που καλύπτει και το μεγαλύτερο μέρος του,  είναι οι μαντινάδες του, οι οποίες δεν έχουν ταξινομηθεί κατά θεματολογία προφανώς για να μπορεί ο αναγνώστης να μεταπηδά από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να κουράζεται από τη μονοτονία, κατά κάποιο τρόπο, του ίδιου θέματος.
Στο στιχοστέλιωμά των, εφαρμόζει  απόλυτα τους κανόνες  της μορφής, που πρέπει να έχει η μαντινάδα,  δηλαδή  να είναι γραμμένη  σε δύο δεκαπεντασύλλαβους στίχους (Κρητικό δίστιχο), με ιαμβικό μέτρο και ομοιοκαταληξία. Ακόμη, χρησιμοποιεί σε ικανοποιητικό βαθμό το Κρητικό γλωσσικό ιδίωμα.
Όλες του οι μαντινάδες, πέραν από το λυρισμό, εκεί που χρειάζεται, εκφράζουν   μεστά νοήματα και μηνύματα ανάλογα της θεματολογίας των. Ακόμα ξεχειλίζουν από  πλούσια συναισθήματα τα οποία αγγίζουν τον κάθε αναγνώστη, γιατί είναι βγαλμένα μέσα από την ψυχή του δημιουργού, που έχει μέσα του το γνήσιο λαϊκό Κρητικό σύνθεμα που πηγάζει από την ουσία της Κρητικής ψυχής και της παράδοσης της Κρήτης  και δεν είναι απλά εμπορικά  στιχουργήματα,  τα οποία προφανώς δεν είναι στους στόχους του.
Ακολουθούν  σε μικρότερη έκταση σελίδων τα θέματα: Σκωπτικά και ευτράπελα, Ριζίτικα, Αφιερώματα,  Ρίμες  και τέλος τα Ποιήματα.
Ανάλογα στοιχεία με αυτά που προέγραψα διανθίζουν και τις μορφές των στίχων του στα θέματα αυτά, που έχουν  άψογη τεχνική σύνθεση  και σε συναρπάζουν από την πρώτη ματιά με το βαθυστόχαστο ποιητικό λόγο, την επαναστατική  διάθεση και τη βαθειά ευαισθησία του με  την καθαρότητα της γνήσιας Κρητικής ψυχής που μπορεί κανείς να διαβάσει κοιτάζοντας κατάματα το δημιουργό.
Στη ρίμα του «Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΙΜΗΣ» διαβάζουμε:
«Σαν ιερό προσκύνημα στου νου το παρεκκλήσι
είναι ο λόγος τση τιμής στου Κρητικού τη φύση…
….Αν έχει αξία το πρωί τση χαραυγής το χρώμα
έχει κι ο λόγος τση τιμής στου Κρητικού το στόμα….»
Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τα «ΠΟΙΗΜΑΤΑ» που αποτελούν μια ιδιαίτερη ενότητα. Μέσα απ’ αυτά ο δημιουργός παρουσιάζει ένα άλλο κομμάτι του εαυτού του εκφράζοντας σπάνιες ευαισθησίες και ποικίλα συναισθήματα με ένα τρόπο που μόνο ένας  ικανός τεχνίτης του στίχου μπορεί να εκφράσει. Στο ποίημά του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» διαβάζουμε:
«Μια έννοια δεν είσαι αφηρημένη,
είσαι μια μελιστάλαχτη ιδέα
ιδανικό απ’ τα μεγάλα, τα σπουδαία
και σε ζητούν παντού στην οικουμένη…»
Στο ποίημά του «ΜΙΛΩ ΣΕ ΣΕΝΑ»
«…Κοίτα τριγύρω σου πριν γίνουν όλα στάχτες
στοχάσου τη δικιά σου την ευθύνη
προστάτεψε αυτό που έχει μείνει
και μην πιστέψεις στης ζωής τους λιποτάκτες…»

*Ο κ. Γιώργος Γιακουμινάκης (Φρες Αποκορώνου) είναι επίτιμο μέλος του Συλλόγου Στιχουργών Ν. Χανίων, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνών Λογοτεχνών, μόνιμο μέλος του World Congress of Poets.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα