Η περίοδος του Μεσοπολέμου (1922-1940) χαρακτηρίστηκε από μεγάλη πολιτιστική ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Αμερική. Στην πόλη των Χανιών ο κινηματογράφος, το θέατρο και η όπερα άκμαζαν, καθώς έρχονταν περιοδεύοντες θεατρικοί θίασοι και τραγουδιστές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να διοργανώνονται κι άλλες εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα το 1929 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά για τη χανιώτικη κοινωνία, καθώς διοργανώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός ευρωπαϊκού χορού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του «Χρυσόστομου», προκαλώντας μεγάλη εντύπωση. Τα ζευγάρια διαγωνίσθηκαν στους χορούς ταγκό, βαλς και φοξ και κρίθηκαν από μια επιτροπή, η οποία είχε πρόεδρο τον διευθυντή του Ωδείου Αλέξανδρο Αλιμπέρτη. Το ζεύγος Γιάννη Μανιουδάκη και Παντελιά Χοχλαδάκη ανακηρύχθηκαν νικητές του διαγωνισμού (εφημ. Κήρυξ, «Ο ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ», 9/4/1929).
Ένα μήνα νωρίτερα είχε προηγηθεί η πρώτη διεξαγωγή καλλιστείων για την ανακήρυξη της Μις Χανιά! Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε πάλι στην αίθουσα του «Χρυσόστομου». Η δεκαμελής κριτική επιτροπή περιελάμβανε, εκτός των άλλων, και δυο έγκριτα μέλη της χανιώτικης κοινωνίας, τον Μ. Φούμη, πρόεδρο του «Συλλόγου για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών» και τον Εμμ. Μπάκλατζη, εκδότη του Παρατηρητή (εφημ. Παρατηρητής 12/3/1929). Τα καλλιστεία επαναλήφθηκαν στην ίδια αίθουσα και τον επόμενο χρόνο.
Επίσης, επαναλήφθηκε η καθιερωμένη γιορτή των Ανθεστηρίων, η οποία διοργανώθηκε από τον «Φυσιολατρικό Σύλλογο Υγείας» στο χώρο του Δημοτικού Κήπου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, καθώς συγκέντρωσε πλήθος κόσμου. Νέες κοπέλες ντυμένες με στολές Βλάχας και αρχαίους χιτώνες ως «αρχαίαι παρθέναι» χόρεψαν πεντοζάλι, καλαματιανό και ένα χορό από τη Μακεδονία, το βαλκάν ( εφημ. Κήρυξ, «ΤΑ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ», 28/5/1929).
Από τα παραπάνω γίνεται φανερός ο ευρωπαϊκός πολιτισμικός προσανατολισμός της πόλης των Χανίων (καλλιστεία, διαγωνισμός ευρωπαϊκών χορών), χωρίς όμως να απουσιάζει και η ελληνική εθνική ταυτότητα, η γιορτή των Ανθεστηριών, η οποία ουσιαστικά ήταν η αναβίωση των αρχαίων Παναθήναιων.
Βιβλιογραφία
Α. Αλιγιζάκης, Όπερες, Μαντολινάτες & Καντάδες, Βαλς & Συρτός στα παλιά Χανιά. Πολιτισμός και κοινωνία κατά την περίοδο 1878-1967, Ηράκλειο 2016.