Η εφηµερίδα «Παρατηρητής» στις 12/6/1930 δηµοσιεύει µια ενδιαφέρουσα διαφήµιση, η οποία αποδίδει πλήρως την εικόνα της σύζευξης της κλασικής µουσικής µε τα παραδοσιακά κρητικά ακούσµατα.
Η καταχώριση έγινε από τους αδελφούς Χαριτάκη, οι οποίοι διατηρούσαν κατάστηµα εµπορίας µουσικών οργάνων και γραµµοφώνων στην οδό Χρυσάνθου Επισκόπου (Αράπ Τζαµισί). Οι Χανιώτες µπορούσαν να αποκτήσουν ένα σύγχρονο γραµµόφωνο µοντέλο µάρκας ODEON του 1930, το οποίο είχε ακουστικό θάλαµο και διάφραγµα που απέδιδαν άριστα τον ήχο, ενώ η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής τους εγγυόταν την υψηλή αισθητική τους. Η τιµή ξεκινούσε από 1200 δραχµές, οι οποίες µπορούσαν να πληρωθούν µε µηνιαίες δόσεις. Μαζί µε το γραµµόφωνο πωλούνταν και δίσκοι 78 στροφών µε κρητική µουσική, ελληνική, ευρωπαϊκή και εκκλησιαστική. Είναι φανερό ότι υπήρχαν δίσκοι για όλα τα γούστα. Η διαφήµιση ανέφερε και τους διάσηµους Χανιώτες µουσικούς εκείνης της εποχής, όπως ο Αποκορωνιώτης λυράρης Χαρίλαος Πιπεράκης, ο λυράρης Νικόλαος Κατσούλης ή Κουφιανός από τον Κουφό Κυδωνίας και ο Κισαµίτης βιολάτορας Γιώργης Μαριανάκης ή Μαριάνος.
Το κατάστηµα των αδελφών Χαριτάκη διέθετε και µουσικά όργανα, και συγκεκριµένα πιάνα µάρκας Hupfeld. Η καταχώριση στον «Παρατηρητή» παρουσιάζει επιστολή του ∆ιευθυντή του Βενιζέλειου Ωδείου Χανιών Κωνσταντίνου Σφακιανάκη, ο οπoίος αναφέρει: «[…]είµαι όχι απλώς ευχαριστηµένος, αλλά κυριολεκτικώς κατενθουσιασµένος[…]» για την άριστη ποιότητα του πιάνου που είχε αγοράσει πριν από µερικούς µήνες. Αξιοσηµείωτο είναι ότι είχαν ήδη διατεθεί 30 πιάνα διαφόρων µεγεθών σε όλη την Κρήτη, ενώ λόγω του υψηλού κόστους γίνονταν ευκολίες πληρωµής «[…]µε µακράς προθεσµίας[…]».
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η φιλόµουση κοινωνία των Χανίων της δεκαετίας του 1930 είχε τη δυνατότητα και τη θέληση να εντρυφήσει σε όλα τα µουσικά είδη, καλλιεργώντας τόσο το ευρωπαϊκό κοσµοπολίτικο άκουσµα όσο και την τοπική µουσική παράδοση σε συνδυασµό µε τη βυζαντινή µουσική τέχνη.
*Ο κ. Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης είναι ιατρός ορθοπεδικός, πολιτισµολόγος