Το 1851 ο Isaak Merrit Singer ίδρυσε την εταιρεία I. M. Singer & Company στις ΗΠΑ. Ο Singer ξεκίνησε µε δανεικό κεφάλαιο και µέσα σε δύο χρόνια η ραπτοµηχανή του κατάκτησε ηγετική θέση στην παραγωγή και στην πώληση των ραπτοµηχανών στις ΗΠΑ. Το 1853 οι πρώτες ραπτοµηχανές κόστιζαν 100 δολάρια, ενώ το 1855 η SINGER έγινε η µεγαλύτερη εταιρεία παγκοσµίως και επεκτάθηκε σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία. Επίσης, ήταν η πρώτη εταιρεία που επέτρεψε την πληρωµή µε δόσεις. Έτσι, το 1929 υπήρχαν εννέα βιοµηχανίες της SINGER παγκοσµίως µε 3000 µοντέλα και 27000 εργαζόµενους, ενώ τότε παρουσιάστηκε και η πρώτη ηλεκτρική σκούπα.
Στις 23/8/1929 η εφηµερίδα «Παρατηρητής» έκανε ένα αφιέρωµα µε τίτλο «Σχολή Οικοκυρικής» στη νεοϊδρυθείσα σχολή οικοκυρικής «Κέντηµα-Ράψιµον και Κόψιµον», η οποία στεγαζόταν στη Νυχτερινή Σχολή του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστοµος» δίπλα στο Πεδίο του Άρεως. Ο δηµοσιογράφος αναφέρει ότι η εθνική εταιρεία της SINGER είχε στείλει εξειδικευµένο προσωπικό, το οποίο περιόδευε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και εκπαίδευε αφιλοκερδώς νέες κοπέλες στη χρήση της ραπτοµηχανής.
Πριν από τα Χανιά ήταν στο Ηράκλειο και τώρα εκπαίδευαν 430 νεαρές Χανιώτισσες. Ο Ζέφυρος Ορσέτης και ο Βασίλης Βογιατζόγλου ήταν δύο από τους ακάµατους εκπαιδευτές, οι οποίοι µε ζήλο έδειχναν τη λειτουργία των ραπτοµηχανών.
Ο δηµοσιογράφος αναφέρει ονόµατα γνωστών Χανιώτισσων, όπως η Ελένη Χαλβαδάκη και η Μαρία Μπικάκη που εκπαιδεύονταν στο κέντηµα, ενώ η Χαχαριδάκη, η Βαλτά και η Λούβαρη µάθαιναν κοπτική. Ανάµεσα στις νεαρές δεσποινίδες υπήρχαν και δασκάλες, όπως η Μαρία Γαγάνη, η Μαρία Χατζάκη, η Όλγα Πυροβολάκη και η ∆έσποινα Γιαννικάκη. Το άρθρο κλείνει µε επαινετικά σχόλια για τη διοίκηση της εταιρείας SINGER και µε την ευχή ο Γενικός ∆ιοικητής Κρήτης να µεριµνήσει για την εισαγωγή του µαθήµατος οικοκυρικής µε τις ραπτοµηχανές στα Παρθεναγωγεία και το Γυµνάσιο Θηλέων.
Πηγές: https://www.singer.gr/el/istoria, 11/11/2023.