Το γνωστό κινηµατοθέατρο «Ολύµπια» στην οδό ∆ραγούµη (σηµερινή Ανδρέα Παπανδρέου) κατασκευάστηκε περίπου στα µέσα της δεκαετίας του 1920 από τον µηχανικό της Κρητικής Πολιτείας Μιχάλη Σαββάκη, ο οποίος πριν ακόµα ολοκληρωθεί το έργο έδωσε την ονοµασία «Άπτερα» και έκανε τα εγκαίνια αν και το κινηµατοθέατρο ήταν ηµιτελές, καθώς είχαν κατασκευασθεί µια αίθουσα χορού, ένα καφενείο, µια άλλη ισόγεια αίθουσα για λέσχη και µια καλοκαιρινή θεατρική σκηνή για την προβολή ταινιών και την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων
Η εκδήλωση της τελετής των εγκαινίων περιλάµβανε µουσικό πρόγραµµα µε τη Ρωσίδα σοπράνο Κλαρίνα Μπορζώφ (η οποία ζούσε στο Ηράκλειο), τον σύζυγό της στο πιάνο και τον τενόρο Κλαρίν, καθώς και µια µουσική συναυλία µε ένα ερασιτεχνικό όµιλο υπό τη διεύθυνση του στρατιωτικού µουσικού ∆ροµάζου.
Ο βίος του κινηµατοθεάτρου ήταν σύντοµος, καθώς δόθηκαν δύο ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, µια οπερέτα («Η κόρη του Γενίτσαρου») σε ποίηση του Κ. Φουρναράκη και µουσική του Π. ∆ροµάζου, καθώς και η τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε διασκευή του Κ. Μάνου µε µουσική επένδυση του Μανώλη Σκουλούδη και της Κατίνας ∆αρµάρου. Ακολούθησαν µια συναυλία της στρατιωτικής µουσικής µε τον αρχιµουσικό Καστάνη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νικόλαος Τωµαδάκης απάγγειλε ένα ποίηµα του Φουρναράκη, ο στρατιώτης µουσικός Ιωσήφ Μανιουδάκης απάγγειλε άλλο ένα ποίηµα του Φουρναράκη µε µουσική υπόκρουση, ενώ ο γνωστός καθηγητής Αντώνης Τρακάκης µίλησε για το θέατρο. Η αίθουσα της λέσχης φιλοξένησε τα τσάγια του Λυκείου των Ελληνίδων, καθώς και δύο µουσικές συναυλίες των µαθητών των ερασιτεχνικών µουσικών οµίλων, του Αλφόνσο ντι Μάϊο και του Πάνου ∆ροµάζου.
Ο Χανιώτης επιχειρηµατίας ∆ηµήτρης Κοτσιφάκης το 1929 αγόρασε το ηµιτελές κινηµατοθέατρο και το αποπεράτωσε, κατασκευάζοντας µια χειµερινή θεατρική σκηνή. Τα εγκαίνια έγιναν τον Φεβρουάριο του 1930 και παραβρέθηκαν ο Γενικός ∆ιοικητής Κρήτης Γ. Κατεχάκης, ο επίσκοπος Αγαθάγγελος Νινολάκης, ο οποίος έκανε τον αγιασµό, ο δήµαρχος Ιωάννης Μουντάκης, κ.ά. Το νέο έργο του µηχανικού Αποστολίδη ήταν αρχιτεκτονικό κόσµηµα, µε πλούσιο ηλεκτρικό φωτισµό και εντυπωσιακή εσωτερική διακόσµηση µε ζωγραφιές από τον καλλιτέχνη Χρηστίδη. Η µπάντα του Ορφανοτροφείου µε τον αρχιµουσικό Νεµπαυλάκη ήταν η µουσική κατακλείδα, ενώ ο Γυµνασιάρχης Γενεράλης µίλησε για την θεατρική τέχνη («Παρατηρητής», «Ο βωµός της Τέχνης. Τα διπλά εγκαίνια», 23/2/1930).
*Ο κ. Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης είναι ιατρός ορθοπεδικός, πολιτισµολόγος