Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε σήμερα την παύση των αμφιλεγόμενων γεωτρήσεών της στην Αλάσκα ανοιχτά των ΗΠΑ, έπειτα από μια πρώτη σειρά ερευνών της που κρίθηκε απογοητευτική από την πετρελαϊκή εταιρεία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των οικολόγων όταν έδωσε την έγκρισή του τον Μάιο στην Shell να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην Θάλασσα Τσούκτσι του Αρκτικού Ωκεανού. Έπειτα όμως από δύο μήνες γεωτρήσεων, η Shell έκρινε ότι το αποτέλεσμά τους δεν ήταν επαρκώς ικανοποιητικό ώστε να προωθήσει περαιτέρω τις έρευνες.
Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία διευκρίνισε ότι έφτασε σε βάθος περίπου 2.070 μέτρων στις γεωτρήσεις της ανοιχτά της μικρής πόλης Μπάροου στην Αλάσκα, στο βορειοδυτικότερο άκρο των ΗΠΑ.
“Η Shell συνεχίζει να αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια σημαντική δυναμική εκμετάλλευσης σε αυτήν την λεκάνη”, μεγέθους που αντιστοιχεί στο μισό αυτής του Κόλπου του Μεξικού, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, και ότι αυτή η ζώνη θα έχει ξανά στο μέλλον μια στρατηγική σημασία για την Αλάσκα και τις ΗΠΑ, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
“Ωστόσο το αποτέλεσμα των ερευνών είναι απογοητευτικό για αυτό το τμήμα της λεκάνης” στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες και ως εκ τούτου ο όμιλος θα “σταματήσει οποιαδήποτε νέα εξερεύνηση ανοιχτά της Αλάσκας στο άμεσο μέλλον”, επισημαίνει.
Η Shell ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου τις γεωτρήσεις της σε αυτήν τη ζώνη αφού πήρε το πράσινο φως από τον πρόεδρο Ομπάμα, το οποίο προκάλεσε την οργή των οικολογικών οργανώσεων, με την Greenpeace να καταγγέλλει τους “τεράστιους κινδύνους για τους πληθυσμούς της Αρκτικής, την πανίδα και το κλίμα μας”.
Ο Ομπάμα είχε υπερασπιστεί την απόφασή του αυτή στα τέλη Αυγούστου πριν από ταξίδι του στην περιοχή, λέγοντας ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται “κι άλλο να στηριχτεί στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο”. Ωστόσο δεσμεύτηκε παράλληλα ότι θα τηρηθούν “οι πιο απαιτητικοί δυνατοί κανόνες” για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση, πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.