Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Στασιμότητα για το αεροδρόμιο Μάλεμε

«Καθηλωμένο στο έδαφος…» παραμένει το αίτημα των φορέων της τοπικής κοινωνίας για παραχώρηση του ιστορικού αεροδρομίου του Μάλεμε. Όλα αυτά τα χρόνια είναι αρκετές οι δεσμεύσεις, ακόμα οι περισσότερες υποσχέσεις, ελάχιστες όμως οι πράξεις! Την ίδια ώρα που το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σπάρτης παραχωρήθηκε στον τοπικό Δήμο για 12+12 χρόνια, το αεροδρόμιο του Μάλεμε παρότι έχουν διατυπωθεί πολύ συγκεκριμένα αιτήματα τόσο από το Δήμο Πλατανιά όσο και από την “Αερολέσχη Χανίων” διαπιστώνεται διαχρονική απροθυμία των αρμοδίων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ανταποκριθούν. Με αφορμή τις εξελίξεις στο αεροδρόμιο της Σπάρτης απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη που μας τόνισε πως «από το 2011 έχουμε ζητήσει το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Μάλιστα εκείνη την εποχή είχαμε και βάλει “βέτο” στα διάφορα σενάρια που υπήρχαν για να γίνει “Καζίνο” στο χώρο του αεροδρομίου και εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα όμως είχαμε υποβάλλει δύο συγκεκριμένες προτάσεις που είναι σε ισχύ και αφορούν την τμηματική διεκδίκηση από τη στιγμή που η πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα μας για όλο το στρατόπεδο.».

Οι δύο προτάσεις αυτές αφορούν:

• Την ένταξη στο πρόγραμμα “Α. Τρίτσης” της δημιουργίας ενός εκθεσιακού χώρου (όχι στατική έκθεση) αλλά και ψηφιακή, με αναπαραστάσεις για τη Μάχη της Κρήτης που ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί.
•  Την παραχώρηση στο νότιο τμήμα του αεροδρομίου παράλληλα με την Παλαιά Εθνική Οδό Χανίων- Κισσάμου, μια λωρίδα πλάτους 6 μέτρων για τη δημιουργία ποδηλατικής- περιπατητικής διαδρομής που θα ξεκινάει από το γήπεδο και θα φτάνει στην ιστορική γέφυρα του Ταυρωνίτη και στο παραλιακό μέτωπο του χωριού. Ο Δήμος θα αναλάβει το κόστος της νέας περίφραξης του στρατοπέδου έξι μέτρα πιο βόρεια από την Παλιά Εθνική Οδό. Για την παραχώρηση της λωρίδας εδάφους υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Και αυτό το έργο προτείνεται να ενταχθεί στο “Α. Τρίτσης”.
Υπήρξαν περιπτώσεις όπου βρεθήκατε κοντά στο να πάρετε το στρατόπεδο, ρωτάμε τον κ. Μαλανδράκη και μας απαντά: «Δεν σας κρύβω ότι υπήρξαν δύο περιπτώσεις. Επί κυβέρνησης κ. Σαμαρά με υπουργό Άμυνας τον κ. Αβραμόπουλο είχα αποσπάσει μια δήλωση του τότε πρωθυπουργού να δει το θέμα ο Υπουργός Άμυνας θετικά.
Όμως μετά από λίγο καιρό ο κ. Αβραμόπουλος έγινε Επίτροπος στην Ε.Ε. Μια δεύτερη περίπτωση ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κ. Ήσυχος ήταν αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας και μου είχε πει ότι το βλέπει θετικά και μου ζήτησε να μιλήσω με το γενικό γραμματέα δημόσιας περιουσίας του Υπ. Οικονομικών γιατί σε αυτό ανήκει η έκταση, παρότι η χρήση του είναι στο Υπουργείο Άμυνας. Πήγαμε όλα τα στοιχεία αλλά στη συνέχεια δεν προχώρησε το θέμα. Κατά εποχές έχουμε ακούσει θετικά διακείμενες απόψεις αλλά χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Υπάρχει βέβαια και ένα χαρτί του Υπ. Εθν. Άμυνας που λέει ότι δεν είναι ανενεργό το αεροδρόμιο και μπορεί ανά πάσα στιγμή για έκτακτους επιχειρησιακούς ρόλους να αποκτήσει ρόλο. Αυτό πιθανόν και να ισχύει , δεν το ξέρω, αλλά εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αεροδρόμιο». Σημειώνεται πως ο Δήμος Πλατανιά έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση του αεροδιαδρόμου ως ιστορικό τμήμα καθώς κατασκευάστηκε προπολεμικά.

 

Η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ

«Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 έχουμε υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις. Έχω κουραστεί όλα αυτά τα χρόνια να ακούω μόνο υποσχέσεις αλλά να μην βλέπω αποτέλεσμα» μας λέει ο κ. Κοσμάς Κιμιωνής, για χρόνια πρόεδρος της “Αερολέσχης Χανίων” ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με το ζήτημα. Το αεροδρόμιο του Μάλεμε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον αεροπορικό τουρισμό αναφέρει ο κ. Κιμιωνής. «Να δέχεται μικρά τζετ 15-20 θέσεων ,να έχει δραστηριότητες με αλεξίπτωτα που είναι πολύ διαδεδομένα παντού και λόγω του ονόματος του που έχει συνδεθεί με τη Μάχη της Κρήτης όπου πρώτα έγινε τόσα μεγάλη χρήση του αλεξιπτώτου να αποτελέσει βασικό προορισμό για τους φίλους, επίσης για το “παρά 5” και τα άλλα αεραθλητικά σπορ είναι ιδανικός χώρος. Στο θέμα της ιστορίας ένα αεροπορικό μουσείο θα προσελκύσει πολύ κόσμο σε συνδυασμό με τα αεροσκάφη που έχουν βυθιστεί στον κόλπο των Χανίων και είναι επισκέψιμα. Γενικά υπάρχουν πολλές δυνατότητες που όμως προσκρούουν στο στρατό».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα