Tα τελευταία χρόνια ο Α.Ο. Κισάμου κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια στον χώρο του στίβου και έχει καταφέρει, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει και αφορούν κυρίως την έλλειψη υποδομών, να έχει σταθερά ανοδική πορεία και να εκπροσωπεί επάξια την επαρχία σε παγκρήτιο επίπεδο, ενώ συμμετέχει και σε πανελλήνιες διοργανώσεις.
Εχοντας τα τελευταία χρόνια εκπροσώπηση μόνον σε μικρές ηλικιακές κατηγορίες, δηλαδή από μίνι παμπαίδων-παγκορασίδων μέχρι παίδων-κορασίδων, ο Όμιλος της Κισάμου έκανε φέτος μια ιδιαίτερα αξιοπρόσεχτη πορεία σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης, αλλά και σε όσους άλλους αγώνες πήρε μέρος. Η γενικότερη παρουσία της ομάδας δείχνει ότι γίνεται καλή δουλειά στο τμήμα και είναι δικαιολογημένη η άποψη πως εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες προπόνησης, υπάρχουν δυνατότητες για πολύ καλύτερες διακρίσεις.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα στίβου, την παρουσία του στη φετινή σεζόν και διάφορα άλλα θέματα που το αφορούν, μας μίλησαν η πρόεδρος του Α.Ο. Κισάμου, Μαρία Μπικάκη και ο προπονητής της ομάδας, Κώστας Παπακωνσταντίνου.
Κώστας Παπακωνσταντίνου
«Aπό τον Σεπτέμβριο του 2012 έχουμε αρχίσει μια νέα προσπάθεια στο τμήμα στίβου, η οποία πιστεύω ότι -με βάση και τα αποτελέσματα την τριετία αυτή- ακολουθεί ανοδική πορεία. Σιγά-σιγά καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια καλή βάση και έτσι έχουν έρθει παγκρήτιες διακρίσεις, αλλά και συμμετοχές σε πανελλήνια πρωταθλήματα.
Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθεια όλων των παιδιών, η φετινή σεζόν, που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρέπει να είναι ακόμη καλύτερη από τις δύο προηγούμενες όσον αφορά τουλάχιστον τα διασυλλογικά πρωταθλήματα, ενώ ακολουθούν δύο παρουσίες μας σε πανελλήνιες διοργανώσεις. Το διήμερο 20-21 Ιουνίου θα γίνει στα Τρίκαλα το πανελλήνιο παίδων, στο οποίο έχει πιάσει όριο για 400μ. και 800μ. ο Γιώργος Πόπα και θα επιλέξουμε σε ποιο αγώνισμα τελικά θα τρέξει, ενώ στις 11 και 12 Ιουλίου θα διεξαχθεί στο Ναύπλιο το πανελλήνιο παμπαίδων Α’, όπου ο Σαριδάκης θα πάρει μέρος, έχοντας καλές προοπτικές, στα 80μ., ενώ μαζί με τους Τσιχλάκη, Παπαδογιαννάκη και Λέσι θα αγωνιστούν στη σκυταλοδρομία 4×80μ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω ότι η προσπάθεια και η παρουσία όλων των παιδιών του Α.Ο. Κισάμου και οι επιτυχίες που έχουν, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι προπονούται κάτω από επιεικώς απαράδεκτες συνθήκες.
Δεν είναι μόνο το χωμάτινο ταρτάν του Δημοτικού Σταδίου στο Καστέλι, είναι και ότι μέσα στο χώμα υπάρχουν χαλίκια, λακούβες, μετά από κάθε βροχή υπάρχει λάσπη και όπως καταλαβαίνετε είναι απαγορευτική η χρήση παπουτσιών με καρφιά. Με όλα αυτά, είναι λογικό να μην μας λείπουν τα διαστρέμματα, οι υπερδιατάσεις μυών, ενώ κυρίως οι μικρές ηλικίες δεν μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα όταν αγωνίζονται στο ελαστικό ταρτάν.
Ειδικά για τη σκυταλοδρομία, αποτελεί πιστεύω άθλο το γεγονός ότι οι παμπαίδες Α’ πήραν φέτος χρυσό στο παγκρήτιο πρωτάθλημα, με δεδομένο ότι δουλεύουμε τις αλλαγές με αυτοσχέδιες γραμμές. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την έλλειψη γυμναστηρίου και άλλων στοιχειωδών υλικοτεχνικών υποδομών, επαναλαμβάνω, δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στις προσπάθειες των αθλητών και των αθλητριών μας. Τη φετινή σεζόν ο Α.Ο. Κισάμου έχει στο δυναμικό του περίπου 100 παιδιά, από τις ακαδημίες μέχρι τις κατηγορίες παίδων-κορασίδων, τα οποία προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Κισάμου και δουλεύουμε έχοντας ως αρχικό βασικό κανόνα την άθληση και τη γνωριμία με τον στίβο, γιατί ο αθλητισμός δεν είναι μόνο για τα ταλέντα, αλλά για όλους όσοι θέλουν να γυμναστούν. Βασικά ασχολούμαστε με δρομικά αγωνίσματα, όμως έχουμε και παιδιά που κάνουν ρίψεις ή άλματα, αλλά όπως προανέφερα δεν βοηθάει η έλλειψη βασικών υποδομών στο να τα αναπτύξουμε πιο πολύ, κάτι που αποτελεί άμεσο στόχο».
• Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3-3-1980, είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής (με ειδικότητα τα άλματα), έχει διατελέσει αθλητής μήκους στη Γλυφάδα, στην οποία και άρχισε το 2004 την προπονητική του διαδρομή, από τις ακαδημίες, συνεχίζοντας -το 2006- σε μεγαλύτερα αγωνιστικά τμήματα (άλματα και δρόμους ταχύτητας). Το φθινόπωρο του 2012 δέχθηκε την πρόταση της ομάδας της Κισάμου (περιοχή από την οποία είναι η καταγωγή του) και έκτοτε είναι προπονητής σε αυτήν.
Μαρία Μπικάκη
«Ο Α.Ο. Κισάμου λειτουργεί τέσσερα τμήματα, δηλαδή στίβο, σκάκι, μπάσκετ, τένις και στόχος της διοίκησης είναι να συνδράμει όσο περισσότερο είναι δυνατόν την προσπάθεια όλων των παιδιών. Όμως στον στίβο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο, με την έννοια ότι στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και αφορά τις υποδομές και τις συνθήκες προπόνησης, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Δυστυχώς, οι αθλητές και οι αθλήτριες γυμνάζονται σ’ έναν ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το Δημοτικό Στάδιο Κισάμου, με το χωμάτινο ταρτάν να γίνεται το χειμώνα ακόμη πιο αφιλόξενο, αφού εκτός από τις πέτρες, πρόσθετο εμπόδιο είναι και η λάσπη. Παράλληλα, δεν υπάρχει κάποια αίθουσα για τις ανάγκες του γυμναστηρίου και έτσι τον ρόλο αυτό παίζει το κοντέϊνερ που μας έχει παραχωρηθεί, το οποίο έχουμε εξοπλίσει εμείς με τα βασικά όργανα γυμναστικής.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε για ανακατασκευή του γηπέδου, μετά την έγκριση σχετικού ποσού από την Περιφέρεια Κρήτης για την τοποθέτηση ελαστικού τάπητα, υπήρχε η προσδοκία ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε θα αρχίσει η προετοιμασία για τη νέα σεζόν, τα παιδιά θα έκαναν προπόνηση κάτω από διαφορετικές, βελτιωμένες, συνθήκες. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό, η διαδικασία έχει “κολλήσει” και είμαστε εν αναμονή των όποιων εξελίξεων, με την ευχή να βρεθεί λύση, γιατί όσο καθυστερεί, αυτό είναι εις βάρος των παιδιών του στίβου, τα οποία προσπαθούν και αποδεδειγμένα φέρνουν διακρίσεις στην Κίσαμο. Πιστεύω ότι είναι κατανοητό σε όλους πως στο Καστέλι πρέπει έχουμε κατάλληλες αθλητικές υποδομές για όλα τα αθλήματα, γιατί το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και είναι κρίμα να θέλουν τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να μην υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις χώροι.
Στον οικονομικό τομέα, παρότι δεν έχουμε κάποιες ιδιαίτερες χορηγίες και η κάλυψη των εξόδων γίνεται από το συμβούλιο του Ομίλου, μέχρι τώρα πάμε καλά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν κοιτάζουμε όσα μας λείπουν, αλλά όσα έχουμε, δηλαδή όρεξη, μεράκι, διάθεση για προσφορά. Αυτά τα στοιχεία είναι που μας βοηθούν και προχωράμε χωρίς να σταματάμε στα εμπόδια, όμως είναι πιστεύω ευνόητο ότι ο Όμιλος χρειάζεται κάποια στιγμή να έχει ουσιαστική βοήθεια, σε γενικότερα θέματα, γιατί τα αποθέματα των προαναφερομένων θετικών στοιχείων δεν μπορούν να κρατήσουν για πάντα».
ΘΕΟΧΑΡΑΚΕΙΑ ΣΤΙΒΟΥ
Για πολλά χρόνια ο Α.Ο. Κισάμου διοργάνωνε στο Καστέλι τους αγώνες στίβου “Θεοχαράκεια” και τον “Θεοχαράκειο δρόμο” (προς τιμή του Νίκου Ι. Θεοχαράκη, έχοντας χορηγό την ομώνυμη οικογένεια). Από το 2007 οι αγώνες στίβου, λόγω της κατάστασης του ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο, “μετακόμισαν” στα Χανιά και μετά από 2 χρόνια σταμάτησαν.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΣΕΓΑΣ
Το 2007, σε σύνολο 341 σωματείων που αξιολογήθηκαν, ο Α.Ο. Κισάμου βρέθηκε στην 274η θέση, με 82β., ενώ την επόμενη χρονιά ήταν στην 290η (με 66β.). Το 2009 ανέβηκε στην 261η (83β.), τον επόμενο χρόνο ήταν 298ος (37β.), το 2011 δεν πήρε βαθμούς και δεν ήταν στον πίνακα αξιολόγησης και το 2012 κατέλαβε τη 267η θέση με 19β.
Ακολούθησε θεαματική άνοδος το 2013, αφού ο Όμιλος της Κισάμου “σκαρφάλωσε” στη 205η θέση, συγκεντρώνοντας 193β. και στην αξιολόγηση του 2014 έκανε διπλό ρεκόρ, αφού βρέθηκε στην καλύτερη μέχρι τότε θέση της κατάταξης (172ος), έχοντας και τη μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών (405).
Υπενθυμίζουμε ότι σε όλες τις προαναφερόμενες αξιολογήσεις ο Α.Ο. Κισσάμου μετείχε μόνον σε μικρές ηλικιακές κατηγορίες.
ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Το 2008, στους παγκρήτιους αγώνες παίδων-κορασίδων συγκέντρωσε 4β. στη γενική βαθμολογία και το 2010 κατέκτησε σε μικρές ηλικίες ένα ασημένιο (Αλεξ. Μπαμπουνάκη στο μήκος παγκορασίδων Β’) και δύο χάλκινα μετάλλια (2η η Καλ. Νικολακάκη και 3η η Άννα-Μαρία Μαρινάκη στα 1.000μ. μίνι παγκορασίδων).
Το 2013 βαθμολογήθηκε πρώτη φορά στο διασυλλογικό παμπαίδων – παγκορασίδων Α’ και στο αντίστοιχο παίδων – κορασίδων πήρε δύο μετάλλια (2η η Καλ. Νικολακάκη στα 1.500μ και 3ος ο Γ. Πόπα στα 800μ), ενώ στο αναπτυξιακό – διασυλλογικό πρωτάθλημα παμπαίδων – παγκορασίδων Β’ (τρίαθλα) ο Γ. Σαριδάκης κατέλαβε την 1η θέση.
Πέρυσι, μετέχοντας για πρώτη φορά με πολυμελή αποστολή σε διασυλλογικό παμπαίδων-παγκορασίδων Α’ πανηγύρισε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο (με τον Πόπα στα 600μ) σε ανάλογη διοργάνωση, ενώ πήρε ακόμη δύο χάλκινα (3ος ο Σαριδάκης στα 80μ. και 3ος ο Ιακ. Μαργαριτάκης στα 100μ. εμπόδια), έχοντας τη μεγαλύτερη μέχρι τότε βαθμολογική συγκομιδή. Ακόμη, στη διοργάνωση παίδων – κορασίδων μπορεί να μην πήρε μετάλλια, όμως χάρη στα καλύτερα πλασαρίσματα, συγκέντρωσε περισσότερους βαθμούς από την προηγούμενη χρονιά.
Χωρίς αμφιβολία φέτος είναι η καλύτερη χρονιά του Α.Ο. Κισάμου σε παγκρήτιο επίπεδο (αφού όπως προαναφέρουμε, οι πανελλήνιες διοργανώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη).
Στο διασυλλογικό πρωτάθλημα παμπαίδων -παγκορασίδων Α’ ξεχώρισαν τα αγόρια, αφού χρυσό μετάλλιο πήρε τόσο ο Σαριδάκης στα 80μ., όσο και η ομάδα σκυταλοδρομίας (ήταν το πρώτο σε ομαδικό αγώνισμα), με τους Τσιχλάκη, Παπαδογιαννάκη, Λέσι και Σαριδάκη, ενώ συγκέντρωσε 32β. στη γενική βαθμολογία και βρέθηκε στην 7η θέση, πάνω από σωματεία με χρόνια ιστορίας στον κλασικό αθλητισμό.
Στο αντίστοιχο πρωτάθλημα παίδων – κορασίδων κατέκτησε 4 μετάλλια (1ος στα 800 -πρώτο χρυσό του Ομίλου στη συγκεκριμένη κατηγορία- και 2ος στα 400μ ο Πόπα, 2η θέση στη σκυταλοδρομία 4×100μ -με τους Νταγκουνάκη, Τσιχλάκη, Μυλωνάκη, Σαριδάκη και 2η η Νικολακάκη στα 1.500μ.), ενώ έκανε και ρεκόρ συγκομιδής βαθμών (26)
Τέλος, στα πολύαθλα ήταν 2ος στην ομαδική βαθμολογία των παγκορασίδων Β’ (όπου η Ξανθουδάκη πήρε χάλκινο μετάλλιο), ενώ αξιόλογη παρουσία είχε και στην κατηγορία μίνι παμπαίδων – παγκορασίδων.