Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), το Ίδρυμα PRO ORIENTE (Βιέννη/Αυστρία) και το Οικουμενικό Ινστιτούτο Johann Adam Möhler (Paderborn/Γερμανία), συνδιοργανώνουν Συνέδριο με θέμα: «Σταυροδρόμια Θεολογικών Διαλόγων», στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ, από την Τρίτη 24 έως και την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018.
Η Θεματολογία του Συνεδρίου σχετίζεται με τη μετάδοση των νέων προοπτικών στη συνάντηση της Ορθοδόξου και της Καθολικής Εκκλησίας. Στο Συνέδριο συμμετέχουν από την Κοινή Διεθνή Επιτροπή για τον Θεολογικό Διάλογο ανάμεσα στη Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξο Εκκλησία, ο Καρδινάλιος Kurt Koch, o Επίσκοπος Andrea Palmieri και o Αρχιεπίσκοπος Job Getcha. Από την Κοινή Καθολική-Ορθόδοξη Επιτροπή στη Γαλλία συμμετέχουν ο Επίσκοπος Didier Berthet και ο Δρ π. Alexandre Siniakov, από τη Μικτή Επιτροπή της Γερμανικής Συνδιάσκεψης Επισκόπων και της Ορθόδοξης Επισκοπικής Διάσκεψης στη Γερμανία, οι Δρ Κωνσταντίνος Βλιαγκόφτης και Δρ Johannes Oeldemann, από τη Βορειοαμερικανική Ορθόδοξη-Καθολική Θεολογική Διαβούλευση, ο Επίσκοπος Paul Mc Partlan και ο Καθηγητής Δρ Paul Meyendorff, από την Επιτροπή Νέων Ορθοδόξων και Καθολικών Θεολόγων του Ιδρύματος PRO ORIENTE, οι Καθηγητές Δρ Στέφανος Αθανασίου και Δρ Michaela Hastetter, όπως και από την Κοινή Ορθόδοξο-Καθολική Ομάδα Εργασίας Αγίου Ειρηναίου, ο Καθηγητής Δρ Assaad Elias Kattan και ο Δρ Johannes Oeldemann.
Ομιλητές του Συνεδρίου είναι η Καθηγήτρια Δρ Barbara Hallensleben (Διάλογος και συνάντηση – Αντανακλώντας νέες προοπτικές προσέγγισης των Ορθοδόξων και Καθολικών), ο Καθηγητής Ioan Moga (Μελλοντικές Προοπτικές Ορθοδόξου-Καθολικού Διαλόγου με βάση τα τρέχοντα έγγραφα της Μεγάλης και Ιεράς Συνόδου της Κρήτης), ο π. Michel Van Parys OSB (Η σημασία του πνευματικού οικουμενισμού στον δρόμο προς την πλήρη κοινωνία) και ο π. Andrey Shishkov (Η σημασία των εθνικών ζητημάτων στους Οικουμενικούς διαλόγους από την ορθόδοξη άποψη). Ειδικοί σύμβουλοι του Συνεδρίου είναι η Καθηγήτρια Δρ Theresia Hainthaler, ο π. Johannes Hauck OSB, ο Καθηγητής Δρ Rade Kisić, ο Καθηγητής Δρ Rudolf Prokschi και ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς.
Την πρώτη ημέρα των εργασιών του σπουδαίου αυτού γεγονός για τα θεολογικά δρώμενα, η κ. Αικατερίνη Καρκαλά –η οποία είχε και τον συντονισμό της Εναρκτήριας Συνεδρίας– καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο Ίδρυμα της καταλλαγής και του διαλόγου και μέσα από την προβολή αρχειακού υλικού, παρουσίασε συνοπτικά την ιστορική πορεία και το πολυδιάστατο έργο της ΟΑΚ, η οποία συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα ζωής.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος χαιρέτισε αναστάσιμα τους παρευρισκόμενους και έκανε μία θεολογική προσέγγιση της Πρώτης Επιστολής του αγίου Κλήμεντος Ρώμης (Clemens Romanus) προς τους Κορινθίους. Όπως σημείωσε ο ίδιος η χαρακτηριστική αυτή επιστολή του Κλήμεντος είναι διαχρονικού περιεχομένου, καθώς οδηγείται σε θλιβερές διαπιστώσεις ως προς τη φιλονικία των Χριστιανών της εποχής του. «Υπάρχουν πολλά πειστήρια», υπογράμμισε ο κ. Ζορμπάς, «στην εκκλησιαστική ιστορία μας, που επιβεβαιώνουν πόσο φιλόνικοι υπήρξαν πράγματι οι Χριστιανοί κατά τους περασμένους αιώνες και με πόσο ζήλο φρόντισαν να οξύνουν τις αντιθέσεις και να διευρύνουν τα χάσματα». Και κατέληξε: «Είναι, νομίζουμε, καιρός πράγματι –έσχατος καιρός– να αφουγκραστούμε με προσοχή, με ταπείνωση και υπακοή, τις νουθεσίες του γέροντος Επισκόπου της Ρώμης».
Ακολούθησαν οι Χαιρετισμοί από εκπροσώπους του PRO ORIENTE και του Johann Adam Moehler Ινστιτούτου για τον Οικουμενισμό, οι οποίοι έκαναν εισαγωγή στο στόχο και στη δομή της διάσκεψης. Πιο συγκεκριμένα, o Δρ Johannes Oeldemann, o Καθηγητής Δρ Rudolf Prokschi και ο Καρδινάλιος Kurt Koch από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς και ο Archbishop Job Getcha από την Ορθόδοξη Εκκλησία και το Ορθόδοξο Κέντρο του Σαμπεζύ της Γενεύης, χαιρέτισαν τη Συνάντηση, υπογράμμισαν τη σημαντική διάσταση αυτής, ευχαρίστησαν την ΟΑΚ για τη φιλοξενία της και ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των συμμετεχόντων.
Κατά την Πρώτη Συνεδρία με θέμα: «Παρουσίαση των διάφορων μεθόδων και προτεραιότητας εργασίας», μίλησαν εκπρόσωποι της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Ορθόδοξης Καθολικής Θεολογικής Διαβούλευσης της Βόρειας Αμερικής, της Μικτής Επιτροπής της Γερμανικής Συνδιάσκεψης Επισκόπων και της Ορθόδοξης Επισκοπικής Διάσκεψης στη Γερμανία.
Ο Καρδινάλιος Koch υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησης αυτής, για την καλύτερη αλληλογνωριμία και συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων των διαφορετικών Επιτροπών διαλόγου και τη χαρακτήρισε ως μία καλή και εποικοδομητική ανταλλαγή γύρω από τα θέματα του Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιο-Καθολικών. Παράλληλα, ο Πανιερ. Αρχιεπίσκοπος Τηλμισσού Ιώβ αναφέρθηκε στα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη, ότι «ο διάλογός μας είναι μη-αναστρέψιμος». Ο κ. Ιώβ αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός, ότι η συνάντηση πραγματοποιείται σε ένα ιστορικό χώρο, όχι μόνο γιατί η ΟΑΚ κλείνει φέτος τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, αλλά και λόγω του γεγονότος, ότι εδώ, έλαβε χώρα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Κατά την απογευματινή δεύτερη συνεδρία με θέμα: «Παρουσίαση των διάφορων μεθόδων και προτεραιότητας εργασίας», μίλησαν εκπρόσωποι της Κοινής Καθολικής-Ορθόδοξης Επιτροπής στη Γαλλία, της Κοινής Ορθόδοξης-Καθολικής Ομάδας Εργασίας Αγίου Ειρηναίου, καθώς και του PRO ORIENTE, της Επιτροπής Νέων Ορθοδόξων και Καθολικών Θεολόγων, ενώ κατά την Τρίτη Συνεδρία ακολούθησε γενική συζήτηση σχετικά με τα θέματα, τις προτεραιότητες και τις μεθόδους εργασίας των διαφόρων Επιτροπών. Υπογραμμίστηκε ακόμη η αναγκαιότητα συμμετοχής νέων θεολόγων στους εν λόγω διαλόγους, έτσι ώστε να μπορέσει η όλη προσπάθεια να έχει συνέχεια, καθώς και η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός δικτύου των διαλόγων, έτσι ώστε τα επίσημα αποτελέσματα να γνωστοποιούνται προς κάθε κατεύθυνση.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και να επισκεφθούν Ιερές Μονές και αξιοθέατα της περιοχής.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.