Παλαιότερα κάθε φορά, που ένα κομματικό στέλεχος απεμακρύνετο απ’ το “μαντρί”, επροκαλείτο αναταραχή, την οποία έρχονταν, να υποβαθμίσουν με φραστικές ατάκες, όπως επί Ανδρέα, ότι ο τάδε «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος», ή «κατέβηκε από το τραίνο». Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει τις… απομιμήσεις, τον “μαϊμουδισμό”, στην περίπτωση απομάκρυνσης του πρώην βουλευτή Ζακύνθου και υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή, είπε ότι «απεμπολεί το δικαίωμα να είναι μέλος του κόμματος».
Ο κ. Κοντονής ως υπ. Δικαιοσύνης είχε διαφωνήσει με τις διατάξεις νόμου περί την τροποποίηση του Π.Κ., οι οποίες ήσαν απαράδεκτες, επειδή βάσει αυτών θα μετεχειρίζοντο ευνοϊκότερα οι Χρυσαυγίτες. Ενεκα τούτου παραιτήθηκε από τη θέση του τον Αύγουστο 2018 και ανέλαβε υπ. Δικαιοσύνης ο κ. Καλογήρου, που τελικά έστειλε στη Βουλή και ψηφίστηκε ο νόμος στο παρά πέντε πριν τις εκλογές. Το φαιδρό είναι, ότι ο κ. Κοντονής παρά τις αρνήσεις του ως υπουργός ψήφισε το νόμο ως απλός βουλευτής. Ισως λόγω “κομματικής πειθαρχίας”.
Οσον αφορά το θέμα που προέκυψε στη δίκη της Χ.Α. με την αφαίρεση ή μη των πολιτικών δικαιωμάτων, ενεφανίσθη ο πρώην υπουργός σε ραδιοφωνική εκπομπή και είπε: «Είχα εκφράσει τη διαφωνία μου δημοσίως, ότι το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς ορισμένες παράμετροι έχουν να κάνουν με τη Χ.Α… Το είχα σκευθεί εγώ, αλλά αν υπήρχε και σχετική αρθρογραφία… Και αλλού δήλωσε ότι εν προκειμένω «το κόμμα της αξ/κής αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της κοινωνίας».
Δηλαδή τώρα στενοχωρήθηκε ο κ. Κοντονής ότι το κόμμα του δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας που κόστισε στην απομάκρυνσή του; Τα βέλη κατευθύνονταν στο κ. Τσίπρα ή μήπως προετοιμάζεται κι αυτός, ν’ ανοίξει κάποιο δικό του “μαγαζάκι”;
Φυσικά η Ν.Δ. έσπευσε να εκμεταλλευθεί τις δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το ερώτημα παραμένει γιατί η Ν.Δ. που είχε καταψηφίσει το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, δεν προέβη στην τροποποίηση αυτής της διάταξης με το δικό της νομοθέτημα. Δεν είχαν εντοπίσει το πρόβλημα και γιατί άφησαν απείραχτη τη διάταξη του εκλέγειν και εκλέγεσθαι; Δόθηκε η απάντηση ότι δεν χρειαζόταν, διότι για να συμβεί η συμμετοχή ισχύει το Σ/μα (άρθρο 51 παρ 3) που απαιτείται «να υπάρχει αμετάκλητη καταληκτική ποινική καταδίκη». Και αυτή είναι τρίτου βαθμού του Α. Πάγου μετά τη δευτεροβάθμια του Εφετείου.
Ο κ. Κοντονής άφησε αιχμές για τη διαγραφή του. «Αποδέχομαι τη διαγραφή μου… είπε, πρόκειται για την πρώτη που γίνεται απ’ το γραφείο Τύπου…, δεν μου το έχει ανακοινώσει κανείς… είναι εκφράσεις πασοκικής έμπνευσης…».
Η απορία παραμένει γιατί αυτή η εσωκομματική αντιδικία αυτή την ώρα και γιατί η Ν.Δ. δεν άγγιξε αυτές τις διατάξεις του π.Κ. αφήνοντάς τες αίολες.