Η απόφαση του ΣτΕ, που αναμένεται να καθαρογραφεί και να δημοσιευθεί σ’ ένα τρίμηνο περίπου, όπως εκτιμάται από έγκριτες εφημερίδες και διάφορες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, ανατρέπει την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Το βασικό αιτιολογικό είναι ότι στηρίζεται στην αρχή της “αναλογικότητος”. «Οι κάθε είδους περιορισμοί… πρέπει να προβλέπονται είτε απ’ ευθείας από το Σύνταγμα είτε από τον νόμο… και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητος» (άρθρο 25 Σ/τος).
Εκρινε το ΣτΕ, σχεδόν ομοφώνως, ότι η Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας εφαρμόσθηκε ο νόμος 4093/12 και έγιναν περικοπές στους ένστολους από 1/8/12, είναι αντισυνταγματική, διότι παραβιάζεται η ισχύς της ισότητος. Εκτός τούτου είναι και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ιδιαίτερα στο δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η κυβερνητική απόφαση ήταν άδικη, προσέκρουσε ακόμη και στο Κοινοτικό Δίκαιο. Παραβιάστηκε “η αρχή της αναλογικότητας” καθ’ όσον περιεκόπησαν χρήματα πιο πολλά απ’ όσα επετρέπετο σε κατηγορία εργαζομένων που φέρουν όπλο με απαράδεκτες δικαιολογίες. Το κράτος μπορούσε να πετύχει τον σκοπό του με άλλες θυσίες και να μην καταφύγει σε ακραία μέτρα.
Η απόφαση, εφ’ όσον δεν προκύψει κάποιο “συγκλονιστικό απρόοπτο” με αντίθετο περιεχόμενο, που μπορεί να προκληθεί απ’ τα ψιλά γράμματα της δικονομίας, που εμπλέκουν το Ελεγκτικό Συνέδριο, τον Α. Πάγο και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, είναι τελεσίδικη. Επεκτείνεται και στους εν αποστρατεία, μπορεί δε και στους πολιτικούς συνταξιούχους με αναδρομική ισχύ από 4/8/12, διότι από τότε έγιναν περικοπές και μειώσεις. Δημιουργεί και δεδικασμένο, έτσι ώστε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων να προσφύγουν και αυτές και να δικαιωθούν. Υπάρχει δε το προηγούμενο των δικαστών και του ΛΑΦΚΑ.
Το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε αναβρασμό. Βλέπουν ότι, αν ισχύσει η απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει να φέρουν τους μισθούς των ενστόλων, εκεί που ήσαν πριν την 1/8/12, να επιστρέψουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα και το χειρότερο ότι θα πάψουν να εισπράττουν. Η εξοικονόμηση του Δημοσίου ήταν 115 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αν υπολογισθούν και οι συνταξιούχοι, τα ποσά που θα λείψουν, θα δημιουργήσουν μια “τρύπα” γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού.
Πώς θ’ αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το αναπάντεχο οικονομικό χρέος προς τους ενστόλους είναι μεγάλο ερώτημα, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι επίκεινται ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι μόνον. Μπορεί σκοπίμως να καθυστερήσει η καθαρογραφή και η δημοσίευση για μετά τον Μάιο. Στην εποχή μας όλα είναι δυνατά. Ακόμη και αν υποχρεωθεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει την Απόφαση του ΣτΕ να εξοικονομήσει τα ποσά, όπως με το ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ με άλλες εισπρακτικές μεθόδους. Να καταργήσει τις μειώσεις, να φέρει τα μισθολόγια εκεί που ήσαν και επειδή δεν θα ’χουν ρευστό να επιστρέψουν εφ’ άπαξ τα αναδρομικά, να δώσουν κρατικά ομόλογα. Ζητούμενο είναι, αν και αυτά γίνουν αποδεκτά με τον φόβο του “κουρέματος”.
Πάντως πρόθεση απ’ την αντιπολίτευση υπάρχει να ζητήσει όποια απόφαση ληφθεί να ισχύσει για όλους τους κλάδους του ειδικού μισθολογίου. Διαδίδονται δε και φήμες ότι, αν δεν γίνει τίποτα μέχρι τον Μάιο, θα μεθοδεύσουν την υλοποίηση της απόφασης ως φωτοβολίδα για τις εθνικές εκλογές.