Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Στέφανος Κασσελάκης στα “Χ.ν.”: «Χρειάζεται δικαιοσύνη στην καθημερινότητά μας»

Με καταγωγή από τον Σκινέ Χανίων και λαμπρή καριέρα στην Αμερική, ο Στέφανος Κασσελάκης, κατεβαίνει υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά από παρότρυνση του Παύλου Πολάκη. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε στα Χανιά και πραγματοποίησε επισκέψεις στα Σφακιά και σε άλλες περιοχές.

Στις ΗΠΑ, ο ίδιος δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας και το 2008 εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή και σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπαιντεν.
Μιλώντας στο podcast, Terra Politica, των “Χανιώτικων νέων” ο κ. Κασσελάκης, αναφέρεται στην προσωπικότητα του Τζο Μπάιντεν, στη δική του υποψηφιότητας αλλά και στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλά εν όψει των εθνικών εκλογών

«Χρειάζεται Δικαιοσύνη στην καθημερινότητά μας» λέει ενώ εκτιμά ότι «φιλοσοφικά ο ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει περισσότερο με τον Μπάιντεν» σε σχέση με τη ΝΔ:
Για το πως προέκυψε να κατέβει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Επικρατείας, λέει μεταξύ άλλων:
«Μου έγινε προσέγγιση από τον Παύλο Πολάκη και την ομάδα του στον τομέα Διαφάνειας που με γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια και έχει σταθεί και στηρίξει την οικογένειά μου εναντίον του παραδικαστικού κυκλώματος πριν 15 χρόνια. Εχει δει πώς έχουμε σταθεί στα πόδια μας, πώς πήγα Αμερική και η ομάδα αυτή και ο Παύλος με πήγαν στο κόμμα. Είπαν στον πρόεδρο και την ομάδα του να με γνωρίσουν και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία, επειδή πάντα είχα προοδευτική πορεία και στην Αμερική με τον τότε γερουσιαστή Τζον Μπάιντεν. Εχω την ίδια νοοτροπία με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».
Για το πώς είχε προκύψει αυτή η στήριξη από την ομάδα Πολάκη, εξηγεί: «Η οικογένειά μου ήταν θύμα του τότε παραδικαστικού κυκλώματος που ήταν η Ελλάδα του 2002. Μέλη της ομάδας του Παύλου από τον τομέα διαφάνειας στάθηκαν δίπλα στους γονείς μου σε ένα μακρύ δικαστικό αγώνα για δικαίωση που τελικά κράτησε 16 χρόνια. Εγώ εν τω μεταξύ έφυγα Αμερική, με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου του προέδρου του ιδρύματος Νιάρχος, πήγα στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και σπούδασα Χρηματοοικονομικά και Διεθνείς Επιστήμες. Στάθηκα στα πόδια μου στην Αμερική. Το να έρχομαι αυτή τη στιγμή στα Χανιά που είναι οι ρίζες μας, εδώ μεγάλωσε ο πατέρας μου, 18 χρονών στον Σκινέ, αισθάνομαι συγκινημένος και ειλικρινά θέλω, όπως ο Παύλος τα λέει στρέτα και μπορούμε να κάνουμε μια διαφορά στη ζωή του κόσμου, στη δικαιοσύνη, στους ανθρώπους, θέλω και εγώ να συνεισφέρω με τον δικό μου τρόπο, με το δικό μου στυλ».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Για το ποιες κατά τη γνώμη του πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε:
«Επειδή προέρχομαι και από τον τραπεζικό τομέα, μετά το Πανεπιστήμιο δούλεψα πέντε χρόνια στη Goldman Sachs, μετά ασχολήθηκα με τον τομέα της ναυτιλίας, έχω σκεφτεί αυτό το ζήτημα: ποιος είναι ο ρόλος της οικονομίας και της πολιτικής σήμερα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα φιλοσοφικά και πρακτικά στο να είμαστε σε ένα σύστημα όπου υπάρχει ελεύθερη αγορά αλλά πραγματικά ελεύθερη αγορά, για οποιονδήποτε μικρομεσαίο επιχειρηματία, να μπορεί να ανταγωνιστεί με ισότιμους όρους. Υπάρχει μεγάλη σπατάλη αυτή τη στιγμή στη χώρα και, δυστυχώς, πάλι ο φορολογούμενος, όταν προκύψει ύφεση στο άμεσο μέλλον, θα βγάλει το φίδι από την τρύπα. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεύτερον, το κράτος πρέπει να έχει ρυθμιστικό ρόλο, ειδικά στα αγαθά. Ο ηλεκτρισμός είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Αμερική άφησε την αντίστοιχη ΔΕΗ στο Τέξας φουλ ιδιωτική, δεν έκαναν τις δαπάνες που πρότειναν για ένα δύσκολο χειμώνα, προέκυψε ο δύσκολος χειμώνας και σκοτώθηκε κόσμος. Εχει ρόλο το κράτος στο να ρυθμίζει τις αγορές και ειδικά στα δημόσια αγαθά όπως είναι η υγεία, το νερό, ο ηλεκτρισμός.
Τρίτον, πιστεύω ότι είναι ανάγκη να υποστηρίξουμε τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας».
Για το πως μπορεί να επιστρέψει ένας νέος στην Ελλάδα σημειώνει:
«Το καλύτερο κίνητρο για να επιστρέψει ένας νέος στην Ελλάδα είναι να αισθανθεί ότι ζει σε μια απελευθερωμένη χώρα από παθογένειες και νοοτροπίες του παρελθόντος. Όλοι της γενιάς μου γνωρίζουμε, 35 χρονών είμαι, πώς έφτασε η χώρα στο 2009. Θέλουμε να δούμε η χώρα όντως να αλλάζει. Και αυτό που έχω δει εγώ τα τελευταία 4 χρόνια είναι ότι οι νοοτροπίες του παρελθόντος έχουν αρχίσει και επιστρέφουν στην Ελλάδα».

 

Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Σε ερώτηση για τη συνεργασία του με τον Μπάιντεν σημειώνει:
«Τον Μπαιντεν τον πάω. Δούλεψα για αυτόν. Την ημέρα που έγινε η εξέγερση στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021, ήταν νομίζω δύο εβδομάδες πριν αναλάβει ο Μπάιντεν την Προεδρία, ήταν η δεύτερη επίθεση στο Καπιτώλιο από το 1812 που ήταν η πρώτη. Δεν είναι λίγο ντροπή να έχουν περάσει δύο αιώνες και ξαφνικά να έχουμε εξέγερση στο Καπιτώλιο την εποχή του Ινσταγκραμ και του Facebook; Και ήρθε ο Μπάιντεν ο οποίος κέρδισε νομιμότατα την εκλογή του και με πολύ μεγάλη διαφορά από τον Τραμπ και κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα στην Αμερική. Δεν σημαίνει ότι τον αγαπάνε όλοι. Αλλά, κατάφερε, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να βγει η χώρα από τη μάστιγα του covid, να περάσει νομοσχέδια ειδικά για τις υποδομές μαζί με Ρεμπουπλικάνους, να περάσει νομοσχέδια εναντίον της Κίνας στο κομμάτι ευαίσθητων τεχνολογιών και να καλλιεργήσει τις συμμαχίες με τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαικής Ενωσης οι οποίες είχαν γίνει θρύψαλα από τον Τραμπ. Δεν είναι μικρά κατορθώματα αυτά. Και υπάρχει μια προστασία στα ευάλωτα στρώματα τα οποία χτυπήθηκαν από τον covid».
Για το αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει καλή συνεργασία με τον Μπάιντεν, ο κ. Κασσελάκης λέει ότι «φιλοσοφικά πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει πιο πολύ με τον Μπάιντεν απ΄ότι η ΝΔ. Αρα, πιστεύω ότι η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ καλύτερη από ότι είναι αυτή τη στιγμή. Αλλά, από την άλλη, χωρίς να είμαι ειδικός στην εξωτερική πολιτική, όταν ακούω τα νησιά μας να χάνουν στρατεύματα ή να χάνουν εξοπλισμό, ανησυχώ βεβαίως. Κοινή λογική δεν είναι αυτό; Δηλαδή, βασιζόμαστε με τα χρήματα που δεν έχουμε, στην καλή βούληση ενός καλού συμμάχου για να αναπληρώσουμε αυτόν τον εξοπλισμό; Κι αν δεν γίνει για οποιονδήποτε λόγο, τι κάνουμε τότε; Οπως στις επιχειρήσεις δεν μπορείς να θεωρείς τίποτα δεδομένο».
Στο ερώτημα γιατί ο ψηφoφόρος να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά:
«Χρειάζεται Δικαιοσύνη στην καθημερινότητά μας, ό,τι και αν πιάσεις. Είσαι μικρομεσαίος επιχειρηματίας στα Χανιά και θες να πάρεις ένα project; Δεν μπορεί οι διαγωνισμοί να είναι στημένοι εναντίον σου. Και εγώ το ξέρω επειδή με προσκαλούν στα σαλόνια λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας στα αστικά κέντρα, ακούω πόσο αθέμιτος ανταγωνισμός υπάρχει και με εκνευρίζει γιατί εμένα κανείς δεν μου χάρισε τίποτα σε αυτό που έκανα στην Αμερική. Για αυτό έφυγα από την Ελλάδα. Και εδώ υπάρχει τόσο ταλέντο επιχειρηματικό που έχει να προσφέρει τόσα πράγματα και απλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε ένα ισότιμο πεδίο. Αρα, υπάρχει το θέμα της δικαιοσύνης…
Μπορεί να μην επηρεάζουν το πορτοφόλι μας και την καθημερινότητά μας οι υποκλοπές αλλά δεν είναι δυνατόν στην Αμερική από την πρώτη ένδειξη των υποκλοπών να πήρε δύο χρόνια μέχρι να αναγκαστεί να παραιτηθεί ο πρόεδρος Νίξον πριν πενήντα χρόνια που δεν υπήρχαν και τεχνολογίες για να το ανακαλύψει κανείς τόσο γρήγορα και εδώ να μην κάνουμε τίποτα. Κάποια στιγμή πρέπει να θυμηθούμε τι χώρα θέλουμε στο μέλλον. Και το κράτος – δικαίου, αυτά για τα οποία παλεύει ο Παύλος Πολάκης, είναι το άλφα και το ωμέγα. Δεν είμαστε έτοιμοι να γίνουμε Αμερική και ούτε πρέπει να γίνουμε Αμερική. Αλλά, ας αρχίσουμε τουλάχιστον από αυτό το οποίο είναι ο καθημερινός μας πολιτισμός, να υπάρχει ένα δίκαιο πεδίο συναγωνισμού και δημιουργίας στη χώρα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα