Δύο θετικές εξελίξεις από το Νοσοκομείο Χανίων έρχονται να αναδείξουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τα Χανιά, το οποίο -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- παραμένει εκτός “ατζέντας” στην τοπική προεκλογική συζήτηση.
Οι νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας παραμένουν δώρον άδωρον για τους πολίτες, όσο δεν στελεχώνεται το νοσοκομείο με γιατρούς, νοσηλευτές κι άλλο προσωπικό. Όσο σύγχρονα μηχανήματα κι αν αποκτηθούν, όσο κι αν αναβαθμιστούν οι κτηριακές υποδομές, όση προσπάθεια κι αν καταβάλει η Διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, η ανεπάρκεια προσωπικού θα είναι πάντα εκεί για να “φρενάρει” την όποια πρόοδο.
Ιδιαίτερα βέβαια στο θέμα των γιατρών, βλέπουμε προκηρύξεις που μένουν άγονες. Κι αλήθεια, ποιος γιατρός θα ήθελε να έρθει να εργαστεί στα Χανιά με ένα μισθό που δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, την ώρα που θα πρέπει να δίνει περισσότερο από το μισό μισθό του για να στεγάσει την οικογένειά του;
Το ίδιο πρόβλημα άλλωστε συναντάμε και στην εκπαίδευση. Ποιoς δάσκαλος και ποιος καθηγητής θα έρθει από την άλλη Ελλάδα να μείνει σε μια πανάκριβη πόλη όπως τα Χανιά; Όσο για τους φοιτητές, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, με την πόλη μας να αποτελεί προορισμό για… σπουδές πολυτελείας.
Αντέχουμε λοιπόν να έχουμε μια πόλη χωρίς γιατρούς, χωρίς δασκάλους, χωρίς φοιτητές; Αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα αυτό “μπαίνει” σε κάθε σπίτι;
Υπάρχει κάποιος που θα θέσει την ανάγκη για τοπικές στεγαστικές πολιτικές από τους Δήμους του νομού, ή απλά θα μείνουμε στην φωνή διαμαρτυρίας για αυξήσεις σε μισθούς;
Και πόσο να αυξηθούν αυτοί οι μισθοί για να μπορεί κάποιος να μετακομίσει για να δουλέψει στα Χανιά;
Είδαμε για παράδειγμα τον Δήμο Αποκορώνου να δίνει κίνητρα στέγασης και διατροφής επιτυγχάνοντας τη επάνδρωση του ΕΚΑΒ της περιοχής.
Ιδέες λοιπόν και ρεαλιστικές προτάσεις, υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχουν και δημοτικές Αρχές που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και διατίθενται να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου.
Ο Δήμος Χανίων που δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε επικοινωνιακές δράσεις, έχει σκεφτεί τι θα μπορούσε να έχει προσφέρει στο ζήτημα της στέγης με μερικά από αυτά τα χρήματα;
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Κύριε Περράκη,ο δήμος πρέπει να κατασκευάσει δημοτικές κατοικίες για γιατρούς, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνες οικογένειες, ανέργους κλπ!
Επίσης να γίνουν κατοικίες και στην ενδοχώρα ως κίνητρο για να μην αδειάζουν τα χωριά μας!
Χαχαχα πολυ ωραιο ακούγεται……εγω λεω να γίνουμε Κίνα…….περιφραγμενα γκετο τουριστικα με ξενοδοχεία airbnb κατοικιες εστιατορια fish spa παγωτατζιδικα κοκτειλαδικα κτλ κτλ κ πολυκατοικιες blocks στυλ σοβιετιλας για το φτηνο εργατικο δυναμικο…….χαχαχα εικονες απο το μελλον…….
Πολύ σωστός ο τιτλος στεγαστική κριση….αφού όλος ο Νόμος έχει μετατραπεί σε ένα ξενοδοχείο κ airbnb…..γιανα υπάρξει λύση πρέπει πρώτα κ κυρία να οριοθετηθουν ζωνες για ξενοδοχεία κ για airbnb κατοικιες πχ δεν μπορεί να υπάρχουν airbnb στα Παχιανα στο Κουμπε…..κ στο Παλιο Λιμανι στη Χαλεπα με σεβασμό στους μονιμους κατοικους κ στο ιστορικό κ αρχιτεκτονικο προφίλ των εν λόγω περιοχών……σε όα αυτα πρέπει να ενδιαφερθούν τόσο οι τοπικοί βούλευτες όσο κ οι Περιφερειακες Δημοτικες Αρχες.
Σε λίγο αν δεν έχει αρχίσει , θα κλείνουν τα μαγαζιά 8-9 μήνες τον χρόνο , και θα ανοίγουν 3-4 μηνες τουρισμό.
Και δεν θα υπάρχει ούτε καφενείο , στα χωριά στην περιφέρεια είναι σίγουρο, αλλά και στην πόλη των Χανίων ελάχιστα .
Ότι έγινε επίσημα στα Επτάνησα. Που ερημώσανε όλα τα χωριά , και οι καλοκαιρινές λουτροπόλεις .
Ούτε καφενείο τους 8-9 μήνες δεν μπορείς να βρείς. Εστιατόριο με τίποτα .
Και 3-4 μήνες το καλοκαίρι ότι χύμα κυκλοφορεί ώς άποψη κεφέ και φαγάδικου το βλέπεις.