Σε στεγαστικό αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αλλά και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΙ στα Χανιά καθώς τα σπίτια που υπάρχουν είτε αξιοποιούνται τουριστικά με βραχυχρόνιες μισθώσεις είτε ενοικιάζονται σε τιμές “φωτιά”.
Την ίδια στιγμή, η δυναμικότητα στα διαθέσιμα δωμάτια στην φοιτητική εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης παραμένει στα 78 κρεβάτια, ενώ από το παράρτημα του ΤΕΙ προσφέρονται για φοιτητές μόλις 16 κρεβάτια σε ξενοδοχείο.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη στέγης έχει αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις. Όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛΜΕ Χανίων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήδη έχουν αρχίσει να υποβάλλονται οι πρώτες παραιτήσεις από αναπληρωτές που αδυνατούν να βρουν στέγη στα Χανιά ή καλούνται να πληρώσουν ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια. «Δεν γίνεται να δίνει κάποιος 450 ευρώ ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα την ώρα που ο μισθός του κυμαίνεται στα 700 ευρώ», τόνισαν στο πλαίσιο κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Δημαρχείο Χανίων από εκπαιδευτικούς και φοιτητές με αίτημα ο Δήμος να πάρει θέση για το πρόβλημα και να πιέσει την κυβέρνηση.
Πάντως, δεν είναι μόνο εκπαιδευτικοί που εγκαταλείπουν τα Χανιά λόγω του στεγαστικού προβλήματος. Είναι και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΙ που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
Ειδικότερα για το Πολυτεχνείο επισημάνθηκε από τους φοιτητές πως τα νέα δωμάτια των εστιών δεν έχουν παραδοθεί ακόμα και ούτε είναι γνωστό πότε αυτό θα γίνει. Συνέπεια αυτού είναι το Ίδρυμα να παραμένει με 78 μόλις θέσεις στις παλιές εστίες που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση. Ταυτόχρονα οι φοιτητές κατήγγειλαν πως το επίδομα ενοικίου που δίνεται σε ορισμένους φοιτητές καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ τα παιδιά που το λαμβάνουν αποκλείονται από το άλλο επίδομα ύψους 1000 ευρώ που δίνεται με κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια.
Δραματική η κατάσταση και στο ΤΕΙ
Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στο ΤΕΙ όπου μόλις 16 φοιτητές στεγάζονται σε ξενοδοχείο της πόλης έπειτα από συμφωνία που υπογράφεται με το Ίδρυμα. Ωστόσο, κάθε χρόνο διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στη σύναψη της συμφωνίας με συνέπεια τους πρώτους μήνες του ακαδημαϊκού έτους οι 16 σπουδαστές να είναι αναγκασμένοι είτε να επιστρέφουν σπίτι τους είτε να φιλοξενούνται σε φίλους τους.
«Δεν γίνεται να μπορούμε να στεγάζουμε εκατομμύρια τουρίστες κάθε καλοκαίρι στα Χανιά αλλά να μην μπορούμε να στεγάζουμε μερικές εκατοντάδες ανθρώπους που έρχονται εδώ είτε για να μορφώσουν τα παιδιά, είτε για να γιατρέψουν τους αρρώστους, είτε για να σπουδάσουν!», επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, οι φοιτητές κατά τη συνάντηση που έγινε στον Δήμο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας και οι αντιδήμαρχοι Αντώνης Βαρδάκης και Ελπίδα Τσιτσιρίδη. Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν από τον Δήμο να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα, ζητήθηκε να εξεταστεί αν υπάρχουν -και να διεκδικηθούν- διαθέσιμα κτήρια για να διαμορφωθούν ως εστίες και συγχρόνως ο Δήμος να ενισχύσει οικονομικά τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν οι τελευταίοι να μείνουν στην πόλη.
Από μέρους της Δημοτικής Αρχής ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα επιδότησης φοιτητών και εκπαιδευτικών, ούτε ο Δήμος διαθέτει κατάλληλα κτήρια. Υπήρξε, πάντως, δέσμευση να γίνει μια συνάντηση με ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδόχους που δραστηριοποιούνται μέσα στην πόλη αλλά και να υπάρξουν επαφές με την Αντιπεριφέρεια, την Πρυτανεία κ.ά. προκειμένου να αναζητηθούν συγκεκριμένες λύσεις.