Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

“Στεγνώνει” ο κάμπος της Κουντούρας

“Στεγνώνει” ο κάμπος της Κουντούρας. Η στάθμη της λιμνοδεξαμενής έχει “χτυπήσει κόκκινο”, εδώ και περίπου 1,5 μήνα έχει διακοπεί από τον τοπικό Τ.Ο.Ε.Β. οποιαδήποτε παροχή νερού στους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε περιοχές εκτός αναδασμού, ενώ σε εκείνους εντός αναδασμού δίνεται νερό μέρα παρά μέρα και για μόλις 1 ώρα το 24ωρο. Mπροστά στο αδιέξοδο και με τον κίνδυνο να καθυστερήσει η έναρξη της επερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου -με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για την περιοχή και τον Νομό- η Αντιπεριφέρεια Χανίων δεσμεύτηκε να “τρέξει” τις διαδικασίες για τη δημιουργία μιας ακόμα γεώτρησης ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να εξασφαλιστεί το αναγκαίο νερό για όλα τα θερμοκήπια εντός και εκτός αναδασμού.

ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ

Το πρόβλημα της λειψυδρίας τέθηκε την περασμένη Κυριακή οπότε πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του Τ.Ο.Ε.Β. Κουντούρας με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, του δημάρχου Καντάνου – Σελίνου Αντώνη Περράκη, παραγωγών κ.ά.

BOYLGARAKHS APOSTOLOS 3«Για να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση αποφασίσαμε με κατεπείγουσες διαδικασίες να ανοίξουμε μια νέα γεώτρηση στον Πελεκανιώτη ποταμό σε μια απόσταση περίπου 3-4 χλμ. πάνω από τον κεντρικό άξονα», σημείωσε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και πρόσθεσε: «Στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και ο κ. Βοζινάκης εγγυώνται ότι υπάρχει νερό και ελπίζουμε να βγάλουμε 100 – 120 κυβικά νερού επιπλέον την ώρα για να τροφοδοτήσουμε τη λιμνοδεξαμενή της Κουντούρας κι έτσι να μπορέσουν και οι εντός και οι εκτός αναδασμού παραγωγοί να φυτέψουν τον Αύγουστο και να είναι έτοιμοι την ερχόμενη περίοδο».

 

ΝΕΡΟ ΜΕ… ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί της Κουντούρας βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις με περίπου 30 από αυτούς, που δραστηριοποιούνται εκτός αναδασμού, να μην παίρνουν καθόλου νερό, ενώ όσοι έχουν θερμοκήπια εντός αναδασμού να αρδεύουν με το… σταγονόμετρο.

MANOYSAKHS AGGELHSΣύμφωνα με τον πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. Κουντούρας Αγγελή Μανουσάκη, η ανάγκη που οδήγησε στη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων στην παροχή νερού είναι η πρωτοφανής λειψυδρία που σημάδεψε τη φετινή χρονιά: «Σκεφτείτε ότι στην καρδιά του χειμώνα τον Φεβρουάριο αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιούμε γεωτρήσεις για να μπορούμε να αρδεύουμε τα θερμοκήπια μέσα και έξω από τον αναδασμό. Ελπίζαμε ότι τον Μάρτιο θα υπήρχαν κάποιες βροχές, αλλά αυτό δεν έγινε. Η λιμνοδεξαμενή κατέβηκε κάτω από τη μέση με ορατό κίνδυνο να στερέψει τελείως. Οπότε προχωρήσαμε σε διακοπή της παροχής εκτός αναδασμού και σε περιορισμό της παροχής μέσα στον αναδασμό, δηλαδή αρχίσαμε να δίνουμε νερό μέρα παρά μέρα και από τις 8-10 ώρες που μπορούσαν να αρδεύουν το περιορίσαμε, τον Μάιο – Ιούνιο, στις 3-4 ώρες. Τον δε Ιούλιο οι 3 ώρες έγιναν 1 και σκεφτόμαστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο στη μισή ώρα και ίσως κάθε 2 μέρες κι όχι κάθε 1».

Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ακόμα ότι η Περιφέρεια έχει σκύψει πάνω από το πρόβλημα και έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία μιας ακόμα γεώτρησης: «Το σχέδιο είναι με την οικονομία που κάνουμε και με τη νέα γεώτρηση να μπορέσουμε τον Αύγουστο να έχουμε νερό ώστε να ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος. Ενδεχομένως όχι με γρήγορους ρυθμούς, αλλά θα ξεκινήσει. Επίσης, αν συμβούν όλα αυτά -και το λέω με πλήρη ευθύνη- σίγουρα θα εξυπηρετηθούν και τα εκτός αναδασμού».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

BARDOYLAKHS GIANNHSΠάντως, όλο αυτό το διάστημα οι παραγωγοί παρακολουθούν με έντονη ανησυχία την κατάσταση καθώς ορισμένοι από αυτούς αδυνατούν να κάνουν οποιαδήποτε καλλιεργητική ενέργεια, ενώ όλοι προβληματίζονται για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική σεζόν. «Ηδη από τα τέλη του Μάρτη άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα καθώς η λιμνοδεξαμενή είχε χαμηλώσει. Λήφθηκαν μέτρα, έγινε εξοικονόμηση όμως η δεξαμενή είναι ακόμα χαμηλά», εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου Γιάννης Βαρδουλάκης και πρόσθεσε ότι εκείνοι που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά είναι οι παραγωγοί εκτός αναδασμού: «Ωστόσο» -τόνισε- «πλέον ουσιαστικά έχει τελειώσει η μεγάλη ανάγκη για νερό, αφού έχουν μείνει πολύ λίγα στρέμματα για απολυμάνσεις ακόμα. Το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι στην καινούργια καλλιεργητική περίοδο, από τον Αύγουστο και μετά, γιατί αν δεν βρέξει, δεν θα υπάρχει νερό για να ξεκινήσουν οι καλλιέργειες». Την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ομάδας Κηπευτικών Μανώλης Δαράκης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί άμεσα λύση.

Μόνιμη λύση

PERAKHS ANTONHSΤο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές εντός και εκτός αναδασμού αναγνώρισε ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει μια μόνιμη λύση που θα διορθώσει τις αστοχίες που είχαν γίνει κατά το παρελθόν. «Στα αρχικά σχέδια των αρδευτικών έργων που είχαν γίνει ήταν η λειτουργία και μιας δεύτερης λιμνοδεξαμενής. Τελικά όμως έγινε μόνο η μία και αυτή περίπου η μισή», εξήγησε, ενώ τόνισε ότι ο Δήμος έχει εδώ και 1 χρόνο περίπου μια ολοκληρωμένη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού όλου του Δήμου. Στη μελέτη διατυπώνονται, μεταξύ άλλων, προτάσεις για τη δημιουργία 2 ταμιευτήρων νερού: Εναν στην περιοχή της Κουντούρας, χωρητικότητας 1,4 εκατ. κυβικά νερού, ώστε να μπορέσει να καλύψει μακροχρόνια τις ανάγκες των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και έναν στην περιοχή του Ανατολικού Σελίνου για να καλύψει τις ανάγκες της υπόλοιπης επαρχίας. Οπως διευκρίνισε ο κ. Περράκης ο Δήμος βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος για την αξιοποίηση της εν λόγω μελέτης.

Περί αναδασμού και μέτρων

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. Αγγελή Μανουσάκη γιατί στους παραγωγούς εκτός αναδασμού να έχει διακοπεί εντελώς η παροχή νερού και στους εντός αναδασμού να έχει μειωθεί. «Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό άρδευσης, το καταστατικό και όλη τη νομοθεσία που έχει ο Τ.Ο.Ε.Β. στα χέρια του, απαγορεύεται να βγει το νερό έξω από τον αναδασμό. Γιατί το νερό που υπάρχει τώρα δεν καλύπτει τις ανάγκες του αναδασμού. Από εκεί και πέρα, με ευθύνη των παραγωγών εκτός αναδασμού, με αιτήσεις που υπέβαλαν και υπεύθυνες δηλώσεις που υπέγραψαν, πήραν νερό με τη δέσμευση ότι θα φτιάξουν δεξαμενές για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη κατάσταση λειψυδρίας. Αλλοι έφτιαξαν κι άλλοι δεν έφτιαξαν, ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν ελλείψεις κι έχουμε τώρα το πρόβλημα αυτό», απάντησε ο κ. Μανουσάκης. Πάντως από την πλευρά του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου ο πρόεδρος Γ. Βαρδουλάκης έκανε λόγω για απαρχαιωμένη και άδικη διάταξη καθώς προβλέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι παραγωγοί που είναι εντός και εκείνοι που είναι εκτός αναδασμού κι ενώ μπορεί να απέχουν μεταξύ τους ελάχιστα μέτρα τα θερμοκήπιά τους.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα