Στενάζουν… τα δικαστήρια στα Χανιά, εξαιτίας της έλλειψης χώρων με την πολιτεία να αδιαφορεί στο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου και άλλων φορέων για την παραχώρηση του κτηρίου των πρώην Δικαστικών Φυλακών που θα έδινε λύση στο πρόβλημα.
Το θέμα αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά χθες με αφορμή την δίκη των φερόμενων «εγκληματικών οργανώσεων» με 82 κατηγορουμένους (για, κατά περίπτωση, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες), για την οποία είχε μετατραπεί σε… δικαστική αίθουσα, μία αίθουσα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) στην οποία κανονικά διεξάγονται συνέδρια και συσκέψεις!
Ομως, στα δικαστήρια δεν υπήρχε διαμορφωμένη αίθουσα που θα χωρούσε όλους τους κατηγορούμενους, τους μάρτυρες και τους δικηγόρους και έτσι βρέθηκε η λύση του εκπαιδευτικού – ερευνητικού Ιδρύματος, δηλαδή του ΜΑΙΧ!
Η δίκη αναβλήθηκε τελικώς για τις 15 Δεκεμβρίου μετά από αίτημα συνηγόρων υπεράσπισης και σχετική εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας στο Δικαστήριο καθώς απουσίαζε ένας κατηγορούμενους για λόγους υγείας ενώ απουσίαζαν και μάρτυρες.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αν είχε αποκατασταθεί και αξιοποιηθεί το κτήριο των παλιών Δικαστικών Φυλακών, δίπλα από τα Δικαστήρια, θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί αίθουσα για τόσο μεγάλες δίκες.
Σήμερα, το συγκεκριμένο κτήριο, το οποίο άδειασε το 2012 όταν οι φυλακές μεταφέρθηκαν στην Αγιά, παραμένει αφημένο στην τύχη του.
Οπως μας λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννης Δασκαλάκης, για την συγκεκριμένη δίκη, ζητήθηκε ειδική άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να οριστεί σαν ακροατήριο του Εφετείου Κρήτης η αίθουσα του ΜΑΙΧ.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων εκτιμά ότι «το κράτος δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των χώρων», δεδομένου ότι δίπλα από τα δικαστήρια υπάρχουν «χώρου αδιάθετοι οι οποίοι παραμένουν εν αχρησία ενώ τα δικαστήρια και η Δικαιοσύνη στενάζουν στα Χανιά από άποψη χώρων».
Ο κ. Δασκαλάκης εξηγεί ότι «δίπλα από τα δικαστήρια, οι δικαστικές φυλακές είναι άδειες από το 2012 και από τότε το κτήριο αυτό παραμένει κενό, αχρησιμοποίητο».
Ο ίδιος λέει ότι τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος όσο και «οι λοιποί λειτουργοί των δικαστηρίων των Χανίων» έχουν προχωρήσει σε διαβήματα αλλά «δεν έχει ανταποκριθεί κανείς μέχρι στιγμής, να επιλύσει αυτό το απλό πρόβλημα». Υποστηρίζει επίσης ότι με την χρησιμοποίηση του κτηρίου των πρώην Δικαστικών Φυλακών, θα λυνόταν «βραχυχρόνια το πρόβλημα της υπηρέτησης των χώρων και με λίγη δαπάνη».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» και «αδιανόητο», να παραμένει άλυτο το πρόβλημα των χώρων στα δικαστήρια και την ίδια ώρα, το κτήριο των δικαστικών φυλακών αντί με μικρή δαπάνη να διαμορφωθεί για τη στέγαση των δικαστηρίων, αυτή τη στιγμή να είναι, όπως λέει, «το πιο βρώμικο κτήριο στην περιοχή αυτή» καθώς κανείς δεν το καθαρίζει από το 2012 που έχει εγκαταλειφθεί.
Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες του κτηρίου και τους αρμόδιους φορείς για την παραχώρησή του, ο κ. Δασκαλάκης αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Οικονομικών και το Ελληνικό Δημόσιο ενώ στο ερώτημά μας, γιατί να υπάρχει τόση αδιαφορία, απαντά:
«Γι’ αυτό επτωχεύσαμε. Επτωχεύσαμε διότι συνέβαιναν αυτά στην ελληνική επικράτεια. Αυτός ο χώρος θα μπορούσε να υπηρετήσει τη Δικαιοσύνη. Και πόσοι άλλοι χώροι υπάρχουν στα Χανιά. Υπάρχουν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αχρησιμοποποίητα».
Πάντως, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου επισημαίνει ότι οι τοπικοί βουλευτές γνωρίζουν τα προβλήματα, ενώ ο ίδιος πρόσφατα έστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό την οποία κοινοποίησε στους βουλευτές, με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη.