Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Στερεωτικές εργασίες στη Βίλα Τρεβιζάν στον Δραπανιά

Στερεωτικές εργασίες προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της Ενετικής βίλας “Τρεβιζάν” στον Δραπανιά Κισσάμου υλοποιεί αυτό το διάστημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Παρότι η βίλα αποτελεί ιδιωτική ιδιοκτησία, η Εφορεία παρενέβη σε μια προσπάθεια να διασωθεί το ιστορικό μνημείο και σε δεύτερο στάδιο να προχωρήσει η απαλλοτρίωση και ανακατασκευή του.


Οπως σημείωσε στα “Χ.ν.” ο κ. Λευτέρης Βεργεράκης, αρχιτέκτονας της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αρχικά μετακινήθηκαν πεσμένα υλικά (πέτρες και ξύλινα δοκάρια), στήθηκαν σκαλωσιές και έγιναν επισκευαστικές και στερεωτικές εργασίες στις τοιχοποιίες. Στη δυτική πλευρά του ορόφου, δίπλα στην καμινάδα, κτίστηκε το κενό στο δίλοβο άνοιγμα, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση του ανωφλιού. Στην ανατολική πλευρά έγινε αντιστήριξη του τόξου κάτω από τη σκάλα και τοποθετήθηκαν ελκυστήρες στον όροφο για τη συγκράτηση του τοίχου που αποκλίνει προς τα έξω. Στον νότιο και ανατολικό τοίχο έχει αρχίσει η διαδικασία ενίσχυσης με ενέματα. «Κάνουμε στερεωτικές εργασίες για να αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση. Η παρέμβαση μας είναι καθαρά σωστική μέχρις ότου γίνει μια προσπάθεια για την απαλλοτρίωση αρχικά και την αποκατάσταση σε δεύτερο βαθμό. Το ιδιοκτησιακό είναι σοβαρό πρόβλημα», τόνισε ο κ. Βεργεράκης.
Σημειώνεται πως η Βίλα Τρεβιζάν, είναι κατασκευής του 17ου αιώνα, ιδιοκτησίας εύπορης οικογένειας φεουδαρχών. Σύμφωνα με παλαιότερο αφιέρωμα των “Χ.Ν.” για τις Ενετικές βίλες των Χανίων για τη Βίλα Τρεβιζάν η αρχιτέκτονας Ιωάννα Σωτηρίου είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την πλήρη αποκατάσταση της βίλας.
Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα φεουδαρχικής κατοικίας της υπαίθρου συνδυάζοντας υψηλή Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και προηγμένη τεχνική πέτρινων κτηρίων. Τοπικά στοιχεία που διατηρήθηκαν μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία και παράδοση της Κρήτης έχουν επηρεάσει τόσο την αρχιτεκτονική σύνθεση όσο και την κατασκευή του κτηρίου. Το ισόγειο χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση της σοδειάς και τη φύλαξη των αλόγων.
Στον πρώτο όροφο ξεχωρίζει το εντυπωσιακό τεράστιο δίλοβο παράθυρο, ενώ η εσωτερική διακόσμηση γίνεται από στοιχεία σμιλευμένα σε πέτρα όπως η φαρδιά κορνίζα κάτω από τα δοκάρια της οροφής της αίθουσας υποδοχής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα