Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Στέρεψε… ο Σέµπρωνας

Οδοιπορικό στην περιοχή αποκαλύπτει τον εφιάλτη της λειψυδρίας

 

«Στέρεψε ακόµα και ο Σέµπρωνας…» ακούγαµε το προηγούµενο διάστηµα από ανθρώπους της Aυτοδιοίκησης που διαχειρίζονται τα νερά. Με τη έκφραση αυτή ήθελαν να επισηµάνουν πόσο προβληµατική είναι η κατάσταση µε την υδροάρδευση λόγω των δύο ξηρών ετών και των παρατεταµένων υψηλών θερµοκρασιών της τελευταίας περιόδου.

 

Για να διαπιστώσουµε  τι ακριβώς συµβαίνει βρεθήκαµε στο ορεινό χωριό της Κυδωνίας. Με τη πολύτιµη συµβολή και τη βοήθεια του εκπαιδευτικού και δηµ. Συµβούλου Χάρη Μποµπολάκη, µόνιµος κάτοικος Σέµπρωνα, περιηγηθήκαµε την περιοχή που θα δώσει  το νερό που θα τροφοδοτήσει  κάποια στιγµή όταν κατασκευαστεί το διπλό φράγµα Σεµπρωνιώτη- Ταυρωνίτη ποταµού.

Ακολουθούµε τον δρόµο Σέµπρωνα – Κεφάλα Βουκολιών που στα πρώτα του χιλιόµετρα έχει ασφαλτοστρωθεί πρόσφατα. Πρώτος   σταθµός µας µια υδροµάστευση στον Σεµπρωνιώτη ποταµό που κατεβάζει νερό στα Λαχιανά και από εκεί το πολύτιµο αγαθό  µοιράζεται στον κάµπο των Βουκολιών. Λίγο το νερό που τρέχει στην υδροµάστευση, ακόµα λιγότερο αυτό που φεύγει προς το ποτάµι. Ελάχιστες και οι  “κολύµπες” σε διάφορα σηµεία είναι τα µοναδικά σηµάδια ότι βρισκόµαστε σε… ποτάµι.

Ο Χάρης µας δείχνει τις καστανιές που υπάρχουν στην περιοχή. «Είναι “στρεσσαρισµένες”, γιατί δεν έχουν νερό εδώ και καιρό και αυτό θα έχει συνέπειες στην παραγωγή τους» αναφέρει.

Συνεχίζουµε την περιοδεία µας ακολουθώντας τον “Σεµπρωνιώτη”. Η  άσφαλτος κάποια στιγµή τελειώνει και αρχίζει ένας δύσκολος, γεµάτος λακκούβες χωµατόδροµος. Στην επόµενη στάση µας το νερό είναι λίγο περισσότερο. «Τα νερά εδώ είναι επιφανειακά, πριν µια εβδοµάδα είχαµε µια µικρή βροχή, –  έβρεξε πολύ περισσότερο στην Κάντανο – και κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση. Τα µετεωρολογικά στοιχεία δείχνουν ότι µετά τις 15 Σεπτεµβρίου θα έχουµε κάποιες βροχές και ελπίζουµε να επαληθευτούν» σηµειώνει. 

Ο δρόµος γίνεται ακόµα πιο…χάλια και σε κάποια σηµεία το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να κινηθεί. Με δυσκολία φτάνουµε στο σηµείο όπου βρίσκονται οι καταρράκτες του Σέµπρωνα. Ένα σηµείο όπου τα νερά που έρχονται από τις πιο ορεινές περιοχές, πέφτουν από ψηλά δηµιουργώντας µια πολύ όµορφη και ασυνήθιστη  (για την Κρήτη) εικόνα. Προχωράµε µε τα πόδια πια σε µια απόσταση 400 µέτρων µέσα από ένα µονοπάτι για να φτάσουµε στο σηµείο όπου βρίσκονται οι καταρράκτες. ∆εν µας κάνει έκπληξη που δεν βλέπουµε καθόλου νερό, αλλά σίγουρα είναι σοκαριστικό το ότι δεν υπάρχει δείγµα ούτε σε “κολύµπες”, η γη είναι “στεγνή” ακόµα και σε αυτό το σηµείο.

Συνεχίζουµε το δρόµο µας προς Κεφάλα ακολουθώντας το Σεµπρωνιώτη και το ελάχιστο νερό του…

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ

Η διαδικασία του διαγωνισµού για το διπλό φράγµα Σεµπρωνιώτη- Ταυρωνίτη ποταµό, εκκρεµεί εδώ και 3 δεκαετίες. Τότε ανατέθηκαν οι πρώτες µελέτες, τα χρόνια πέρασαν το διπλό φράγµα δεν χρηµατοδοτήθηκε ποτέ. Η Π.Ε. Χανίων επί Α. Βουλγαράκη προχώρησε  στην επικαιροποίηση των µελετών και στη συνέχεια το κράτος ήλθε να εντάξει την κατασκευή στα “έργα εθνικής σηµασίας”. Αποφασίσθηκε να γίνει µε τη διαδικασία των “Συµπράξεων ∆ηµόσιου Ιδιωτικού Τοµέα” µε  το διαγωνισµό να ξεκινάει το φθινόπωρο του 2022. Σήµερα υπάρχουν τρεις µεγάλες συµπράξεις κατασκευαστικών εταιρειών    που θέλουν να πάρουν την κατασκευή για την οποία ο προϋπολογισµός ανέρχεται στα 267  εκ. ευρώ µε ΦΠΑ. Όταν προκύψει ανάδοχος προβλέπεται οι εργασίες να κρατήσουν 4 χρόνια και να κατασκευαστούν:

•Φράγµα στον Ντεριανό ποταµό (παραπόταµος του Ταυρωνίτη) στη θέση Παπαδιανά.

• Φράγµα στον Σεµπρωνιώτη ποταµό (παραπόταµος επίσης του Ταυρωνίτη).

• Συνδετήρια σήραγγα των δύο ταµιευτήρων που θα δηµιουργηθούν

• ∆ίκτυα και αντλιοστάσια µεταφοράς και διανοµής του νερού σε καλλιεργούµενες εκτάσεις στους ∆ήµους Πλατανιά και Κισσάµου (µέχρι και τα Φαλάσαρνα) µήκους 147 χιλιόµετρα.

• Έργα επεξεργασίας και µεταφοράς νερού από τον ταµιευτήρα του Ντεριανού ποταµού για την ύδρευση οικισµών στους ∆ήµους Πλατανιά και Κισσάµου.

Η διαδικασία του διαγωνισµού πάντως δεν έχει λήξει ακόµα, µε τις νεότερες πληροφορίες να την τοποθετούν για τις αρχές του 2025, µε τη σύµβαση κατασκευής να υπογράφεται την ίδια χρονιά.


Παραµένει σε κατάσταση
έκτακτης ανάγκης ο ∆. Πλατανιά 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν µήνα ακόµα -δηλαδή µέχρι τις 9 Οκτωβρίου- λόγω λειψυδρίας παραµένει ο ∆ήµος Πλατανιά µετά από απόφαση του Γενικού Γραµµατέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση «εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινοµένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή δεν έχει ακόµα ολοκληρωθεί».

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… uboxing την επικαιρότητα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα